18 Mart 2009 01:00

TRAKYA’DA KRİZ VE SEÇİM 3


Çorlu, bölgenin en büyük nüfusuna sahip olan bir ilçe. Öyle ki 300 binlik nüfusuyla Tekirdağ’ı katlamış durumda. Krizin ağır yükünün en fazla görüldüğü; işten atmaların, ücretsiz izinlerin ve hak gasplarının oldukça fazlalaştığı ilçede tablo hiç de iç açıcı değil.
Belediye kültür merkezine astığı kocaman pankartıyla, şu kadar öğrenciye okul yardımı, şu kadar kömür yardımı, şöyle gıda yardımı diye övünüyor. Bunları kim yapıyor; CHP belediye başkanı! Başka yerde AKP belediyesini eleştiren anlayış, burada AKP ne yapmışsa aynısını yapıyor. Bu nedenle CHP’nin eleştirileri gerçekçi gelmiyor. Düzen partilerinin, sermaye partilerinin yerel yönetim anlayışları hep aynı ve birbirine benziyor. Krizin ağır sonuçlarını da yine işçi yaşıyor.
HAKLAR BUDANDI
On yılda küçük bir atölyeden kocaman bir işletme haline gelen Cross Kot Fabrikası’nda 2 bin 800 işçinin 900’ü bir çırpıda işten atılmış durumda. Fabrikaya ilişkin haberler gazetemizde daha önce de yer almıştı. Fakat bir kez daha söylemekte fayda var. Burada ikramiyeler önce 4’ten 2.5’e, sonra da 1’e indirilmiş durumda. Fazla mesai ücretleri yüzde yüz ödenirken, yüzde elliye düşürülmüş. Üstüne üstlük fazla mesailer kalkınca tablo daha da vahim hale gelmiş. Çünkü böylece işçilerin tamamı asgari ücretle çalışır duruma gelmişler.
Şimdi işçiler daha çok ücret almak için fazla mesai olsun istiyorlar, yani bir zaman canlarını bezdiren ve çalışma koşullarını çekilmez hale getiren mesailerin yeniden gelmesini istiyorlar. Patron ihracat çalıştığı için müşterilerinin kimi taleplerini yerine getirmek için sendikanın işyerine girmesinde fazla zorluk çıkarmamış. Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası örgütlenmiş. Krizle birlikte ikramiyelerin inmesine, mesailerin düşmesine, işten çıkarmalara sendikadan çıt çıkmamış. Bunun karşısında işçilerin tepkileri var, fakat örgütsüz. Çorlu Sun Tekstil’de ise işçiler 6-7 aydır ücret alamıyorlar.
6 BİN YENİ İŞSİZ
Deri sanayi uzun süredir krizin etkisiyle çalışamaz duruma gelmiş. Toplam 6 bin yeni işsiz var. Deri sanayi, burada çalışan işçilerin yaşadığı Sağlık Mahallesi, derin bir sessizliğe bürünmüş durumda.
İşçilerin işten atıldığı diğer fabrikalar ise şöyle: Mavi Jens 400, Colins Kot 200, Modern Karton 160, Trakya Mensucat 200, Eren Tekstil Grubu toplam 300, Akın Tekstil 250, Sanko 500, Zorlu Tekstil’e bağlı 3 şirkette toplam 1000, Üçler Tekstil 300... Ama bunlar az çok bilinen yerler. Bilinmeyenler de var. İşçilerin ve halkın genel kanısı “işçinin atılmadığı bir fabrikanın kalmadığı” yönünde. Çorlu’da toplam 15-20 bin işçinin işten atıldığı tahmin ediliyor.
Ortaya çıkan derin sessizliğin ardından bir fırtınanın kopup kopmayacağı ise yine işçilerin ve emekçilerin yürüteceği örgütlü mücadeleye bağlı.
ÇORLU’DA KAHVER İŞSİZLERLE DOLU
Çorlu’da kahveleri dolaşıyoruz. İşsizler ve yoksullar birbirlerine bakarak sorunları anlamaya ve çözmeye çalışıyorlar. Ana caddede boş dükkanlar var, kocaman tabelalar kiralık yazıyor. Benim de çok sık gittiğim yerdir Çorlu. Böyle manzaralar pek olmazdı. Esnaf ana caddede dükkan bulmak için hava parası verirken, şimdi boş dükkandan geçilmiyor.
BİTTİ

