02 Ağustos 2015 15:03

‘Her şeye rağmen barış istiyoruz’

Paylaş

Ahmet BOZKURT
Mahsun AYDOĞAN
Van

VAN hareketli ve gergin günler yaşıyor. Suruç katliamı sonrasında başlatılan hava saldırıları, sokaklarda öldürülen gençler ve HDP’ye yapılan operasyonlardan Van’da nasibini aldı. Bir çok ev baskını gerçekleşti. HDP il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Günlük hayat şehir merkezinin her köşesine konumlandırılan polis, asker zırhlı araçlarla adeta felç edilmiş durumda. Bir çok mahallede hemen hemen her gün polis saldırıları yaşanıyor. Son gelişmeler korku ve endişeye yol açsa da sokakta konuştuğunuz Vanlı vatandaşlar  barışta ısrarcı olduklarını söylüyor.

Halkın beklentisinin barış sürecinin devam etmesi yönünde olduğunu söyleyen Abdullah Erdem, barışçıl, demokratik bir ülkede kardeşçe yaşamak istediklerini ifade ediyor. 

7 Haziran seçiminin ardından müzakere sürecinde durumun değiştiğini dile getiren Erdem, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planlarının tutmaması üzerine tekrar savaş politikasına dönüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde hükümet bu savaş politikalarını devreye sokarak, asker ve polis cenazeleri üzerinden milliyetçi oyları kazanmak istiyor” diyor. Suruç Katliamı’nın ardından hükümetin IŞİD’e karşı savaşa yönelmek yerine PKK’ye savaş açtığını anlatan Erdem, bunun da süreci bitirdiği görüşünde. Hükümetin savaştaki ısrarını doğru bulmadığını da söyleyen Erdem, asker, gerilla ölümlerinin olmasının ülkeyi sosyal çöküşe götüreceğini ifade ederek, “Tek temennimiz özlem duyulan barış ortamına geri dönülmesi, kardeşçe ve özgür olarak bu ülkede yaşamaktır” diye ekliyor. 

HDP HEDEFTE 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milliyetçilik üzerine söylemler dillendirdiğini dile getiren Savaş Tayfun da, HDP’nin hedef alınarak, olası erken seçimde baraj altında bırakılmak istendiğini vurguluyor. Hükümet  ve  Cumhrbaşkanı Erdoğan eliyle müzakere sürecinin tıkandığını belirten Tayfun, tüm katliamlara ve zulme rağmen Kürtlerin Türkiye’de barış ve kardeşlik içinde yaşamak istediklerinin altını çiziyor. Tayfun son olarak  Kandil’e yapılan saldırıları kınadığını ifade ediyor.  Toplumun farklı kesimlerinin 7 Haziran seçiminde AKP’ye olan tepkisini net şekilde gösterdiğini anlatan Cevat Sarı da şunları söyledi: “AKP’nin tek amacı iktidar olmaktır. İktidar olamamanın verdiği hezimetle yaptıkları ise gözler önündedir. Suruç katliamı, yapılan tecritler, tekrar 1990’lı yıllara dönme durumu, ülke genelinde yapılan gözaltılar ve insanların katledilmeye başlanması bunun göstergesidir. Yapılan sınır ötesi harekatın ise İŞİD’e yönelik olmadığını biliyorduk. Amaçları Kandil’i bombalamaktı ve bu devam ediyor. Ama tüm bu yaşananlara rağmen yine de biz barış istiyoruz.”

 

 

ÖNCEKİ HABER

kastamonu Gürmün fabrikasında üyelik bilgileri patrona nasıl verildi?

SONRAKİ HABER

Antalya'daki ev baskınlarında 18 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...