18 Ağustos 2016 17:30

TGC ödülleri Rohat Aktaş ve barış akademisyenlerine adandı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından her yıl verilen Basın Özgürlüğü ödüllüleri, Marmara Otel’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından her yıl verilen basın özgürlüğü ödülünü kazanan İMC TV Kameramanı Refik Tekin,  ödülünü Cizre’de yaşamını kaybeden Azadiya Welat yöneticisi Rohat Aktaş’a,  Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kerem Altıparmak da Barış İçin Akademisyenler grubuna adadı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından her yıl verilen 'Basın Özgürlüğü' ödülleri, Marmara Otel’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törene, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç, DİSK Basın İş Sendikası yöneticisi Sedat Bakıcı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.  Yaşamını kaybeden gazeteciler anısına düzenlenen saygı duruşunun ardından  törenin açılış konuşmasını TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto yaptı.

Olcayto, Türkiye’de her geçen gün daha kötü günlerin yaşandığını belirterek, basın sansürünün kaldırılmasının tarihçesini anlattı. Basın sansürü kalkmış gibi görünse de bunun yanıltıcı olduğunu söyleyen Oclayto, “Sansür kalkmadı, otosansür arttı” dedi. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin de konuşan Olcayto, “O gün basının ne kadar önemli olduğunu bir kere anladık. O gün gazeteler basın tek ses olarak darbe girişimi ile mücadele etti. Ağır aksak da olsa demokrasimizin artık darbeleri istemediği ortaya çıktı” dedi.

“Bugün OHAL ilan edilişinin birinci ayı” diyerek konuşmasını sürdüren Olcayto, 100’ün üzerinde yayın organının kapandığını 79 gazetecinin tutuklu olduğunu söyledi. Özgür Gündem’de gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılmasının sevindirici olduğunu söyleyen Olcayto, “Türkiye birtakım anlaşmalar yaptı. Bunlardan en önemlisi elbette temel hak ve özgürlükler üzerine attığı imzalar. İnsan hak ve özgürlüklerini askıya aldık diyorlar ama bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Bunun geçerli olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi için çaba harcıyoruz. Üniversiteler bunun için çaba harcıyor, sanatçılar çaba harcıyor.  Umuyoruz iktidar da böyle düşünüyordur. Bizler gazeteciler olarak düşünce ve ifade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün arkasında duracağız” dedi.

DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ

2016 Basın Özgürlüğü ödüllerinde kişi bazındaki ilk ödül İMC TV Kameramanı Refik Tekin'e verildi.   Ödülünü Olcayto’nun elinden alan Tekin, “Polislerin İMC TV muhabiri Gülfem Karataş’a yönelik sözlü saldırısı çok acı. Bugün gazeteciliği isra etme adına çok zor günlerden geçiyoruz. Bugün gazetecilerin topyekün dayanışma içinde olması arzusu içindeyim. Doğusu batısı ile ciddi bir dayanışma içinde olması birbirine ses vermesi gerekiyor. Ben bu ödülü zor şartlarda çalışan gazeteciler adına alıyorum. Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını kaybeden Azadiya Welat gazetesi yazı işleri müdürü Rohat Aktaş’a adıyorum ödülümü” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES: Üyelerimizin fişlenmesi hukuka aykırıdır

SONRAKİ HABER

‘Erdoğan tek adam diktasını dayatıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...