20 Eylül 2016 00:43

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde fişleme skandalı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde birçok öğretim üyesinin 'FETÖ veya HDP-PKK üyesi' üyesi olduğu iddia edilerek fişlendiği ortaya çıktı.

Paylaş

Nedim YILMAZ
Umut YEĞİN
Van

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında birçok üniversitede akademisyenler ihraç edildi. Soruşturmalar, ihraçlar devam ederken bu soruşturmaların, ihraçların neye göre, hangi kanıtlar göz önünde bulundurularak yapıldığı ise merak konusu. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden RedHack’in Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görev yapan bir grup akademisyenin e-posta hesaplarını hackleyerek elde ettiği belgelerde bir çok öğretim üyesinin, başka bir grup öğretim görevlilerince fişlendiği ortaya çıktı.

“Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Bir Grup Öğretim Üyesi” imzasıyla kime verilmek üzere hazırlandığı belirtilmeyen belgelerde başta Rektör Prof. Dr. Peyami Battal olmak üzere, bir çok öğretim üyesi, ailesinin politik görüşüne veya kim tarafından atandığına göre “FETÖ veya HDP-PKK” üyesi olduğu iddia edilerek fişlenmiş. 

‘YAPTIĞI İLK İŞ İMZA ATMAK’

Belgelerde özellikle Barış için Akademisyenlerin yayımladığı barış bildirisine imzacı olan öğretim üyelerine ağır ithamlarda bulunuluyor. Barış bildirisine imza atan bazı akademisyenler için, “Tam anlamı ile bir PKK militanıdır”, “Güneydoğuda süren çatışmalara ‘Devlet katliam yapıyor’ diyerek yayımlanan bildiriye imza atan 1128 akademisyen arasındadır”, “HDP sempatizanı ve Ak Partiyi sürekli eleştiren bir kişi olarak bilinir. Ayrıca kız öğrencilere karşı tacizleri ile de tanınmaktadır” ifadeleri yer alırken, Rektör Battal’ın ise sessiz kaldığı iddia edilerek, “Rektörün de destek verdiği herkes tarafından bilinmekte ve din ve vatan hassasiyeti olan akademisyenler tarafından endişeyle karşılanmaktadır” deniliyor. Belgelerde üniversitenin Eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın tarafından geçmişte kadroya alınan bir öğretim üyesinin ise “Doktorasını bitirip üniversiteye döndüğünde yaptığı ilk iş, 1128 akademisyenin imzaladığı ihanet bildirisine imza atmak olmuştur” ifadeleri ile fişlendiği görülüyor.

‘KRİPTOLARINI İNCELEMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Ayrıca Tıp Fakültesinde bulunan akademisyenler için sayılar verilerek fişleme yapıldığı dikkatlerden kaçmayan  belgelerde, “Birinci Dekanlık döneminde yaklaşık 25 yardımcı doçentin 20-22’si (Kriptoları tespite çalışıyoruz; bu nedenle tam rakam veremiyoruz; ancak 20’si kesin) FETO mensubudur. İkinci dekanlık döneminde ise kadrolaşmaya HDP’liler de ilave edilmiştir. İki dekanlık süresi içinde, tıp fakültesine alınan yaklaşık 60 öğretim üyesinin yaklaşık 45’i paralelci ve onlara çok yakın kişilerdir” iddialarına yer veriliyor.

‘SADECE MUHBİRİN SÖZLERİYLE KARAR VERMİYORUZ’

Belgelerin RedHack tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılmasının ardından, Twitter üzerinden Rektör Battal’a üniversite içinde muhbirlik ve fişleme yapılıp yapılmadığına dair gelen sorular üzerine, Battal, “Hiç bir konuda sadece muhbirin söyledikleriyle karar vermiyoruz. Doğruluğunu araştırıyoruz” yanıtını veren bir tweet attı. Ancak, “Üniversitede muhbirler mi var?” sorusu üzerine muhbir olduğunu itiraf ettiği tweeti kısa bir süre sonra sildi ve soruyu soran kullanıcıları da engelledi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eski rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın döneminde de yine fişlemelerle gündeme gelmişti. 2005 yılında basında yer alan haberlerde üniversite de görev yapan akademisyenlerin, “Kürtçü”, “Eşi türbanlı”, “çağdaş”, “kızı mayo giyer” şeklinde fişlendiği iddia edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 21 ve 22 Eylül'de 15 ilçede elektrik kesilecek

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da zil yerine ‘Hocamızı isteriz’ sesi yankılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...