26 Mayıs 2017 13:17

Kanada’da on binlerce inşaat işçisi grevde!

Kanada'nın 175 bin örgütlü işçinin çalıştığı inşaat sektöründeki grev hükümeti panikletti.

Paylaş

Kanada'nın Quebec eyaletinde inşaat işçilerinin grevi hükümeti panikletti. 175 bin örgütlü işçinin çalıştığı sektördeki grev, sendika üzerinde baskı kurmaya çalışan eyalet yönetimi tarafından sona erdirilmeye çalışılıyor. 

Eyaletteki sanayi bölgeleri, otoyol ve köprüler de dahil tüm inşaatları durduran işçiler, kazanılmış haklarının budanmasına ve sıfır zam dayatmasına izin vermeyeceklerini belirtirken Eyalet Başbakanı Philippe Couillard ekonominin felce uğradığın iddia etti.  

YÜZDE 0.7 ZAM DAYATMASI

Kanada basınına yansıyan haberlere göre, işçilere beş yıllık bir sözleşme ve yıllık 0.7 ücret artışı dayatan inşaat patronları, hafta sonu ve ek mesai ücretleri gibi temel hakları kısıtlamaya çalışıyor. Sektörde  işçilerin işbaşı aralığı olarak tanımlanmış olan sabah 6-9 saat aralığını esneterek 5-11 aralığına çekeceklerini açıklayan patronlar ek mesai ücretlerini de yarı yarıya düşürmek istiyor. 

GREVCİLERE YASAK TEHDİDİ

Grev öncesinde işçileri grev yasağı ile tehdit eden Liberal Başbakan Philippe Couillard, 2013 yılında farklı bir hükümetin uyguladığı grev yasaklamalarını işaret etti ve “Quebec ekonomisi felce uğrarken elimiz kolumuz bağlı oturmaya niyetimiz yok. Memleketin çıkarları söz konusu ve bu nedenle erken bir uyarıda bulunuyoruz” diyerek sendikaların grevi sonlandırmasını aksi halde yasakların gündeme geleceğini belirtti. 

Grevi sürdüren sendikalar birliğinin (Alliance Syndicale de la Construction) temsilcileri ve işveren sözcüleriyle bir araya gelen Çalışma Bakanı Dominique Vien, bu görüşmede uzlaşamadıklarını ve yeniden bir araya gelineceğini bildirirken, “Henüz grevi yasaklama aşamasında değiliz ancak başbakandan talimat gelirse de buna hazırlıklıyız” şeklinde konuştu . 

SENDİKALARDAN KARARSIZ TUTUM

Görüşmelerde sağcı sendika yönetimleri  üzerinde baskı oluşturarak eylemi kısa zamanda sona erdirmeyi hedefleyen hükümet, 2014 yılında iktidara gelir gelmez inşaat sektöründe greve izin vermeyeceklerini ilan etmişti. Sendikalar ise o dönemde bu karara seslerini, yükseltmemeyi tercih ettiler. 

İşçilerin şantiyelere kilit vurmasından sonra Çalışma Bakanlığıyla bir görüşme yapan Sendika Birliği Sözcüsü Michel Trépanier hükümetin atayacağı bir ara bulucuyla görüşmeyi kabul ettiklerini söyledi. Patron tarafının ise geri adım atmaya yanaşmadığını bildirdi. 

Grev yasağının hükümet ve işverence pazarlık kozu olarak kullanılmasına tepki göstermeyen  Quebec Emek Federasyonu (QFL) Lideri Daniel Boyer, grevcileri yeterince bilgilendirmemekle de eleştiriliyor. 

Kanada ve Quebec hükümetleri yasalarda yer alan grev yasaklarını on yıllardır emekçi direnişlerini ve grevleri kırmak için bir silah gibi kullanıyor ve uzlaşmacı sendikalarla kapalı kapılar ardında toplusözleşmelere imza atıyorlar.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Talimatı verdim, 'arena' isimlerini kaldırıyoruz

SONRAKİ HABER

Court requests to strip citizenship of Fethullah Gulen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...