26 Kasım 2017 18:55
Son Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2017 05:17

Yıldırım, İngiltere'den Gülen bağlantılı isimleri isteyecek

Başbakan Binali Yıldırım  İngiltere Başbakanı Theresa May'in davetlisi olarak İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitti. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

İngiliz Guardian gazetesi, Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün Londra'da İngiltere Başbakanı Theresa May ile yapacağı görüşmede, 15 Temmuz darbe girişimi ile bağlantılı olduğu iddia edilen iş adamı ve şahısların Türkiye'ye iade edilmesini isteyeceğini yazdı.

BBC'nin yansıttığı habere göre gazete, Başbakan Yıldırım'ın Londra ziyareti öncesi Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Özlem Zengin ile konuştu.

Türkiye hükümetinin tahminlerine göre, yaklaşık 60 bin kişinin darbe girişimi ile bağlantılı olduğunu belirten Zengin, İngiltere'nin Gülen hareketini "terör örgütü" olarak yasa dışı ilan etmesini istedi.

Guardian'ın haberi şöyle devam ediyor:

"İngiltere ayrılırken Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeye çalışsa da, iki NATO üyesi ülke arasındaki ilişkiler güçlü. May Ocak ayında Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da ondan birkaç ay sonra Ankara'yı ziyaret etti...
"Ancak İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'ndeki milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini, rakiplerini devre dışı bırakmak ve insan haklarını lağvetmek için kullanmakla suçlayıp kınamıştı.
"Birçok şüpheli, darbeyi planlayanların kullandığı iddia edilen şifreli mesajlaşma programı ByLock'u indirmiş oldukları gerekçesiyle gözaltına alındı. Zengin ise şüphelileirn sadece ByLock kullandığı için gözaltına alındıklarını yalanladı."

Haberde, Demokratik Gelişim Enstitüsü'nün davetlisi olarak Londra'ya geldiği belirtilen Zengin'in şu sözleri aktarılıyor: "Biz bu yapıya Fethullah Gülen terör örgütü diyoruz. Bu, sıradan bir yapı değil. Şimdi dünyanın başka yerlerinden Türkiye'nin başına bela olmayı sürdürüyorlar. Ne yapacaklarını bilemezsiniz. Belki İngiltere için bile 100 yıllık bir planları vardır. Bugün bize sorun çıkarıyolar, ama yarın size de sorun çıkarabilirler...
"İngiltere ile iyi ilişkilerimiz var. İngiltere'deki bazı iş adamlarının Türkiye'ye iade edilmesi için talepte bulunduk. Bir iş adamı yasa dışı yollardan İngiltere'ye kaçtı....
"Türkiye Başbakanı özel konuları görüşmek üzere Londra'ya geliyor. Bu da gündemdeki konulardan biri olacak."

Gazeteye konuşan İngiltere'de yaşayan bir Gülen destekçisi herhangi bir iade talebinin uygulandığından haberdar olmadığını belirtiyor ancak "Onları bekliyoruz" diyor.

Haberde İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın "Kurallar gereğince, İngiliz kurumları bir iade talebi alıp almadığını, o taleple ilgili bir gözaltı yapılana kadar ne doğrular ne de yalanlar" açıklaması yaptığı hatırlatılıyor.

YATIRIM BANKASININ AÇILIŞINI YAPTI

DHA'nın haberine göre İngiltere'ye giden Başbakan Binali Yıldırım, Londra'daki ilk Türk sermayeli "Dome Group" Yatırım Bankası'nın açılışını yaptı.

Yıldırım, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "dome" kelimesinin Türkçe karşılığının "kubbe", "çatı" ve "kuşatan" anlamına geldiğini söyledi. Yıldırım, "Bu yatırım Bankası ile yapılacak faaliyetlerde başta ekonomimiz olmak üzere bu işe parasıyla, vaktiyle, nakdiyle katkı sağlayan Doğuş Holding, FİBA Holding ve diğer ortaklar gereken faydayı sağlayacaklar. Hem kendileri hem de ekonomimiz kazanacak. Bir ilk olması dolayısıyla diğer yatırımcılara örnek teşkil edecek" dedi.

Başbakan Yıldırım, daha sonra Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile kurdele kesti.

Dome Group'tan yapılan açıklamaya göre, Londra merkezli, yeni kurulmuş, Türk bankacılardan oluşan, ilk Türk sermayeli Yatırım Bankası olan Dome’un ana misyonu "uzun vadeli yabancı sermaye yatırımlarını Türkiye'ye çekmek, küresel ölçekte uluslararası yatırım çevrelerinde Türkiye ve Türk şirketlerinin çıkarlarını korumak, yatırım merkezleri ve Türk şirketleri arasında bir köprü kurmak" olarak belirlendi.

