21 Eylül 2015 00:13

Ankara’da çöp kutusu yok, para kutusu çok

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Kızılay’ın ana arterlerindeki caddelerin çoğunda çöp kutusu yok. Vatandaşlar çöplerini ağaç diplerine atmak zorunda kalıyor. Hatta kendilerince usul bile bulmuşlar: Ağaçlara çöp poşeti bağlayıp, çöpleri buraya atmak. Vatandaşın derdi çöp kutusuyken, Ankara Büyükşehir Belediyesi ise  “Yeni Nesil Büfe (buybox)” ve ATM kutularını açtı bile.

Ankara Kızılay’daki caddelerde, duraklarda çöp kutusu olmadığı için vatandaş çöpünü nereye atacağını bilemiyor. Çoğunlukla çöplerini ağaç diplerine atmak zorunda kalan Ankaralılar, kendilerince çözüm bile buldu. Ağaç dipleri, yol kenarlarına çöp poşetleri koymak ve çevreyi kirletmemeye çalışmak. Caddelerin bakımından sorumlu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi buralara çöp kutusu koymuyor. Bazı ilçe belediyeleri ise kullanıma soktuğu çöp kutusu uygulamasıyla Ankaralıların takdirini topluyor. AKP’li Keçiören, CHP’li Çankaya Belediyesi direklere vb. yerlere şeffaf plastik poşetli, değiştirilebilen çöp kutusu koyuyor.

AĞAÇ DİBİ Mİ, ÇÖP KUTUSU MU?

Özellikle Atatürk Bulvarı üzerindeki kaldırımda çöp kutusu olmamasından mağdur olan Ankaralılar,  Ankara Büyükşehir Belediyesine tepkili. Durakta beklerken, bulvar kaldırımlarında giderken ellerindeki su şişelerini bile atacak yer bulamamaktan şikayetçi olan vatandaşlar, “Kendimizce çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ağaç diplerine çöp atmak kötü bir şey ama mecbur kalıyoruz. Durakta beklerken bir su içmek bile çile haline geldi” diyor.

ESNAFIN ÇÖZÜMÜ

Esnaf ise dükkanının önündeki ağaçların temiz kalması için elinden geleni yapıyor. Kendi aldıkları çöp poşetlerini ağaç diplerine koyan Ankaralı esnaf, Büyükşehir Belediyesinin yapması gereken görevini çoktan üstlenmiş durumda. Ancak bir sıkıntı da yaşanıyor, poşetler çok dolduğu zaman devriliyor. Yine bu çöpleri toplaması da esnaf ve vatandaşa kalıyor.  

VATANDAŞ DUYARLI

Keçiören Belediyesi ise durak ve direklere değiştirilebilir plastik poşetli çöp kutusu asmış. Bu uygulamasıyla Keçiörenlilerden takdir alıyor.  Duraktaki vatandaşlar yerlere çöp atılmaması konusunda birbirini uyarıyor. Birisi ağaç dibi veya çevreye çöp attığı zaman “Kardeşim görmüyor musun; çöp kutusu orada atsana oraya elindekini” diyerek çevreyi korumaya çalışıyor.

PARA KUTULARI AÇILDI

Vatandaş ana caddelerin kaldırımlarında çöple cebelleşirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi,  kaldırımlara yerleştirdiği ATM ve “Yeni Nesil Büfe” isimli kutularının açılışını çoktan yaptı. ATM kutularını bankalara kiralayan belediyenin 40 bin lira civarında para aldığı söyleniyor. Ayrıca “Yeni Nesil Büfe”lerin işletmesi de AKP’ye yakınlığıyla bilinen İlbak Holding tarafından yapılıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Katalonya'da seçim haftası: Bağımsızlık tartışmaları alevleniyor

SONRAKİ HABER

Muhtara Erdoğan’a hakaretten soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...