19 Kasım 2017 13:54

'OHAL’e karşı kadınlar ortak mücadele etmeli'

Diyarbakır'da düzenlenen panelde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü programı da açıklandı.

Paylaş

Diyarbakır’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB ‘OHAL Değil, Demokrasi istiyoruz, OHAL’de kadınlar neler yaşadı’ konulu panel düzenledi. SES Diyarbakır şubesinde düzenlenen panele Avukat Eren Keskin, DBP MYK Üyesi Hediye Karaaslan, KESK Genel Merkezi Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, konuşmacı olarak katılırken, ayrıca panele TJA, HDP, DBP’li kadınların yanı sıra eğitim ve sağlık emekçisi kadınlarda  katıldı. Panelde kadınların geçmiş dönemlere nazaran artan oranda bir baskıyla karşı karşıya oldukları vurgulanırken, OHAL’in  en çok kadınları olumsuz etkilediği, saldırılara karşı tüm kadınların bir araya gelmeleri gelerek mücadele etme çağrısı yapıldı. 

‘HAZIRLANAN BÜTÇEDE KADIN YOK’

Panel de ilk olarak konuşan Eren Keskin, taciz ve tecavüzün bir savaş politikası olduğuna dikkat çekti. Bu politikaların bugün OHAL ile bütün coğrafyaya yayıldığını söyleyen Keskin, “Evet şiddet vardı ama devlet eliyle bu kadar meşrulaştırılmamıştı. Tüm kadınların ortak mücadelede bir araya gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ardından konuşan KESK Genel Merkez kadın sekreteri Gülistan Atasoy, kadının ev içerisindeki emeğinin değersizleştiren bir anlayışın oluşturulduğuna dikkat çekerek, “Hükümet bu politikalarını son dönemlerde çıkardığı yasalarla hayata geçirdi. Kadınların iş koşullarının ise OHAL ile ağırlaştı. Hükümet kadına yönelik çalışma alanında yeni köleleştirilmiş bir iş sistemi yarattı. Kadınların örgütsüzleştirilmesine yönelik politikalar uygulanıyor. İş güvencesi KHK ile ortadan kaldırıldı. Kamuda 21 bin kadın ihraç edildi. özellikle ihraç edilen kadınlar çevresel ve aile etkili baskılar neticesinde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Tüm bunlara karşı kadınların bir araya gelerek mücadelenin yol ve yöntemlerini oluşturması gerekiyor” diye konuştu.

‘43 KADIN MERKEZİ KURDUK’

Demokratik Bölgeler Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu MYK Üyesi Hediye Karaaslan ise, “Şuana kadar belediyecilik anlayışı denildiğinde akla hep Melih Gökçek ve Topbaş belediyeciliği gelirdi. Belediyecilik anlayışını sosyal ve kadın belediyecilik anlayışıyla uygulamaya koyarak değiştirdik. Yerel yönetimleri kazandığımız 1999 yılından 2016’ya kadar gelen süreçte 43 kadın merkezi kurduk. Bununla birlikte 102 belediyemizde kadınlara ait yaşam alanları vardı. Sığınma evleri algısını kadın yaşam merkezleri olarak değiştirdik. Buralar önleyici çalışmalar yürütüyordu. Bu mekanlar kadınların sadece şiddete uğradığında geldiği yerler değildi. Önleyici çalışmalar yürütüyorlardı kuruldukları semtte. Çocuk istismarı, şiddet, erken yaşta evliliklere karşı çalışmalar yürütüyorlardı”dedi.

‘KADIN MERKEZLERİ İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ’

Kayyım geldikten sonra kadın merkezlerin içinin boşaltılarak, işlevsizleştirildiğini belirten Karaaslan, “Amed ve Mardin’de müftülükten atamalar yaptılar kadın kurumlarına. Şimdi kadın merkezlerinde toplu nikah törenleri, kurslarda iyi anne olma, iyi dikiş dikme eğitimi veriyorlar. Kadın merkezlerimizi KADEM’e devrediyorlar. Van ve Akdeniz’de ki sığınma evlerini piknik alanına çevirdiler. Tüm bunları yapmalarında ki amaç örgütlü kadından korkmalarıdır. Örgütlü kadın artık onların istediği gibi itaat eden kadın değildir” dedi. 

KADINLAR 25 KASIM PROGRAMINI AÇIKLADI

Öte yandan panel öncesi basın açıklaması yapan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında yapacakları çalışmaları düzenledikleri basın toplantısı ile açıkladı.

Kadınların, 25 Kasım’a kadar yapacakları haftalık programı şöyle: 
* “İş yeri gezileriyle kadın emekçilerle bir araya gelip erkek-devlet şiddetini teşhir edeceğiz. Hafta boyunca iş yerleri önünde, yemekhane önlerinde stantlar kurup, 25 Kasım’da kadınları sokaklara çağıran bildirilerimizi dağıtacağız. Hafta boyu iş yerlerimizde kokart takarak kadına yönelik şiddeti teşhir edeceğiz.
* 21 Kasım Salı günü, müftülükler önünde bir araya gelip ‘Müftülük yasası hükümsüzdür geri çekilsin’ diyerek kadın düşmanı yasaları tanımadığımızı  beyan eden açıklamalar yapacağız.
* 22 Kasım Çarşamba günü, Nuriye Gülmen başta olmak üzere  tutsak kadınlara dayanışma  kartları gönderecek, postane önlerinde açıklamalar yapacağız.
 *25 Kasım Cumartesi günü, tüm illerde kadın örgütleriyle, siyasi partilerden, emek-meslek örgütlerinden kadınlarla alanlarda olacağız.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de öğrenciler parasız eğitim için sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Parası olmayan İmam Hatiplere mahkum ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...