13 Kasım 2017 11:04

İnsan hakları savunucuları üzerindeki baskıları sonlandırın

İHD Adana Şubesi açılan soruşturmalara yönelik yaptığı açıklamada insan hakları savunucularına yönelik baskılara son verilmesini istedi. 

Paylaş


İHD Adana Şubesi son iki yıllık süreçte Adana’da demokratik alanda hak ve özgürlükler mücadelesinde üyeleri ve yöneticileri hakkında açılmış cezai soruşturmalara dair raporlarını sundukları bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Şube binasında gerçekleşen açıklamada İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör’ün verdiği bilgiye göre “Toplantı ve gösteri yürüyüş kanununa muhalefet, Propaganda, Örgüt üyeliği, Devlet aleyhine hakaret, Cumhurbaşkanına hakaret, Suçu ve suçluyu övmek” gibi suçlamalardan sadece İHD Adana Şubesi’nin muhatap olduğu 100 adet dosya bulunuyor.

Üyeleri olan birçok mücadele arkadaşlarının gözaltına alındığını, tutuklandığını ve ceza aldığını ifade eden Öngör, İnsan hakları savunucularına yönelik her türlü baskı ve sindirme politikaları, savunulan özgürlük, barış, eşitlik değerlerine bir saldırı niteliğinde olduğunu belirterek insan hakları savunucularına yönelik baskılara son verilmesini istedi. 

‘OHAL İLE BİRLİKTE MUHALİF KESİMLERE YÖNELİK BASKI ARTTI’

Türkiye’de Suruç katliamı ile başlayan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL ile devam eden süreçte hak muhalif kesimlere yönelik baskıların arttığını dile getiren Öngör, OHAL’den sonra 120 binin üzerinde kamu görevlisinin işten çıkarıldığını, gazete, TV ve sivil toplum kuruluşlarının kapatıldığını, 150’ye yakın gazeteci ve yazarın, birçok belediye başkanı milletvekilinin tutuklandığını ifade etti. İnsan hakları savunucularının bu sürecin tanığı, mağduru ve direneni olduğunu dile getiren Öngör, “Son iki yıllık süreçte Hakkari, Erzurum, Şırnak, Mersin, İstanbul, Diyarbakır şube başkanlarımız dernek çalışmaları, ifade özgürlüğü kapsamında yaptıkları basın açıklamaları ve etkinlikler nedeniyle gözaltına alınmış, bir kısmı tutuklanmış olup haklarında yargı süreçleri devam etmektedir. Büyükada’da insan hakları savunucusu 11 arkadaşımız gözaltına alınmış, 8 arkadaşımız hiçbir somut hukuki gerekçe gösterilmeden tutuklanmışlardır. En son geçen hafta, Ankara’da abluka altına alınmış insan hakları anıtı önünde hak ihlalleri raporunu açıklamak isteyen genel başkanımız Öztürk Türkdoğan ve MYK üyesi arkadaşlarımız gözaltına alınıp serbest bırakılmışlardır” dedi. 

‘BASKILARI SONLANDIRIN’

Öngör, İnsan hakları savunucularına yönelik her türlü baskı ve sindirme politikalarının, savunulan özgürlük, barış, eşitlik değerlerine bir saldırı olduğunu vurgulayarak “Ancak bu değerlere inanmış geçmişimiz, bugünümüz, yarınımız için de bir direnç ve mücadele ruhu olmaya devam edecektir. İnsan hakları savunucuları üzerindeki bu baskı anlayış ve pratiğine Türkiye’nin tarafı olduğu  uluslararası sözleşmeler göz önünde bulundurularak derhal son verilmesini talep ediyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, ABD-Rusya'nın ortak Suriye açıklamasını eleştirdi

SONRAKİ HABER

HDP’den reddedilen önergelere ilişkin araştırma önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa