27 Kasım 2017 00:29

Kadro için birlikte mücadele sağlanmalı

Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, AKP'nin taşerona kadro yerine gündeme getirdiği özel statü önerisinin kadro talebini karşılamadığını söyledi.

Paylaş

Cem ŞİMŞEK
İstanbul

Taşeron işçilerin kadro talebine karşı AKP Hükümeti özel statülü çalışmayı gündeme getirdi. Özel statü diye önerilen çalışma biçiminin taşeronun başka bir türü olduğunu söyleyen DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, bunun taşeron işçilerin kadro ve güvenceli çalışma talebini karşılamadığına dikkat çekti. Gökçek, güvenceli çalışma için birlikte mücadelenin önemine de dikkat çekti.

Özel statü diye ifade edilen ‘özel sözleşmeli personel’ uygulamasını anlatan Gökçek, “Özel statülü çalışmada 3’er yıllık sözleşmeler yapılacak. Bu taşeron çalışmanın başka bir türü. Özel statü çalışma güvencesi anlamına gelmiyor. Performans kriterini öne koyuyorlar. Bu tehlikeli bir yaklaşım. Böylesi bir sistemde taşeron işçilerin kaderi amirlerinin iki dudağı arasında olacak. Amiriyle uyuşmadığı yerde işçi boynunu eğmek zorunda kalacak. Bu nedenle 3 yıllık özel sözleşme hiçbir şekilde güvenceli çalışma ve kadro talebini karşılamıyor” dedi.

‘GÜVENCESİZ ÇALIŞMA İŞ CİNAYETLERİNE NEDEN OLUYOR’

Taşeron işçilerin çalışma koşullarına ilişkin de bilgi veren Gökçek, “Diğer kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen daha az ücret alıyorlar. Sağlıksız ve güvenliksiz ortamlarda çalıştırılıyorlar. Bunun örneklerini iş cinayetlerinde görüyoruz. Taşeron çalışma iş cinayetlerinin de önünü açıyor. Çünkü çalışma koşullarının ağırlaşması işçiler üzerinde baskı oluşturuyor” dedi.

Taşeron çalışmanın ucuz, güvencesiz ve örgütsüz çalışma anlamına geldiğini ifade eden Gökçek, “Gerçek bir kadro bunların olmadığı, kamuda kadrolu işçi olarak çalışmaya devam ettikleri bir sistemdir. Taşeron işçilerin ve bizim de talebimiz ve uğruna mücadele ettiğimiz budur. Son dönemde gerek sosyal medyada gerekse sokaklarda ortaya çıkan tepki ve eylemler de bize taşerona karşı kadrolu çalışma talebinin yükseldiğini gösteriyor” dedi.

‘SADECE KAMU ÜZERİNDEN TARTIŞILIYOR’

Gerçek bir kadro talebi için mücadelenin birleşerek ve büyütülerek devam etmesi gerektiğini söyleyen Levent Gökçek, bunun için konfederasyonların bir araya geldiği bir mücadele platformu oluşturulması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Bu birlikteliğin tabana yayılması gerektiğine dikkat çeken Gökçek, “Özellikle iş yeri temsilcileri aracılığıyla konuya ilişkin bilgilendirmeler yapılmalıdır. Bu tartışmayı ve tepkiyi sokağa da taşımalıyız” dedi.

Taşeron sorununun sadece kamu üzerinden tartıştırıldığını da hatırlatan Gökçek, “Bizim aslında özel sektördeki taşeron işçiliği de tartışmamız gerekiyor. Çünkü bugün birçok fabrikada taşeron işçilik örgütlenmenin önüne geçiyor. Taşeron işçilik, kiralık işçilik, İŞKUR üzerinden çalıştırılan işçiler, stajyerler, kursiyerler, kadrolu işçiler derken biz fabrikaların tamamen parçalandığını görüyoruz. Bu parçalanmayı ortadan kaldıracak, gerçek bir örgütlenmenin önünü açacak bir mücadeleye ihtiyacımız var. Biz kadrolu çalışmayı talep ediyoruz ve bunun güvencesi sendikalaşmaktır. Bu açıdan sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için de sendikalar bir araya gelebilmelidir. Gerçek güvence de burada yatıyor” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçilerin gündemi: Kadro, kaygı ve stres

SONRAKİ HABER

‘Kendime Engel Olamıyorum’ sergisi İstanbul’da!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...