01 Mart 2010 00:00

Şili yıkıldı!

Pasifik Okyanusu’nun 35 kilometre derininde gerçekleşen 8.8 büyüklüğündeki depremde yer yarıldı, araçlar içine düştü. Köprüler, viyadükler yıkıldı. 2.5 metreye ulaşan tsunami dalgaları sahilleri dövdü.

Paylaş

Pasifik Okyanusu’nun 35 kilometre derininde gerçekleşen 8.8 büyüklüğündeki depremde yer yarıldı, araçlar içine düştü. Köprüler, viyadükler yıkıldı. 2.5 metreye ulaşan tsunami dalgaları sahilleri dövdü. Şimdilik ölü sayısı 500 civarında, ancak sayı katlanarak artıyor.
BREZİLYA’DAN HİSSEDİLDİ
Karayip ülkesi Haiti’de 200 bin kişinin ölümüne neden olan 7 büyüklüğündeki depremin üzerinden iki ay geçmeden, Şili de 8.8’lik deprem felaketini yaşadı. 15 milyon nüfuslu ülkenin ikinci büyük kenti olan Concepcion’un 115 kilometre açığında, Pasifik Okyanusu’nun (Büyük Okyanus) 35 kilometre altında gerçekleşen bu ‘devasa büyüklükteki’ deprem, ülkeyi bir anda yerle bir etti. Deprem yaklaşık 1500 kilometre ötedeki komşu Arjantin’in başkenti Buenos Aries’teki binaları da salladı. Deprem o kadar şiddetliydi ki, merkez üssünden 2 bin 900 kilometre uzaklıktaki Brezilya’nın Sao Paolo kentinden bile hissedildi. Haiti’deki depremden 1000 kat daha şidetli olan depremin, son yarım yüzyılın en büyük depremi olduğu kaydediliyor.
TAM BİR YIKIM
Şili’den saatlerce haber alınamadı. Elektrikler kesildi, su ve telefon hatları kullanılamadı. Deprem o kadar şiddetliydi ki, merkez üssünden 2 bin 900 kilometre uzaklıktaki Brezilya’nın Sao Paolo kentinden bile hissedildi.
Asıl yıkım ise merkez üssüne çok yakın olan Concepcion kentinde yaşandı. Kentte yer yarıldı, birçok otomobil, yolda giderken açılan yarıklara düştü. Köprüler de yıkıldı.
ÖLENLERE ULAŞILAMIYOR
Şili’de ölü sayısı hızla artıyor. Son açıklamalara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ü geçti.
Ülke genelinde enerji nakil ve telefon hatlarının kesik olması nedeniyle ölü sayısının ve zararın büyüklüğünün tespit edilmesi süreci oldukça yavaş ilerliyor. Bu arada Devlet Başkanı Michelle Bachelet, afet durumu ilan etti.
TSUNAMİ, LİMANI ALTÜST ETTİ
Depremden sonra oluşan tsunami, ülkenin güney kesimindeki Talcahuano limanı’nı vurdu. Limandaki tekne ve konteynerlerin çevreye dağıldığı ve limana açılan caddelerin sular altında kaldığını gösteren görüntüler bölgesel televizyon kanallarında yayınlandı.
KORKULAN OLMADI
Şili’nin orta kesiminde meydana 50 yılın en şiddetli depreminin ardından, Pasifik havzası’nda verilen tsunami alarmı kısmen kaldırıldı. Dalgalar Hawaii, Japonya ve Rusya’ya ulaştı, ancak bir hasara neden olmadı.
(DIŞ HABERLER)

YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ
Yüzyılın başından beri meydana gelen şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle:
*1960, ŞİLİ: 9.5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Hawaii’de 61, Japonya’da 130 kişinin ölümüne yol açtı.
*1964, ALASKA: Prens William Boğazı yakınlarındaki 9.2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.
*2004, ASYA: Endonezya’ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9.1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kadar insan öldü ya da kayboldu.
*1952, SSCB: Kamçatka Yarımadası’nda 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami, Şili ve Peru’yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.
*1906, EKVADOR: Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8.8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami, bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.
*1965, ALASKA: 8.7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami, Aleoutiennes Adaları’nı etkiledi.
*2005, ENDONEZYA: Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8.6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.
*1957, ALASKA: Andreanof Adaları’nı vuran 8.6 büyüklüğündeki deprem, önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

GÖLCÜK’ÜN 15 KATI:
Uzmanlar, Şili depreminin 1999’da Gölcük’te yaşanan felaketten yaklaşık 15 kat daha büyük olduğunu belirtiyor. Gölcük depremi olduğunda 132 atom bombasının sahip olduğu enerji açığa çıkmıştı. Şili depreminde açığa çıkan enerji ise yaklaşık 1800 atom bombasına eşit.
ARTÇILAR 1 YIL SÜRER: Enerji biriktiren ve doluluk oranına ulaşmış kırıklar varsa 7-10 gün içinde enerjilerini bırakacaklar, yani yeni depremler olacak. Bu yüzden Şili’nin yaklaşık 150 km yakınında şiddeti 6.5-7.0’a varan depremler görülecek. Şili’nin artçı depremi en az 1 yıl sürecektir.
ŞİLİ DEPREM KUŞAĞINDA: Şili ve Haiti depremleri art arda geldi. Şili deprem kuşağında. Ülkede genelde 7 şiddetinde deprem beklenir ama bu sefer 8.8 tespit edildi.

ÖNCEKİ HABER

YUNANİSTAN EKONOMİSİNİN KONTROLÜ AB’DE

SONRAKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa