18 Nisan 2009 00:00

Şairlerden hücrelere çocuk şiirleri


Onlar sadece çocuktu, ‘polise taş atmak’ suçlamasıyla okullarından, evlerinden alındılar, polisler ve jandarmalar tarafından kollarından tutulup nezarete atıldılar. Sorgulandılar, kelepçelendiler, belki dövüldüler, şiddet gördüler. Yaşları 12 ile 17 arasında değişen yüzlercesi bugün dört duvar arasında. Hepsi, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru. Suç aletleri ‘taş’, suçlama ise ‘terör örgütü üyesi olmak’. Henüz 12 yaşında olmaları, savcıların umurunda değil. Ama onlar için birçok şair, yazar, tiyatrocu onlar için bir araya geldi. Yazdıkları şiirleri ‘taş atan çocuklar’ için okudular, İstanbul’dan Diyarbakır’a, Adana’ya hücrelere bir tutam şiir gönderdiler.
TMK MAĞDURLARI
PEN Yazarlar Derneği’nde buluşan şairler, yazarlar, tiyatrocular ve hukukçular, Terörle Mücadele Kanunu’nun çocuklara, ‘çocukluklarını unutturduğuna’ bir kez daha dikkat çekti. “Türkiye’de insanca yaşanamaz mı? TMK çocuklara dönük uygulamasıyla bir terör aracı olarak kullanılmıyor mu?” diye soran PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel ile şair-yazar Sennur Sezer’in katılamayan şairlerin şiirlerini okuduğu etkinlikte, ‘TMK mağduru çocuklar’ için çocuk şiirleri okundu. Etkinliğe katılan Bilal Kayabay, Cahit Koytak, Enver Ercan, Gülsüm Cengiz, Mustafa Köz, Müslüm Çelik, Roni Margulies, Kawa Nemir, Zahrad, Neşe Yaşın, Nurullah Can, Onur Caymaz, Seyhan Erözçelik, Tekin Gönenç, tiyatrocu Berfin Zenderlioğlu, şiirleri Türkçe, Kürtçe ve Ermenice okudu.
‘GÖZ ARDI EDİLİYOR’
Etkinlikte konuşan Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümü öğretim üyesi Ayten Zara Page, Türkiye’nin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayarak “yaşı, etnik kökeni, suçu ne olursa olsun suçlu çocuk yoktur” görüşünü benimsemesi gerektiğini vurguladı. Çocukların yaşadığı hayal kırıklığı, korku ve çaresizliklerle hem insanlara hem hayata karşı inançlarını kaybettiğini dile getiren Page, “Bu çocuklar bizim güvercinlerimiz ve bu güvercinler Türkiye’yi terk etmemeli” dedi.
14 yaşındayken gözaltına alındıktan sonra hukukçu olmaya karar veren avukat Mehmet Uçum ise, “TMK kapsamında itham edilen çocukların çocuklukları göz ardı ediliyor. İfadelirinin çocuk savcıları tarafından alınması gerekir, ama TMK’da kolluk tarafından alınması mümkündür. Fiziksel şiddete tabi tutulmasa bile kolluk tarafından ifadesi alınan ortamın kendisi bile çocuklar tarafından işkence sayılabilir” dedi. Uçum, TMK kapsamında cezanın yarı oranda arttırıldığını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

SUÇ ARARKEN...
“Madem taş atmak şöyle dursun, taşları okşamamız, taşlarla oynamamız bile suç sayılıyor
Biz de taşları yerinde bırakalım ve bomba gibi şiirler gönderelim onlara. Bomba gibi şarkılar gönderelim ki, suç aramak için okurken dizelerimizi, sözlerimiz ağızlarında patlasın
Ağızlarında patlasın ve daracık kafalarındaki duvarları yerle bir etsin. Ön yargılarını havaya uçursun, kinlerini çözsün, nefretlerini dağıtsın
Ezberlerini bozsun, zihinlerini açsın
Ve kendi çocuklarını hatırlatsın onlara
Kendi çocukluklarını
hatırlatsın”

Evrensel'i Takip Et