17 Kasım 2017 10:37
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2017 14:30

Nedim Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verildi

Gazeteci Nedim Türfent'in yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında, tutukluluğunun devamına karar verildi.

Paylaş

18 aydır tutuklu bulunan kapatılan DİHA Muhabiri Nedim Türfent’in 4’üncü duruşması görüldü. Duruşmada dinlenen tanıklar yine ifadelerinin işkence altında alındığını söyledi. 

Toplamda dört duruşmada dinlenen 19 tanıktan 18’i ifadelerini işkence altında verdiklerini açıkladı ancak mütalaasını açıklayan savcı bu ifadelere rağmen “işkenceye kanıt yok” diyerek Türfent’in tutukluluğunun devamını istedi. Mahkemey heyeti de Türfent’in tutukluluğunun devamına hükmetti. Bir sonraki duruşma 15 Aralık 2017’de görülecek. 

18 AYDIR TUTUKLU YARGILANIYOR

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan kapatılan DİHA Muhabiri Nedim Türfent’in dördüncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Avukat Barış Oflas ve Türfent Van’dan SEGBİS’le duruşma salonuna bağlandı. Türfent’in diğer avukatı Harika Karataş ise duruşma salonunda hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, ailesi ve meslektaşlarının izlediği duruşma kimlik tespitiyle başladı. 

‘KAMUOYU BASKISI OLMASAYDI BURADA OLMAYABİLİRDİM’

Kimlik tespitlerinin ardından üç tanığın ifadesi okundu. İfadelere cevap olarak söz alan Nedim Türfent beyanların yalan olduğunu söyledi. Twitter’da JİTEM isimli hesaptan defalarca tehdit edildiğini belirten Türfent, “Kamuoyu baskısı olmasaydı ben şu an burada olmayabilirdim. Beni gözaltına alan polisler seni en az 20 yıl içeride tutacak dosya hazırladık, kolay kolay çıkamazsın dediler. Dinlenen tanıkların hepsi bunu belirttiler. Tanıkların polis ifadeleri noktası, virgülüne kadar aynı. Zorla alınan tanık ifadeleri tutmayınca önce yeni tanık ifadelerine, sonra gizli tanık ifadesine başvurdular. Kimse gazeteciyi terörist olarak niteleyemez. Gazetecilik suç değildir” dedi.

19 TANIKTAN 18’İ ‘İŞKENCE İLE İFADE VERDİK’ DEDİ

Duruşma verilen aranın ardından tanık ifadeleri ile devam etti. Yüksekova 1. Asliye Ceza Mahkemesinden bağlanan ilki tanık daNedim Türfent’i tanıyamadıklarını ve emniyet ifadelerinin kendilerine ait omadığını söyledi. Önceki 3 duruşmada dinlenen 17 tanıktan 16’sı da Nedim Türfent tanımadıklarını belirterek ifadelerini işkence altında alındığını söylemişti.

Tanık ifadelerinden sonra Nedim Türfent yeniden söz aldı, tüm bunların “Türk’ün gücünü göreceksiniz” haberi nedeniyle yaşandığını söyledi.
Duruşmada yerleri tespit edilemeyen 3 tanığın emniyetteki ifadeleri de okundu. Avukat Karataş, mahkeme tarafından dinlenmediklerinden bu tanıkların ifadelerine itibar edilemeyeceğini söyledi. 

SAVCI ‘İŞKENCEYE KANIT YOK’ DEDİ

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, tanıkların beyanlarına rağmen, “tanık ifadelerinin işkence altında alındığına dair iddialarına ilişkin somut bir delil bulunmadığı”nı belirterek Türfent’in “Silahlı terör örgütü ile organik bağı” olduğu iddiasıyla sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasını ve tutukluluğunun devamını istedi.

Mütalaadan sonra söz alan Nedim Türfent, “18 tanık mahkeme karşısında ifadelerinin işkence altında alındığını beyan etti. Savcı ya ifadeleri dinlemedi ya da siyasi saiklerle mütalaa veriyor. Yaptığımız suçsa bir genelge yayınlansın ve gazetecilik yapmak suçtur denilsin” diye konuştu. Avukat Karataş da “Keşke savcı mütalaasını ilk duruşmada verseymiş, çünkü emniyetteki ifadeler dışında hiçbir şeyi dikkate almamış” dedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 15 ARALIK’TA

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Nedim Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma ise 15 Aralık 2017’de görülecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta kamu emekçilerine mitinge katılım talimatı

SONRAKİ HABER

İBB'ye 'rant için değil halk için çalış' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...