10 Haziran 2016 17:53

Küresel Barış Endeksi’nde Türkiye Avrupa sonuncusu

2016 yılı Küresel Barış Endeksi listesi yayınlandı. 163 ülke arasında 145’inci olan Türkiye, en çok gerileyen beş ülkenin içinde yer aldı.

Paylaş

2016 yılı Küresel Barış Endeksi listesi yayınlandı. Son 10 yıldır yapılan listede önceki senelere göre daha da gerileyerek 163 ülke arasında 145’inci olan Türkiye, en çok gerileyen beş ülkenin içinde yer aldı.

Avustralya merkezli uluslararası düşünce kuruluşu “Economics and Peace- Ekonomi ve Barış Enstitüsü” 2016 yılının Küresel Barış Endeksi’ni yayınladı. Rapora göre, Ortadoğu’da devam eden çatışma durumunun kötüleşmesi, mülteci krizi ve terörist saldırıların artış göstermesi nedeniyle dünya 2015 yılına göre daha tehlikeli bir yer hâline geldi.

163 ülkenin yer aldığı listedeki 81 ülke önceki yıllara göre daha huzurlu ülkeler haline gelirken, 79 ülkenin durumu ise daha kötüye gitti. Hazırlanan endekse göre Türkiye ise, 2016’da bir önceki yıldan 7 sıra gerileyerek 145. sıraya geriledi.

Türkiye bu sıralama ile barış seviyesi “düşük” ülkeler arasında yer aldı.

Avrupa ülkeleri arasında da sonuncu olan Türkiye, listede en fazla gerileyen üçüncü ülke oldu. Avrupa kategorisinde endeksin en altında yer alan Türkiye’nin, raporda en barışçıl bölge olarak kabul edilen Avrupa’nın genel ortalamasını düşürdüğü de kaydedildi.

Türkiye ile birlikte endekste en çok düşüş yaşayan diğer ülkeler sırasıyla şöyle oldu: Lübnan, Kolombiya, Filistin, Nijerya, Kuzey Kore, Rusya, Kongo, Pakistan, Libya, Sudan, Ukrayna, Orta Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Somali, Afganistan, Irak, Güney Sudan ve son sırada Suriye.

İzlanda bir kez daha dünyanın en huzurlu ülkesi olurken, onu Danimarka, Avusturya, Yeni Zelanda ve Portekiz izledi. Listenin sonunda ise Suriye yer alıyor. Onu Güney Sudan, Irak, Afganistan ve Somali izliyor

Raporda Türkiye ile ilgili şu yorum yapıldı: “Türkiye 2015 yılında Tayyip Erdogan hükümetinin devam eden katı politikaları ve komşu Suriye’deki çatışmanın etkileri nedeniyle iç güvenlikte zorluklar yaşadı. Ülke içinde güvenliğin kötüleşmesinin ana nedeni devlet ile PKK arasındaki anlaşmazlığın yeniden başlaması ayrıca özellikle IŞİD’in terör faaliyetlerini arttırmasıydı.”

Raporda yine Erdoğan’ın muhaliflere yönelik sert tutumu nedeniyle gözaltına alınan nüfusta ve güvenlik güçleri ve polisin sayısında da artış olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin komşu ülkeleriyle ilişkilerinin de kötüleştiği görüşü yer aldı.

Şiddetin maliyeti 13.6 trilyon dolar!

Dünyanın en az barışçıl bölgesi olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika ise çatışmalar nedeniyle bu yıl da endeksteki düşüşünü sürdürdü.

Raporda diğer dikkat çeken unsurlar ise şöyle:

* Şiddetin küresel ekonomi üstündeki toplam maliyeti 13.6 trilyon dolar. Bu dünya ekonomik üretiminin yüzde 13.3’ü ve doğrudan yabancı yatırım oranının 11 katı.

* Son on yılda şiddet olaylarının dünyaya ekonomik etkisi 137 trilyon dolardı. Bu 2015 yılı için küresel üretimden daha yüksek.

* 2007-2016 yılları arasında dünyada mülteci ve evlerinden olan insanların sayısı ikiye katlanarak 60 milyona ulaştı. Bu dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’i. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BES: HSYK kararnamesi kıyım kararnamesidir

SONRAKİ HABER

117 dosya savcılığa gönderildi:En fazla fezleke Demirtaş’ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa