12 Aralık 2016 12:04

Çavuşoğlu: Rusya ile vizesiz rejime yeniden dönelim

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ‘Ruslardan beklentilerimiz malum: Vizesiz rejime yeniden dönelim, kalan kısıtlayıcı tedbirler son bulsun’ dedi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus-Türk ilişkilerinde diyaloğun giderek yoğunlaştığını, sıkıntılı dönemin geride bırakılmakta olduğunu belirtti. Sputnik’e konuşan Çavuşoğlu, “Ruslardan beklentilerimiz malum: Vizesiz rejime yeniden dönelim, kalan kısıtlayıcı tedbirler son bulsun, sektörel kısıtlamalar kalksın diyoruz” dedi. Çavuşoğlu, “Türk Akımı” projesi konusunda “artık top Ruslarda” ifadesini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Sputnik’e verdiği demeçte  Başbakan Binali Yıldırım'ın 5-7 Aralık tarihlerinde Rusya'ya yaptığı ziyareti değerlendirdi. "Sayın Başbakanımız 5-7 Aralık 2016 tarihlerinde Moskova'ya çok önemli bir ziyaret yaptı. Biliyorsunuz Rusya'yla sıkıntılı bir dönemi geride bırakıyoruz” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Türkiye-Rusya ilişkilerinde geçtiğimiz haziran sonundan beri giderek yoğunlaşan bir diyalog söz konusu. Aralık ayı başında Alanya'da Rus mevkidaşım Lavrov'u ağırladım. Çok güzel bir ziyaret oldu. İçerikli, somut görüşmeler yaptık. Normalleşmeden Suriye'ye, gündemdeki kritik belli başlı konuların üzerinden geçtik. Lavrov'la temaslarım, hem Sayın Başbakan'ın bu ziyareti, hem de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 2017 başlarında Rusya'ya yapması beklenen ziyareti için iyi bir hazırlık oldu."

‘VİZESİZ REJİME YENİDEN DÖNELİM’

Bakan Çavuşoğlu, Başbakan Yıldırım’ın Moskova ziyaretinde normalleşmenin ekonomik boyutunun ön planda olduğunu anlattığı açıklamalarında  “Ruslardan beklentilerimiz malum: Vizesiz rejime yeniden dönelim, kalan kısıtlayıcı tedbirler son bulsun, sektörel kısıtlamalar kalksın diyoruz. Sayın Başbakan temaslarında bu beklentilerimizi bir kez daha vurguladı” dedi.

‘TÜRK AKIMI’NDA TOP RUSLARDA’

Bu konularda Rus tarafında belli bir hareketlenmenin olduğunu ifade eden Çavuşoğlu,  görüşmeler sırasında enerjinin de konuşulduğunu belirterek “Biliyorsunuz Türk Akımı'yla ilgili bizim taraftaki onay süreci bu ziyaret öncesinde süratle tamamlandı. Artık top Ruslarda. Akkuyu gündemdeydi elbette. Bu tesiste 2023'ten evvel ilk elektriğin üretilmesini beklediğimizin tekrar altını çizdi Sayın Başbakan'ımız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbakan Yıldırım arasındaki görüşmeye de değinen Çavuşoğlu, "Putin'in Sayın Başbakan'ımızı kabul etmesi, hem Rusya liderinin Türkiye'yle ilişkilere verdiği önemi, hem de normalleşmenin Rusya tarafından da ne kadar sahiplenildiğini ortaya koyan güzel bir gösterge oldu” sözlerini de kullandı.

‘BÜYÜK HEDEFLERİMİZ VAR’

Çavuşoğlu, "Netice olarak şunu söyleyebilirim: Türkiye ve Rusya, doğru yolda ilerliyorlar. Büyük hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşacak imkanlara da, iradeye de fazlasıyla sahibiz. Durmak yok, yola devam diyoruz. Rusya'yla özellikle böyle. Bir yıl kaybettik. Yapacak çok iş var önümüzde” dedikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya yapacağı ziyaretle  “yeni döneme resmen girmiş olacağız” dedi.  (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

4 genç kız tedavi gördükleri hastaneden kaçtı

SONRAKİ HABER

HDP: Fırat, ambargo sebebiyle gözden kaçırmış olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...