22 Nisan 2008 00:00

Ankara’da fotoğraf dolu günler


Kurulduğu günden bu yana, Türkiye’de fotoğraf sanatının gelişmesine küçümsenmeyecek katkılar sunan Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), “Belgesel Fotoğraf Buluşması” başlıklı 7’nci Fotoğraf Sempozyumu’nu yapmaya hazırlanıyor. 2-3-4 Mayıs 2008 tarihinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyuma fotoğraf sanatına gönül ve emek verenler; amatörler, profesyoneller ve bilim insanları katılacak.
Kendi deyimleriyle, “AFSAD, fotoğraf eğitimi, fotoğrafçılığın yaygınlaştırılması, fotoğrafseverlerin dayanışma ve işbirliğinin sağlanması, fotoğrafta felsefe, estetik ve teknik sorunların tartışılacağı platformların oluşturulması amaçları temel olmak üzere 1977 yılında kuruldu”. Dernek, 1978 yılından bu yana fotoğraf sempozyumları düzenliyor. 1978’de düzenlenen “Türkiye’de Fotoğraf Sanatının İşlevi” başlıklı toplantıyla, ülke fotoğraf sanatçılarını hem kuramsal, hem de toplumsal bir tartışma yapmaya davet eden AFSAD, özellikle de derneklerde çalışmalarını sürdüren fotoğraf belgesel atölyelerinin, üretimlerinin izlenip tartışıldığı sempozyumlar yaptı.
2 Mayıs’ta başlayacak olan ‘Belgesel Fotoğraf Buluşması’nda, üç gün boyunca çağrılı sunum, gösteri ve paneller olacak ve ayrıca, belgesel fotoğrafa emek vermiş fotoğrafçıların sergileri 10 gün boyunca fotoğrafseverlerin beğenisine sunulacak. Ara Güler, İbrahim Demirel, Fikret Otyam, Coşkun Aral, Ali Öz, Ozan Sağdıç ve AFSAD’ın kurucularından da olan Özcan Yurdalan’ın fotoğraf gösterileri ve konuşmalarıyla başlayacak olan sempozyuma onlarca fotoğraf sanatçısı ve fotoğraf meraklısı katılacak.
AFSAD’ın çalışmaları
1977 yılından bu yana çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdüren dernek, eğitim çalışmalarını iki ana başlıkta sürdürüyor: Seminerler ve Atölyeler. Fotoğraf temel eğitimi, karanlık oda, ileri düzey, kısa film ve belgesel yapım, senaryo ve tv metni yazım ve özel amaçlı düzenlenen seminerle birlikte, yürütücülüğünü Cengiz Oğuz Gümrükçü’nün yaptığı belgesel, Gökhan Bulut’un soyut, İsmail Murşil’in belgesel, İsa Özdemir’in soyut, Oğuz Karakütük’ün genç, Tarık Yurtgezer’in doğa ve Serpil Yıldız-Selim Aytaç’ın belgesel atölyeleri de faaliyetlerini sürdürüyor.
AFSAD’ın etkinlikleri ise 4 başlıkta toplanıyor: Sergiler, Geziler, Söyleşi ve gösteriler ise Kısa Film Etkinlikleri. Ulusal, uluslararası, yıl, seminer ve üye sergileri düzenleyen AFSAD’ın ulusal sergileri 1995 yılına kadar yarışma niteliği taşıdı. 1995’ten sonra ise “hiçbir sanat yapıtı bir yarışma ortamında değerlendirilemez” görüşünü benimseyen AFSAD, böylece ulusal sergileri ödülsüz bir biçimde izleyenlere sundu.
ABD, Almanya, Hollanda, Kazakistan, Kuveyt ve Çin gibi birçok ülke fotoğraf sanatçısıyla ortak sergiler, saydam gösterileri, söyleşi ve tanışma toplantıları da tertipleyen AFSAD, tüm üyelerinin 1 fotoğrafla katıldığı, “sanatçının fotoğrafik portresini ve yıllar içinde gelişimini” anlatan Yıl Sergileri ve Seminer Sonu Sergileri düzenliyor. Üyelerin bireysel sergiler açmalarına da olanak sağlayan AFSAD bünyesinde, ayrıca tarihi, turistik ve kültürel yörelere geziler, her ay düzenlenen söyleşiler ve kısa film gösterimleri de yapılıyor. (Ankara/EVRENSEL)
Şiar Can Şener

Evrensel'i Takip Et