09 Haziran 2016 15:04

Ey insanlık, neredesin?

Başımızda yeni bir çırak var. Bu demek oluyor ki, yeni ölümler, yeni zulümler ve yeni katliamlarla dolu olacak yarınlar.

Paylaş

Nujin TURGUT
Van

Başımızda yeni bir çırak var. Bu demek oluyor ki, yeni ölümler, yeni zulümler ve yeni katliamlarla dolu olacak yarınlar. Artık Türkiye’nin rejimi ölüm, savaş ve şiddet olmuş durumda. Ülkenin ne doğusunda ne de batısında hürriyet, bağımsızlık ve barıştan söz etmek mümkün değil. Doğu bir savaş alanı. Ölümler, haykırışlar, ağlayışlar eksik değil.
Hangi Cizreli çocuğa umut bağlayacak bir söz söyleyebilirsiniz? Hangi Geverli anneye “Çocuğun iyi olacak” diyebilirsiniz ki? Hangi çocuk bombalandıktan sonra iyi olmuş ki? Ne olacak bu ülkenin hali?
Benim şehrim Cizre, Gever, Sur, Nusaybin gibi abluka altında değil. Peki olmayacağı ne malum? Kim demiş ki geleceği göremezsiniz diye. Burada her çocuk rüyasında geleceği görmekte. Her birinin aklında yarın bir gün katledilme korkusu var. Ama onlar çocuk. Sadece çocuk. Kimse ses vermiyor. Ya onlar sağır, yada biz yeterince bağıramıyoruz.
Okul sona yaklaşmış durumda. Karneler, belgeler ve sonrasında gelen karne hediyeleri.. Peki bunların hangisinden söz edebiliriz bir Kürt çocuğa? Karnesi beyaz bayrak, belgesi bir kurşun ve ailesinin de ona verebileceği tek hediye bir mezar taşıysa eğer?
Doğu bu haldeyken batı eğer sadece susup, olanlar karşısında gülümsüyorsa, rica ediyorum hiç kimse bu ülkede kardeşlikten söz etmesin. Yeri gelince ülkenin doğusu da batısı da bizim diyen o insanlar, şimdi neden doğuya düşman gözüyle bakıyor? çelişkiler, çelişkiler...
Ve insanlığını tatile gönderen hükümet “Doğu temizleniyor” diye haber salıyor etrafa. Ne bitmez tatilmiş bu hükümetin insanlık tatili.İnsanlık ne zaman dönecek ona?
Vicdan insanın neresinde ve tam olarak ne zaman sızlar inanın ki bir fikrim yok. Fakat konu Türkiye’nin haliyse vicdanın nerede olduğunu ve neden sızlamadığını adım gibi biliyorum. Ve vicdan ayaklar altında, sızlaması da söz konusu değil!
Doğuya ses ver.Kardeşlerinin al kanlarda boğulmasına izin verme. Eğer mümkünse ayağını kaldır ve bak vicdanına. Doğu’da her gün çocuklar ölmekte.


NE OLDU ŞİMDİ?

Feyaz KARAMAN
Van

Bölgede çözüm sürecinden sonra başlattığınız savaş 1 yılını doldurmak üzere. Bu süre içinde ne yaptınız bölgede yaktığınız her eve dev bir bayrak asarak ırkçılığı körüklemekten başka ne yaptınız? Aylarca tank top sesleri yankılanan kentlerde marşlarınızı bangır bangır çaldırarak hangi amaca ulaştınız, yıllardır aynı yöntemle ne kazandınız?
Yaktınız yıktınız talan ettiniz. Utanmadan inşa edeceğiz diyorsunuz. Soruyorum size, emekçi Kürt halkının bin bir zorlukla yaptığı evin yenisini yapsanız bile alın terinin hakkını verebilir misiniz? Sokaklarında çocukların özgürce oynadığı kentlerin yenileseniz bile bu vahşeti gören çocuklar özgürce oynayıp hayaller kurar mı tekrar bu sokaklarda? Bu vahşeti yaşattığınız çocuklardan ne bekliyorsunuz sizin safınıza geçmelerini mi? Onların küçük dünyasında birer kahraman mı oldunuz şimdi?
Size ne olduğunuzu söyleyeyim, birer katil, cani, evlerini yıkan, her sokağı, evi kan barut kokutan birer vampirsiniz. Kül olmuş evine asılan o dev bayrağı görünce çocuk bayrağı sevecek mi? Harabeye çevrilmiş sokaklarında sizin marşınızı duyunca sizden mi olacak? Bunu gören her çocuk size kin besleyecek düşman belleyecek sizi. Yeter artık, yorulduk yıprandık. Ölüm haberlerine tanklara vahşet bodrumlarına alışmak istemiyoruz. Yüz yıllardır barışa susamış bu topraklara, kan yerine su akıtın.

ÖNCEKİ HABER

Yaklaşan rektörlük seçimleri üzerine

SONRAKİ HABER

101 yıldır değişmeyen şey

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...