"Dome, bu misyonu Türk şirketleri ve aile holdinglerinin güvenilir danışmanı olarak, Türkiye’ye yönelik yatırım akışlarını kolaylaştırarak ve Türk şirketlerinin çevre pazarlara (Avrupa, Afrika, Orta Doğu) doğru yayılmasını ve büyümesini destekleyerek gerçekleştirecek" denilen açıklamada, şirketin faaliyet gösterdiği üç ana alan da şöyle sıralandı:

"Kredi fonu: yatırımcı taahhütlerimizi (mevcut: $300 milyon – önümüzdeki 3 yıl içinde hedeflenen fon büyüklüğü: $1 milyar), Türk şirketlerinin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde hazırlanan özel borç ve sermaye finansmanı çözümleri geliştirerek etkin şekilde kullanmak.

"Şirket yatırım hizmetleri: Alım, satım, birleşme ve devralma işlemlerinde şirketleri destelemek, finansal ve stratejik danışmanlık sunmak.

"Sermaye piyasaları: Türk firmalarının uluslararası borç ve sermaye piyasalarına erişimlerini kolaylaştırmak.

Dome’un amacı Türk şirketleri ve yabancı şirketler arasında işbirliği projeleri yaratarak uzun vadeli yatırımları Türkiye'ye çekmek ve aynı zamanda küresel ölçekte uluslararası yatırım çevrelerinde Türkiye ve Türk şirketlerinin çıkarlarını korumak."

Açıklamaya göre, Dome farklı sektörlere ve Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı sermaye yatırım (Batı, Orta Doğu ve Asya ülkelerinden olmak üzere) kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve artmasına odaklanacak ve Türk iş dünyasının küresel finansal merkezlerle (New York, Londra, Hong Kong, Dubai) artan bir bağlantı içinde olmasını sağlayacak.

Dome'un, Türk Yatırım Ajansı, Turquality ve Eximbank'la eşgüdüm içinde ve bütünleşmiş bir anlayışla çalışmayı hedefleyerek Türkiye'deki stratejik ihracat sektörlerine yatırım akışını hızlandırmaya çalışacağı da belirtilen açıklamada, "Kurucu ortaklarımız arasında yer alan Doğuş Grubu ve Fiba Grubu birikim tecrübeleriyle, küresel ilişkileriyle ve Dome’un kredi fonuna sağladıkları sermaye ile şirketin ana misyonunu desteklemektedir" denildi ve şu bilgiler verildi:

"Ana ortakları arasında yer alan Türkiye’nin en saygın ve büyük holdinglerinden Doğuş Grubu ve Fiba Grubu şirketin kredi fonuna kendi kaynaklarından fon sağlamışlardır. Şirketin ana yatırımcıları bilgi birikimi, tecrübeleri ve geniş kaynakları ile şirketin büyümesini destekliyor.

"Dome özellikle Fiba Grubu ve Doğuş Grubu’nun finansal hizmetler (Finansbank, Fibabanka, Credit Europe, Garanti) ve yatırım alanlarındaki tecrübelerinden faydalanacak.

"Orta vadeli planımız, güçlü bir yapı ve yönetim ekibinin rehberliği altında, Fiba Grubu ve Doğuş Grubu'nun çevre pazarlardaki ilişkilerinden faydalanarak bölgesel Türk sermayeli bir Yatırım Bankası oluşturmaktır.

"Kurucu ve yönetici ortakları arasında önde gelen küresel ve yerel kuruluşlarda (Goldman Sachs, Garanti) deneyim kazanmış bankacılar bulunmaktadır."

Dome'un kurucu ve yönetici ortakları ile Yönetim Kurulu, Ergun Özen (eski Garanti Bankası Genel Müdürü), Çağlayan Çetin (eski Goldman Sachs Türkiye Genel Müdürü), Murat Özyeğin (FİBA Grubu Yönetim Kurulu Üyesi), Süleyman Sözen (Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı), Rachid Mohamed Rachid (Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi) gibi Türk bankacılık ve global yatırım bankacılığı sektörünün deneyimli ve başarılı isimlerinden oluşuyor.

Başbakan Yıldırım ziyaret kapsamında İngiltere Başbakanı May ile yapacağı görüşmenin yanı sıra dev şirketlerin CEO'ları ile de temas kuracak. Başbakanlık'tan edinilen bilgiye göre Yıldırım'ın  İngiltere Başbakanı Theresa May ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin olacağı kaydedildi. May'le yapılacak görüşmede ikilinin siyasi konuların yanı sıra ekonomi, güvenlik, savunma gibi öncelikli alanlarda ikili işbirliğinin geliştirilmesi, Suriye ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel gelişmeler, Kıbrıs, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler ve terörle ortak mücadele konularını ele alacağı kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da ‘Uçurumun Kıyısında Türkiye’ gösterimi yapıldı

SONRAKİ HABER

‘Alevi Sünni biz birlikte güçlüyüz’ pankartına engelleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...