08 Ocak 2016 01:00

Asgari ücrette çay kaşığıyla verip tencereyle aldılar

Paylaş

1300 liralık asgari ücrete asgari geçim indiriminin (AGİ) dahil edilmesi işçilerin tepkisine neden oldu. AGİ’nin 1300 lira net asgari ücretin üzerine ekleneceğini bekleyen işçiler, AKP Hükümetinin kendilerini kandırdığını söyledi. Gerçek asgari ücretin 1177 lira olduğunu belirten işçiler, bu durumun fazla mesai ücretlerine kadar her şeyi etkileyeceğine dikkat çekti. Bu uygulamayla AGİ’nin ortadan kaldırılması için bir adım atıldığına işaret eden işçiler, diğer yandan “Asgari ücrete tarihi zam yapıldı” iddiasıyla patronlara işçilerin cebinden kaynak aktarıldığını dile getirdi.

Asgari ücret ve AGİ oyunu Beylikdüzü Arçelik fabrikasında tartışılan konulardan. Görüştüğümüz bir işçi 1300 lira asgari ücret tartışması sürdürülürken AGİ’nin gözlerden kaçırıldığını dile getirdi. AGİ çıkarıldığında asgari ücretin 1177 liraya denk geldiğine dikkat çeken işçi “AGİ ile asgari ücretin ilgisi yok. Ama AGİ’yi içine alarak sanki asgari ücreti yükseltmişler gibi gösteriyorlar. Üstelik bir de işverenlere fazla yük getiriyor diyerek onlara yeni teşvikler verdiler. Art arda gelen zamlar nedeniyle 1300 liralık asgari ücret bile daha baştan erimişti. Bir de AGİ oyunuyla işçilerin 123 lirasına daha el koydular” diye konuştu. İşçilerin ve sendikaların AGİ için net tutum ortaya koyması gerektiğini ifade eden işçi, “Çünkü net bir tutum almazsak bundan sonraki dönemlerde asgari ücretin içinde bir bölüm olarak kalacak ve tamamen ortadan kalkacak” uyarısında bulundu.

Esenyurt’ta bir lojistik firmasında çalışan Özgür Yiğit, AGİ’nin asgari ücretin içine alınması halinde Hükümetin verdiği sözü tutmamış olacağını söyledi. İşçi şöyle devam etti: “Şu an çalıştığım firmada işçiler 1300 TL net maaş ve artı AGİ alacaklarını hesap ediyor. Eğer AGİ kaldırılsa bizler için tam bir hayal kırıklığı olur” diye konuştu.

Kocaeli’de Assan Hanil işçileri ise gazetemize şu değerlendirmede bulundu: “Eskiden kaşıkla verip kepçeyle alıyorlardı. Şimdi çay kaşığıyla verip tencereyle alıyorlar. Beklediğimiz 300 lira seyyanen zamdı. Bunu yapmasaydı da biz enflasyon oranında zam alırdık. Bu da yıllık yüzde 14’e tekabül ederdi. Üzerine AGİ aldığımızda aynı para olurdu. Hiç değil devletin patronlara ödeyeceği yüzde 40 teşvik elimizde kalırdı. Resmen bizimle alay ettiler.”

AKP BİZİ KANDIRDI

Çorlu’da bulunan Boyteks fabrikasında çalışan Mustafa Koray, asgari ücretin 1300 lira olacağını duyunca umutlandığını dile getirerek şunları söyledi: “AKP işçilere asgari ücretin 1300 lira net olacağını söyledi. Ama 1300 liranın içinde AGİ’nin de olduğunu duyunca hayal kırıklığına uğradık. AKP bizi kandırdı. Bize kazık atan AKP patronlara ise kıyak çekmeyi biliyor.”

