25 Kasım 2010 00:00

Meclisteki Kürtçe yasağı yargı yolunda


Mecliste Kürtçe konuşma yasağına Anayasa Mahkemesi yolu göründü. Kapatılan DTP Eş Başkanı ve Siyasi Yasaklı Ahmet Türk, Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili maddesinin Anayasaya aykırılık gerekçesi ile Anayasa Mahkemesine götürülmesini talep etti.
Ahmet Türk’ün kapatılan DTP’nin grup toplantısında, bir kısmını Kürtçe yaptığı konuşma nedeniyle yargılanmasına başlandı. Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada Türk, demokratik siyasetin kendisine tanıdığı hakkı kullandığını söyledi. Yasaları eleştirme hakkı olduğunu bunu da Kürtçe yaptığını söyledi. Ahmet Türk “Bu soruşturmada kürsü masumiyeti gözetilmeliydi” dedi.
Siyasi Partiler Kanunu’nda yer alan Türkçeden başka dil kullanılmamasına ilişkin hükmün Anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Türk, Siyasi Partiler Kanunu’nun bu maddesinin Anayasa Mahkemesine götürülmesini talep etti. Mahkeme, talebi önümüzdeki duruşmalarda değerlendirecek.Yapılan ilk suç duyurursuna Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı “Meclis’te Kürtçe konuşmaya” takipsizlik kararı vermiş, ancak MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural’ın bu karara itiraz etmesi üzerine, Ahmet Türk hakkında 6 aydan az olmamak üzere hapis istemiyle dava açılmıştı.
KÜRTÇE ÜZERİNDEKİ BASKILAR
Ahmet Türk 25 Şubatta Dünya Anadil Günü nedeniyle Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekmek için Meclisteki DTP grup toplantısında konuşmasını Kürtçe yapmıştı.
Ahmet Türk, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, “21 Şubatın hem Dünya Anadil Günü olması, hem Kürtçe üzerindeki anlamsız baskı ve yasakların sürdürülüyor olması, hem anadil korkusunun yapay bir korku olduğunu hatırlatmak, dillerin güzelliği ve kardeşliği inancından hareketle konuşmamın bundan sonraki bölümünü Kürtçe yapmaya çalışacağım”dedi. Türk’ün bu açıklamasından hemen sonra TRT 3 yayını kesti. Bunun üzerine Meclis TV sesi kesti, ardından yayından çıkarak stüdyoya döndü. Yayın kesildikten hemen sonra TRT spikeri, T.C. Anayasası ve Siyasi Partiler Kanunu gereğince Meclis kürsüsü ve toplantılarında Türkçeden başka dilde yayın yapılamayacağını hatırlattı ve izleyicilerden özür diledi.
Ahmet Türk 11 dakika Kürtçe konuştu. Türk, grup toplantısından çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başbakan Diyarbakır’da Kürtçe konuşabiliyorsa, benim de vatandaşlarıma aynı şekilde hitap edebilme hakkım var” açıklamasını yapmıştı. (HABER MERKEZİ)


KÜRTÇE KONUŞUNCA; TÜRKÇE KONUŞMADI OLDU
DEP Eski Milletvekili Mahmut Alınak’ın da aralarında bulunduğu 94 kişi hakkında kapatılan DTP’nin Kars’ta yaptığı bir basın toplantısına katılarak “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması Kars Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya Alınak ve sanıkların bir kısmı ile avukatları katıldı. Duruşmada mahkeme başkanının Türkçe sorularına Kürtçe yanıt veren Alınak ve diğer sanıklar, tutanaklara Kürtçenin geçmesini talep etti. Ancak mahkeme heyeti, bu talebi reddederek cevabı vererek, tutanaklara “Sanıklar Türkçe konuşmadı” diye geçti.
Alınak ve diğer sanıkların tüm ısrarlarına rağmen Kürtçe sözcüğünü tutanaklara geçirmeyen mahkeme heyeti, “Sanıklar Türkçe konuşmadı” şeklinde tutanaklara not düştü. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 22 Aralığa erteledi.
Mahkemeye ilişkin değerlendirmede bulunan DEP Eski Milletvekili Mahmut Alınak, mahkemenin tutanaklara Kürtçe yazmamasını eleştirdi. Alınak, AİHM’e başvurup kararın iptalini isteyeceklerini ifade etti. (KARS)

Evrensel'i Takip Et