20 Mart 2004 22:00

NEWROZ PÎROZ BE!

Kardeşliğin, güzelliğin, barış, direniş ve özgürlüğün bayramı Newroz'u kutlamak için bugün yüzbinlerce kişi alanlara çıkacak. Baskılar ve yasaklara karşı özgürlük ateşleri yakılacak.

Paylaş
Bugün Newroz. Bugün, barışın, kardeşliğin, isyanın ve özgürlüğün bayramı. Bugün, Kürtlerin ve Ortadoğu halklarının bayramı. Özellikle bölgede ve diğer illerde alanlara çıkacak olan yüzbinlerce kişi, baskıları protesto ederek kardeşlik ve özgürlük ateşi yakacak. Kökeni çok eskilere dayanan Newroz, bir efsanede şöyle anlatılır: Bir zamanlar Dehak adında, çok zalim Asurlu bir kral vardı. Birgün bu kralın omuzbaşlarında yaralar çıkar. Birçok hekim bu yaraları tedavi etmeye çalışır, ancak başarılı olamazlar. Sonunda bir hekim, kralı muayene eder ve ona, her gün iki gencin beynini çıkarıp yaralarının üzerine sürerse iyileşebileceğini söyler. Kral Dehak hekimin sözünü dinler. Böylece her gün iki Kürt genci öldürülerek beyinleri Dehak'ın omuzlarındaki yaralara sürülür. Uzunca bir süre böyle devam eder. Bazı gençler öldürülmemek için kentten kaçarak dağlara sığınır. Birgün sıra Kawa adında bir demircinin oğluna gelir. Demirci Kawa yiğit, cesur ve iyi yürekli biridir. Oğlunun ve halkının katledilmesini kabullenmez. Çevresindeki insanlarla konuşur ve onlara Dehak'ın zulmünden kurtulmanın tek yolunun onu öldürmek olduğunu anlatır. Dehak'ın sarayına giderek onu öldürür. Dağda yaşayanlara haber vermek içinse sarayın avlusunda büyük bir ateş yakar. Bu ateşi görenler dağdan evlerine geri dönerler. Ve her yıl, 21 Mart'ta büyük ateşler yakarak, özgürlüklerine kavuşmalarını kutlarlar. Newroz, halkın zalim bir tirandan kurtulup özgürlüğüne kavuşmasının sembolü olur.

Diyarbakır hazır Newroz hazırlıkları birçok yerde tamamlandı. Diyarbakır'da kutlamalar Fuar Alanı'nda yapılacak. Binlerce kişinin katılmasının beklendiği kutlamalarda sanatçı Ferhat Tunç, Mahsun Kırmızıgül ve Ozan Diyar birer konser verecek. Bu arada Diyarbakır'da 3 bin polisin görev alacağı bildirildi.

Kutlamalar heryerde Van, Hakkâri, Yüksekova, Ardahan, Antep, Iğdır ve Doğubeyazıt'ta Newroz Bayramı kutlamaları için yapılan başvurular kabul edildi. Muş'ta ise Newroz kutlamaları, valilik ile birlikte yapılacak. Kars ve Ağrı'da Newroz kutlamaları için yapılan başvurularda, dilekçelerde yer alan 'W' harfinden dolayı sorunlar yaşandı. Kars'ta izin verilmedi. Bitlis'in Tatvan ilçesinde ise, kaymakmalık tarafından yerel seçimler gerekçe gösterilerek yapılan başvuru işleme konulmadı. Ağrı'da da valilik, Newroz Tertip Komitesi'nin başvuru dilekçesinde yer alan 'Newroz' kelimesinin 'Nevruz' olarak düzelmesi üzerine kutlamaya izin verdi. Bugün saat 10.00'da başlayacak olan kutlamalara büyük bir katılım bekleniyor. Van'da Newroz kutlamaları Van Kalesi'nde, Hakkâri'de ise Tekser'de düzenlenecek. Tüm il ve ilçelerde saat 10.00'da başlayacak kutlamalar, saat 16.00'da sona erecek. Bu arada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) önceki gün askerlerin Newroz kutlamasına müdahale ederek gözaltına aldığı öğrenciler DGM'ye çıkarıldı. Öğrencilerin getirildiği sırada DGM önünde toplanan binlerce öğrenci, arkadaşlarına destek verdi.

ÖNCEKİ HABER

HALK UĞURLADI

SONRAKİ HABER

Antep'te gökyüzünü gören var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...