Gülle Tekstil’de çalışan Kasım İşbilir ise AGİ’nin asgari ücretin içine alınmasının yanı sıra vergi dilimleri nedeniyle sonbaharda ücretlerinin de düşeceğine dikkat çekti. Gerçek asgari ücretin düşük olmasının fazla mesai ücreti dahil her şeyi aşağı çekeceğini kaydeden İşbilir, “Patronlar bizden daha çok ağlayarak istediklerini aldılar. Hatta daha fazlasını dahi aldılar. Biz yine aynı yerde kaldık” diye konuştu.

AKP’YE OY VERENLER DE KIZGIN

Kayseri’de kurulu olan Turkuaz Seramik’ten bir işçi de şunları söyledi: “Fabrikada birlikte çalıştığım asgari ücretli arkadaşlar AGİ hariç olarak biliyor. Hâlâ öyle düşünüp ay sonunu 1300 artı AGİ olarak hesaplayanlar var. Bunu öğrenen, hükümete oy veren bile kandırıldık diyor.” Fabrikadaki pek çok işçinin asgari ücret zammının daha baştan zam ve artan vergilerle eridiğini söylediğini aktaran işçi, “Bir kızgınlık var. Ben asgari ücretin biraz üstünde alıyorum. Biz de asgari ücrete göre ücretimizi tartışacağız fabrikada” dedi.

AGİ NEDİR, 2016’DA NASIL UYGULANACAK?

Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için yüzde 50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10’u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için yüzde 7.5, üçüncü çocuk için yüzde 10, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında uygulanıyor. Buna göre 2015 yılında bekar bir asgari ücretli kendisi için 90 lira aldı, 2016’da ise bu miktar 123 liraya yükseliyor. Eşi çalışmayan asgari ücretli miktar 148 lira, aynı durumda bir çocuklu ise 166 lira, iki çocuklu ise 185 lira, üç çocuklu ise 209 liraya ulaşıyor.
Ancak bu rakamlar 2016 yılında 1300 liraya yükselen yeni asgari ücrete dahil edildi. Yani bu tutar, bekar bir mükellef için belirlenmiş olan 123 lira tutarındaki asgari geçim indirimini de içeriyor. Yani gerçek asgari ücret 1300 lira değil 1177 lira.
Buna göre;
* Bekar asgari ücretli için AGİ 123 lira 53 kuruş, eline geçen toplam para 1300 TL.
* Evli, eşi çalışmayan çocuksuz asgari ücretli için AGİ 148 lira 23 kuruş, eline geçen toplam para 1324.7 TL
* Evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu asgari ücretli için AGİ 166 lira 76 kuruş, eline geçen toplam para 1343,23 TL
* Evli, eşi çalışmayan 2 çocuklu asgari ücretli için AGİ 185 lira 29 kuruş, eline geçen toplam para 1361,8 TL.
* Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu: 209 lira 99 kuruş, eline geçen toplam para 1386.46 TL
* Evli, eşi çalışan, çocuksuz asgari ücretli için AGİ 123 lira 53 kuruş, eline geçen toplam para 1300 TL.
* Evli, eşi çalışan, 1 çocuklu asgari ücretli için AGİ 142 lira 5 kuruş, eline geçen toplam para 1318.5 TL.
* Evli, eşi çalışan, 2 çocuklu asgari ücretli için AGİ 160 lira 58 kuruş eline geçen toplam para 1337 TL.
* Evli, eşi çalışan, 3 çocuklu asgari ücretli için AGİ 185 lira 29 kuruş, eline geçen toplam para 1361.8 TL.
Asgari ücretle çalışanların en büyük hayal kırıklığı da bu, çünkü 2015’i net 1000 lira asgari ücret alarak kapatan bir çalışan zaten 100 liralık bir zam alsa bile AGİ toplam tutara dahil edilmediği sürece yaklaşık 1250-1300 TL civarında bir aylık geliri olacaktı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretli ekimde 70 lira daha az alacak

SONRAKİ HABER

Göktepe’den bugüne gazetecilik…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa