24 Kasım 2017 21:10

‘Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak’

İstanbul Kadın Meclisi, 25 Kasım nedeniyle Kadıköy Süreyya Operası önünde ‘Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak’ sloganı ile bir araya geldi.

Paylaş

Kadıköy Süreyya Operası önünde İstanbul Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü nedeni ile “Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak” sloganı ile araya geldi. 

Kadını koruma yasası olan "6284" yazılı maketler taşıyarak yürüyüşe geçen kadınlar, alkış ve ıslıkları ile Khalkedon Meydan'ına yürüdü. Yürüyüşte öldürülen kadınların aileleri de yer aldı. 

"Kadın meclisleri gelecek şiddet bitecek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günü ortak eylemdeyiz 18.00'de Tünel'deyiz" pankartı açan kadınlar, "Hiç bir şiddet karanlıkta kalmayacak", "6284 kadınların güvencesi", "Yalnız değilsin kadın meclisleri var" dövizleri taşıdı. Kadınlar yürüyüş boyunca "Kadın cinayetlerini durduracağız", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Kadınlar için 6284", "Kadın cinayetlerini durduracağız", yaşamını yitiren kadınların isimleri sayılarak "yürüyoruz" ve "Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak" sloganları attı. 

‘KOSKOCA HÜKÜMET BUNU YAPAMIYORSA YAZIKLAR OLSUN’

337 kadının katledilmesine değinen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, yetkililerin görevlerini yerine getirmesini isteyerek 6284 uygulamaya çağıdır. Ataselim, "6284 sayılı kanun kadınları şiddetten koruma yasasıdır. Bu bizim için yaşam demek. Şiddete uğrayan kadın için şiddetin son bulması demektir" diye konuştu. 

Koruma altında iken eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Muhterem Göçmen'in ablası Çiğdem Evcil yıllardır kadına şiddete hayır dediklerini belirterek, "Kanunu uygulamalarını istedik. Kardeşim koruma altındayken öldürüldü. Koskoca hükümet koruma kanunu uygulayamıyorsa ve bunu yapamıyorsa yazıklar olsun" dedi. 

‘HİÇ BİR ŞİDDET KARANLIKTA KALMAYACAK’

Basın açıklamasını İstanbul Kadın Meclisi Üyesi Mine Doğru yaptı. Kadınların sadece kadın oldukları için öldürüldüğünü ve şiddete maruz kaldığını belirten Doğru, 2016 yılında 338, 2017 yılın ilk 10 ayında ise 337 kadının öldürüldüğünü söyledi. Ekim ayında 40 kadının öldürüldüğünü hatırlatan Doğru, “Bu bir tesadüf değildir. Kadınların kazanılmış haklarına saldıran, laikliğe ve Medeni Kanun’a aykırı olan ‘müftülere resmi nikah kıyma yetkisi’ veren yasanın meclisten geçmesi ile kadına yönelik şiddet arttı” dedi. Koruma Kanunu 6284’ün yasalaştığı 2011 yılında kadın cinayetlerde azalma olduğunu kaydeden Doğru, 6284’ün ana akım medyada veriliş biçimini eleştirdi. 

Çocuklara yönelik şiddet ve istismarında artış gösterdiğini kaydeden Doğru, son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğunun evlendirdiğini ve çocuk istismarı davalarında yüzde 700 artış olduğunu ifade etti. KAdın cinayetlerine ve çocuk istismarına karşı mücadele ettiklerini ve edeceklerini dile getiren Doğru, “Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  

Eylem atılan sloganlarla ile yarın Tünel’de yapılacak olan yürüyüşü katılım çağrısı ile son buldu (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi kadınlar şiddete hayır dedi 

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de cinsiyetçi ve homofobik yönetime karşı yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...