TRAKYA’DA KAPANAN FABRİKALAR

Kriz ise sanayisi gelişmiş bu bölgeyi derinden etkilemiş. Sendikaların verilerine göre kriz nedeniyle işten atılan işçi sayısı 57 bini bulmuş. İşten atmalar yavaşlasa da ücretsiz izin uygulamaları giderek yoğunlaşıyor.
Şu an kapanan ve hiç çalışmayan fabrikalar da var:
1. Edip İplik 350 işçi
2. Özşah Tekstil 400 işçi
3. Key Tekstil 150 işçi
4. Sun Tekstil 120 işçi
5. Astim Tekstil 130 işçi
6. Zehra Tekstil 1000 işçi
7. Şahinler Holding iflas kararı aldı ama Bilkont dışında diğer şirketlerin iflası hileli iflastan dolayı kabul edilmedi. Bilkont’ta en son 350 işçi çalışıyordu.
8. Else Tekstil üretime 5 ay ara verdiğini açıkladı, 300 işçi.
9. 2002 Tekstil’in kapanıp kapanmadığı belli değil, şu an üretim yapılmıyor, 180 işçi.
10. Gök Tekstil’de ücretsiz izin deniliyor ama ne zaman başlanacağı belli değil, 400 işçi çalışıyordu.
11. Deri fabrikalarının yüzde 70’i kapalı, geri kalanlar da yüzde 50 kapasite ile çalışıyor.
12. Dersa Deri Konfeksiyon mart ayında kapanacak, en son 200 işçi kalmıştı.

İŞSİZLİK ORTAK SORUN

Gezdiğimiz yerlerde görüştüğümüz kişilere “AKP Hükümeti’ne neden oy verdiniz”, “Bu seçimde oy vermeyecekseniz bunun nedeni ne” sorularını yöneltiyoruz. Yanıtlar aynı. Öncelikle “Başka hangi parti var?” geliyor. Sonra eğitim alanında ücretsiz kitap ve sağlıkta eczanelerin ilaç vermesi konuları öne sürülüyor.
Oy vermeyenler ise ağırlıklı olarak “Asgari ücrete zam yapmadı, işçiler için bir şey yapmadı, işçilerin haklarını geliştirmedi” yanıtını veriyor. Adres olarak CHP’yi gösterenler ise “Olsun da hangi sol olursa olsun” mantığıyla bakıyor. “Belediyeyi AKP’ye kaptırmamak adına kötünün iyisini tercih ediyoruz” diyorlar.
Ama işsizlik meselesi şu an en öncelikli sorun. AKP’ye oy veren de vermeyen de bu konuda hemfikir. “Halk hiç bu kadar fakir düşmemişti” diyorlar.

NÜFUS ARTIYOR AMA...
Keşan, sanayinin en az olduğu bir ilçe. Uzun yıllar bölgeden Çorlu, Burgaz ve Çerkezköy’e göç vermiş durumda. Aradan on yıl geçti, ilk defa sanayi bölgelerine gidip ev bark sahibi olmayanlar, Keşan’a geri göçmeye başladılar. Yani dün buradan sanayi bölgelerine göç varken, şimdi tersine, göç başlamış durumda.
Durum insanları ürkütüyor ve tedirgin ediyor. İlçenin nüfusu artsa da esnaflar siftah yapmadan dükkanları kapatıyorlar. Belki müşteri gelir diye geç saatlere kadar bekliyorlar. İnsanların yüzlerindeki gülüşler yok, herkes birbirine somurtarak bakıyor. Soygunlar, hırsızlık buralarda daha sık duyulur olmuş. Bu haberler hayra yorulmuyor.

Evrensel'i Takip Et