25 Kasım 2017 20:13

Merkel seçimlerin yenilenmesine karşı olduğunu açıkladı

Almanya Başbakanı Merkel, Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki parti kurultayında seçimlerin yenilenmesine kesinlikle karşı olduğunu açıkladı.

Paylaş

Almanya’da Hür Domokratlar, Yeşiller ve Hristiyan Birlik partileri arasındaki koalisyon görüşmelerinin çökmesinin ardından gözler yeniden büyük koalisyona çevrildi. Merkel, yeni bir seçime karşı olduğunu açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Başbakan Angela Merkel, Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki parti eyalet kurultayında yaptığı açıklamada seçimlerin yenilenmesine kesinlikle karşı olduğunu açıkladı. Merkel, “Bu sonuçlarla bir şeyler yapamamak, insanlardan yeniden oy kullanmasını istemek benim için çok anlamsız” dedi. Merkel, bu seçeneğin kendisi açısından ‘tamamen yanlış’ olduğunu vurguladı. Jamaika koalisyonu olarak adlandırılan koalisyon için yürütülen müzakerelerin çökmüş olmasının ‘üzücü’ olduğunu belirten Merkel, bundan böyle geleceğe bakmak gerektiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile yeniden büyük koalisyon kurma seçeneğine ilişkin olarak ise Merkel, “Biz iyi bir işbirliği yaptık” dedi. Merkel, iki parti arasında nelerin iyileştirilebileceği konusunda görüşmeler yürütülmesi gerektiğini söyledi. Merkel, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti’yi görüşmeye çağırmış olmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

''Jamaika'' olarak adlandırılan Hristiyan Birlik partileri (CDU-CSU), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine gözler yeniden büyük koalisyon seçeneğine çevrilmişti. SPD, Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve CDU'nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile koalisyona gitmeyeceğini kesin bir dille ifade etmiş, ancak erken seçimlerin önüne geçmek istediği belirtilen Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın devreye girmesi üzerine büyük koalisyon görüşmesinin gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Tarafların perşembe günü Belleuve Sarayı'nda biraraya gelmesi bekleniyor.

SCHULZ PARTİNİN GENÇ KANADINA SESLENDİ

Öte yandan koalisyon için tekrar adı geçen Sosyal Demokrat Parti’de de bir takım hareketlenmeler yaşanıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz, büyük koalisyona kati surette karşı çıkan partinin genç kanadı ''Genç Sosyalistler''e (Jusos) seslendi. Saarbrücken'de düzenlenen Jusos'un kongresinde konuşan Schulz, ''Cumhurbaşkanı beni bir görüşmeye davet ettiği takdirde, bu talebi reddedemeyeceğimi ve reddetmek istemediğimi anladığınızı biliyorum'' dedi.

''Büyük koalisyonu kurma çabasında'' olmadığını vurgulayan Schulz, ''Azınlık hükümeti ya da erken seçimler için de çabalamıyorum. Benim desteklediğim, insanların hayatını her geçen gün daha da iyi hale getirmek için en iyi yollar üzerinde konuşmamız'' ifadelerini kullandı. Schulz ayrıca Sosyal Demokratları fikirlerin parlaklığına kapılarak pratik siyasetten kopmakla eleştiren ünlü Alman yazar Günter Grass'ın sözlerine de atıfta bulunarak, ''Hangisi daha önemli; çözümlerin parlaklığı mı yoksa insanların günlük hayatlarındaki iyileşme mi?'' diye konuştu.

‘SİYASET DİNAMİK BİR SÜREÇ’

SPD lideri, kendileri için şu anda önemli olanın taleplerini hayata geçirmek için nasıl etkili olabileceklerini gözden geçirmek olduğunu vurguladı. Siyasetin dinamik bir süreç olduğunu ve dünyanın dönmeye devam ettiğini söyleyen Schulz, kimi AB ülkelerinin SPD'yi gelecekte Almanya'da iktidarda görmek istediklerini açıkladı. 

Partinin genç kanadı Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti arasında olası bir büyük koalisyona kesin olarak karşı çıkıyor. Jusos başkanı Kevin Kühnert, ''Büyük Koalisyon büyük bir zırva'' ifadelerini kullanmış ve kendilerinin büyük koalisyonlara karşı ''siper'' olduklarını söylemişti. Kühnert'in görevini devraldığı eski başkan Johanna Uekermann ise daha radikal ifadeler kullanarak, ''Ülkenin iyiliğini düşünürken, kendi partimizi de unutmamamız gerek. Büyük koalisyon, SPD olarak sahip olduğumuz güvenilirliğin son kıvılcımı için ölümcül bir darbe olur'' diye konuşmuştu.

ÖZDEMİR: SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ

Berlin'de düzenlenen Yeşiller parti kongresinde biraraya gelen 850 delege koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından sonra oluşabilecek yeni hükümet modelleri içinde partinin rolünü ele aldı. 

Kongrede konuşan Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, partilileri bundan sonraki süreç için cesaretlendirerek, ''Yeşiller olarak hükümet kurma görüşmelerine açık olduklarını ve Almanya ve Avrupa'ya yarar sağlayacak fedakarlıklar yapabileceklerini'' söyledi. Yeşiller, Hür Demokratlar (FDP) ve Hristiyan Birlik (CDU-CSU) arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğramasına istinaden "Utanılacak hiçbir şey yok" diyen Özdemir, koalisyon görüşmelerinin çökmesinden Hür Demokrat Parti'yi (FDP) sorumlu tuttu. Özdemir, "Biz gerektiği noktada katkımızı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız" diye konuştu. 

Olasılıklardan biri olan Hristiyan Demokrat partileriyle kurulabilecek bir siyah-yeşil azınlık hükümetine partinin tamamı sıcak bakmıyor. Yeşiller milletvekili Jürgen Trittin, ''Özellikle de şu noktada Yeşiller olarak bazı hayallere kapılmamalıyız. İklim koruma ve mülteciler için aile birleşimi hakkı gibi Yeşiller'in temel talepleri için şu anda Federal Meclis'te bir çoğunluktan bahsedemiyoruz, her şeyden önce SPD ile bu mümkün değil'' ifadelerini kullandı. Alman Yazı İşleri Ağı'na (Redaktionsnetzwerk) konuşan Trittin, SPD'nin siyah-yeşil bir hükümete desteğini garanti edeceğini düşünmediğini sözlerine ekledi. 

Yeşiller Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt da Rhein Neckar gazetesine verdiği demeçte azınlık hükümetine ilişkin benzer çekinceleri ifade ederek, ''Bir azınlık hükümetinde sürekli değişen çoğunlukla kömür kullanımından feragatın nasıl hayata geçirilebileceğini tahayyül edemiyorum. Böyle bir hükûmet istikrarlı görülmeyecektir. Oysa Almanya'nın istikrarlı bir hükümete ihtiyacı var'' şeklinde konuştu. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciyi ‘ceza’ diye betona oturtan müdüre soruşturma

SONRAKİ HABER

Almanya’da Noel pazarlarında sıkı güvenlik önlemleri alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...