Avukat Selçuk Kozağaçlı tutuklandı

KHK ile kapatılan ÇHD'nin Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

13 Kasım 2017 11:01
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2017 19:28
Paylaş

 

Cansu PİŞKİN
İstanbul

 

KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla tutuklandı. Kozağaçlı, 5 gündür gözaltında bulunuyordu.

 

'İDDİALARIN TAMAMI GERÇEK DIŞIDIR'

 

Soma davasında ailelerin avukatlığını yürüten Selçuk Kozağaçlı’ya savcılıkta, İzmir’deki bir evin çevresinde görülmesi soruldu. Kozağaçlı ise o evde Soma davasının duruşmaları sırasında bulunduğunu söyledi. Örgüt üyeliği suçlamalarına da yanıt veren Kozağaçlı, 2004 yılından beri kendisine yönelik bu tür suçlamaların yöneltildiğini hatırlattı. İddiaların gerçek dışı olduğunu söyleyen Kozağaçlı, “Tamamı gerçek dışıdır. Hiçbir tarihte hiçbir örgüte üye olmadım. Şifaen veya gıyabımda kendi ismim dışında bir isimle çağrılmadım.” dedi.


‘AVUKATLIK GELENEĞİ SUÇLANIYOR’


Faaliyet yürüttüğü Halkın Hukuk Bürosu’yla (HHB) da ilgili sorulara da yanıt veren Kozağaçlı, “HBB, sıkıyönetim mahkemelerinden bu yana sürdürülen bir avukatlık geleneğinin ismidir. Bugün bu avukatlık geleneğinin suçlandığını görüyoruz. Gizlilik kararı verilen dosyalarda müvekkillerine susma hakkı kullandırılan, aleyhlerine ifade almak üzere baskı yapılmaması için mücadele eden, işkence görmemeleri ve usule uygun bir soruşturma ve kovuşturma geçirmeleri için ısrarlı bir avukatlık mücadelesi yürüten bir gelenektir.” ifadelerini kullandı.

 

Kozağaç’lıya sorulan sorulardan biri de “Eyüp Baş Sempozyumu’na neden katıldığı" oldu. “Eyüp Baş müvekkilimdi ve onun adına düzenlenen sempozyumda, çok sayıda ülkeden sanatçılar, öğretim üyeleri ve siyasetçilerle birlikte ben de konuşmacıydım” diyen Kozağaçlı, katılımcıların tamamının da Dışişleri Bakanlığından vize alarak toplantılara katıldığını aktardı. Sempozyumda mesleki faaliyetiyle ilgili konuşma yaptığını söyleyen Kozağaçlı, “Sempozyum, herhangi bir gizli, illegal ya da suç oluşturacak nitelikte bir faaliyet değildir.” dedi.  

 

'SUÇLAMAYA DAİR HİÇBİR SOMUT VE CİDDİ DELİL BULUNMAMAKTADIR'

 

Kozağaçlı’nın avukatı Several Ballıkaya, “Yakalama kararı verilip kaçırılırcasına yakalanması hukukdışıdır” dedi. Ballıkaya mesleki faaliyetlerinin suç gibi gösterildiğini kaydetti.  Avukat Hasan Fehmi Demir de “Dosya kapsamında müvekkilime isnat edilen suçlamaya dair hiçbir somut, ciddi, önemli ve kanaat oluşturmaya uygun ve yeterli delil bulunmamaktadır. Serbest bırakılmasını talep ediyorum.” ifadelerini kullandı. 

 

'SAVCILIK KOZAĞAÇLI'YI TUTUKLANMASI TALEBİYLE MAHKEMEYE SEVK ETTİ'

 

Savcılık, savunmalar sonrası Selçuk Kozağaçlı'yı tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti.  Kararın ardından çok sayıda avukat, sulh ceza hakimliklerinin bulunduğu 6'ncı kata indi. Avukatlar, katta bulunan özel güvenlikler tarafından duruşma salonunun bulunduğu koridora alınmadı. Bunun üzerine güvenlik görevlileri ile avukatlar arasında gerginlik gerginlik yaşandı. Avukatlar koridorda bulunan güvenlik bariyerlerini yıkarak içeriye girmeye çalıştı. "ÇHD susmadı, susmayacak", "Savunma haktır engellenemez" sloganları atan avukatlar, duruşma salonunun önünde toplandı.

 

{{337788}}

 

‘HAKİM KILINMAK İSTENEN KORKU ATMOSFERİNİ DERİNLEŞTİRMEK ASIL AMAÇTIR’

 

ÇHD, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar ile İstanbul, Adana, Ankara ve Sakarya baro başkanları ile Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Haydar Hakverdi Kozağaçlı'nın savcılık ifadesi için adliyeye gelen isimler arasındaydı.

 

Selçuk Kozağaçlı

Kozağaçlı'nın savcılıktaki ifade işlemleri öncesinde meslektaşları, adliye önünde basın açıklaması yaptı. ÖHP ve ÇHD imzalı basın açıklamasını ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil okudu. Kozağaçlı'nın hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın gözaltında tutulduğunun altını çizen Yeşil, Kozağaçlı'nın gözaltına alınmasına dayanak olarak gösterilen soruşturma dosyası kapsamında Halkın Hukuk Bürosu ve ÇHD üyesi 16 avukatın tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Kozağaçlı nezdinde savunmaya saldırıların sebebini açıklayan Yeşil, "Toplumsal muhalefeti savunmasız bırakmak, coğrafyaya hakim kılınmak istenen korku atmosferini derinleştirmek asıl amaçtır. Direnenlerin, dirençlerini savunanları tutuklamak, alıkoymak, işkenceden geçirmek yoluyla aslında o mücadelelere gözdağı verilmek istenmektedir. Kısacası, dosya savcısı ve başsavcı vekilinin görüşmekten kaçınmasının asıl nedeni, hukuken söyleyecek bir sözleri olmamasından ileri gelmektedir. Onlar da bugünkü uygulamalarının hukuki değil ama salt politik olduğunu çok iyi bilmektedir" dedi.


