29 Şubat 2016 00:38

Gazetecilerden imc TV'ye destek: İktidar gerçeklerden korkuyor

Paylaş

İmc TV’nin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Dinç’in isteği üzerine TÜRKSAT tarafından  yayınlarının kesilmesiyle ilgili gazetecilerden de tepki geldi. imc Diyarbakır Temsilcisi Faruk Balıkçı “karartılan gerçekler oldu” derken, Gazeteci Celal Başlangıç “İktidarın halkın bilgi alma hakkını kullanmasından doğan korkusu giderek artıyor ve büyüyor” dedi. Cumhuriyet Haber Koordinatörü Ayşe Yıldırım ise Bilirkişi raporundaki ‘İmc’nin yayınlarının büyük bir bölümünü güneydoğu bölgesine ayırması...’ cümlesine vurgu yaptı.

ÖZELLEŞTİRİLMİŞ SANSÜR
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz:
Bir televizyon kanalının bir uydudan atılması ve yayınına son verilmesi demokratik ülkelerde bu kadar kolay olmamalı. Ankara’da bir Savcı imc hakkında “terör propagandası suçu” ile ilgili bir soruşturma başlatmış. Tabii ki belli bir yayın veya programla ilgili böyle bir soruşturma açılabilir.
Fakat, birincisi, bu soruşturmadan kimsenin haberi yok! imc’nin ifadesi veya savunması alınmamış. CMK gereği aleyhte ve lehte delilleri toplaması gerekirken, görevini doğru yapmamış, sadece aleyhte delilleri toplamış imc soruşturma dosyasından haberdar değil, görmemiş bile. İkincisi, savcı bir “karar merci” değil. Devam eden bir soruşturma ile ilgili olarak TÜRKSAT’a yazıp imc’nin yayınının durdurulmasının değerlendirilmesini talep edemez! Savcının böyle bir yetkisi yok. Üçüncüsü, TÜRKSAT da savcıdan gelen değerlendirme talebine istinaden imc’den açıklama almadan, tek taraflı olarak yayını durdurup sözleşmesini iptal edemez. Basit bir özel hukuk sözleşmesi değil bu. Dolayısıyla, devlet eliyle olmasa dahi özelleştirilmiş sansürdür bu. Her türlü hukuki mücadele yapılacaktır.

‘İKTİDARIN KORKUSU BÜYÜYOR’
Gazeteci Celal Başlangıç:
Bu iktidarın halkın bilgi alma hakkını kullanmasından doğan korkusu giderek artıyor ve büyüyor. İmc’yi kapatmak da bunun çok açık göstergesi. Bize ulaşan bilgilere göre RTÜK üzerinden birkaç televizyonu kapattırma girişimleri olmuş, resmi değil ama nabız yoklama. AKP’li üyelerden olumsuz yanıt geldiği bilgisini aldık. İmc ve diğer kanallar zaten RTÜK’e bağlıdır ve denetime tabidir. Buna rağmen hukuksuz bir biçimde yargı eliyle yargısız infaz yapılıyor. Samanyolu TV, Bugün TV, Kanaltürk gibi televizyonların başına gelenler imc’nin de başına getirildi. Artık kendi hukukunu bile tanımayan bir iktidar anlayışıyla karşı karşıyayız.

İMC GÜNEYDOĞUDAN YAYIN YAPIYOR
Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Ayşe Yıldırım: Uzun zamandır iktidarın hedefindeki muhalif kanallardan bir tanesiydi imc. Özellikle susturulması gerektiği de çöktürme planında yer almıştı. İşin enterasan yanı biz bunu bekliyorduk ama dün özellikle Can Dündar ve Erdem Gül’le canlı yayın yapılırken ve basın ve ifade özgürlüğü konuşulurken karartılması çok manidar oldu. Benim dikkatimi çeken başka bir nokta var. Bilirkişi raporundaki bir cümle. İmc’nin yayınlarının büyük bir bölümünü güneydoğu bölgesine ayırması... Yani bir televizyon kanalının güneydoğu bölgesine yönelik haber yapması Türkiye’de suçmuş gibi algılanıyor. Daha doğrusu terör örgütü propagandası olarak görülüyor. Yani karadeniz bölgesinde yayın yapan bir televizyon kanalı da mı kapatılacak yarın öbür gün ya da egedeki bi kanal da mı kapatılacak? O cümle, devletin bakış açısını çok açık ve net ortaya koyan bir cümledir bence.

‘KARARTILAN GERÇEKLER OLDU’
imc TV Diyarbakır Temsilcisi Faruk Balıkçı
: İlk kez böyle bir uygulamayla karşılaşıyorum. Cumhuriyet Başsavcılığının kararı üzerine bir televizyon kanalı kapatılıyor. Aslında karartılan imc’den çok gerçeklerdir. Çünkü imc hem bölgede çok izleniyor hem de bölgedeki gerçekleri ortaya seriyordu. Biz Cizre’deydik, Silopi’deydik, Sur’daydık. Bölgenin her yerinde yaşanan bu ortamı gerçekliğiyle gözler önüne seriyorduk, halkın duygularını anlatıyorduk. Bu sebeple karartılan gerçekler oldu.

ÖNCEKİ HABER

Havuz medyası, ekoloji mücadelelerine gözdağı verme peşinde

SONRAKİ HABER

Sokak dansçılarından Kuğu Gölü balesi Türkiye'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...