ANKARA BAROSU BAŞKANI CANDURAN: SAVUNMAYA ÖZGÜRLÜK İÇİN BİRLİKTE ÇABALAYACAĞIZ


Açıklamaya katılan Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Kozağaçlı’nın Ankara Barosu üyesi olduğunu hatırlatarak, “Savunma bir süredir sistematik olarak susturulmaya çalışılmakta. Selçuk Kozağaçlı savunmanın susturulmasına karşı duran üyelerimizden birisi. Bugüne kadar haklının yanında olma çalışmalarını hep destekledik. Bundan sonra da bütün ifadelerinde ve savunmalarında onun yanında olacağız. Savunmaya bir an önce özgürlüğün getirilmesi için hep birlikte çabalayacağız” dedi.


SAKARYA BAROSU BAŞKANI KAZAN: HUKUKUN ÜZERİNDE GÖLGE ETMEYİN BAŞKA İHSAN İSTEMEZ


Canduran’ın ardından konuşan Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, Kozağaçlı daha önce de FETÖ’nün hedefi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Gizli tanıklarla adalete ulaşılamayacağının görülmesini arzu ediyoruz. Dünün kumpas yöntemleriyle adalete ulaşılamayacağını gördük. Bugün aynı yöntemlerle adalete ulaşamayacağımızı tekrar etmek istiyoruz. Bir hukuksuzluk söz konusu. Açıklanan bir şey olmadığı için dosyada ne var bilmiyoruz ama ne olduğu hukukçuları ikna etmiyorsa düşünmemiz gerekir. Biz diyoruz ki yargının ve adaletin üzerinde gölge etmeyin başka ihsan istemez. Hukukun üzerinde gölge etmeyin adalet yerini bulacaktır, su yolunu bulacaktır, kardeşlik, huzur yolunu bulacaktır.”


HDP'Lİ KERESTECİOĞLU: YARGI KARARLARI SİYASİDİR


Savunmayı, hakkı, özgürlüğü savunmak için her yerde mücadele etmek gerektiğini söyleyen HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, “Şu bir klişe değil, hukuk, adalet herkese lazım, avukat herkese lazım. Selçuk her yerdeydi, Soma’daydı, KCK davasındaydı, meslektaşlarıylaydı, haksızlığı gördüğü her yerdeydi. Bizim biraz fıtratımızda var haksızlık gördük mü dayanamayanlardanız ve biz avukatız başka bir şey değiliz. Bunu kafalarına soksunlar o anlamayan yargı mensupları. Bugün hukuki olarak görünen her şey siyasidir aslında. Bütün yargı kararları siyasidir. Biliyoruz ki mücadele etmeden başka bir yolumuz yok” diye konuştu.

 

CHP'Lİ HAKVERDİ: ORTADA SUÇ YOK


Açıklamaya katılan isimlerden birisi de CHP’li Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’ydi. Aynı zamanda avukat olan Hakverdi 17 yıllık ÇHD üyesi olduğunu belirterek, “1972’de kurulan ÇHD 45 yıldır ezilenlerin, sömürülenlerin, haksızlığa uğrayanların yanında durmuştur. Selçuk Kozağaçlı haksızlığa, zulme, hukuksuzluğa karşı çıkması sebebiyle bugün gözaltına alınmıştır. AKP’nin haksız uygulamalarına itiraz edenler önce gözaltına alınmış, ihraç edilmiş, sesini daha da fazla yükselttiğinde ‘terörist’ ilan edilmeye başlanmıştır. Ortada kanunsuz bir fiil, herhangi bir suç ve delil yoktur. Selçuk Kozağaçlı sadece haksızlığa karşı sesini yükselttiği için bugün burada gözaltındadır. Elbet bu karanlık son bulacaktır. Selçuk derhal salıverilmelidir” dedi.


Son olarak konuşan avukat ve yazar Eşber Yağmurdereli de, “Türkiye’de hukuk siyasete alet edildiği için bu tür anlamsız, trajedik, ironik yaşanıyor. Her şey değişir ve bir gün bu topraklar üzerinde adalet dağıtılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

MAHKEME KOZAĞAÇLI'NIN TUTUKLANMASINA KARAR VERDİ

 

Mahkeme Selçuk Kozağaçlı'nın tutuklanmasına karar verdi. Karar adliye önünde bir araya gelenler tarafından tepkiyle karşılandı. 

 

SEMİH ÖZAKÇA: BİR AVUKATIMIZ DAHA TUTUKLANDI

KHK ile ihraç edilen ve 250 gündür Nuriye Gülmen ile birlikte açlık grevi eylemini sürdüren eğitimci Semih Özakça, avukatı Selçuk Kozağaçlı’nın tutuklanmasına ilişkin sosyal medyadan açıklama yayınladı. Özakça açıklamasında “Bir avukatımız daha tutuklandı. Dışarıda kaldı yüzlercesi! Halkı savunmanın kıstası hapiste veya dışarıda olmak değildir. Tutsak avukatlarımıza özgürlük!” ifadelerini kullandı.

{{337711}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

HDP'li Osman Baydemir gözaltına alındı, serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Hakkari'de polis eşliğinde kazı çalışması yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa