19 Mart 2004 23:00

İşgale karşı sokağa çağrı

Bugün, dünyanın onlarca kentinde olduğu gibi Türkiye'de de yaygın işgal karşıtı protestolar gerçekleştirilecek. Eylemler; Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu ile Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Koordinasyon ve BAK yetkilileri; saat 13.00'te İstanbul (Taksim), İzmir (Konak), Ankara (Akay Caddesi), Adana, Gaziantep, Akhisar, Çorum, Trabzon, Samsun, Bursa, Adapazarı, Aydın, Ordu, Denizli ve Aliağa'da, Irak işgaline karşı basın açıklamaları düzenleneceğini belirterek, tüm işçi ve emekçileri kitlesel basın açıklamalarına katılmaya çağırdı.

ABD'de 250 miting ABD'nin New York kentinde de, bugün büyük bir gösteri yapılacak. "Adalet ve Barış İçin Birlik" adlı örgüt tarafından düzenlenen eylemin sloganı, "Dünya Hâlâ Savaşa Hayır Diyor" olarak belirlendi. Gösteriye katılmak üzere Boston, Washington ve kuzeydoğu eyaletlerinden çok sayıda kişi New York'a gelecek. Göstericiler için Connecticut, New Jersey ve Long Island'dan trenler kaldırılacak. New York eylemine onbinlerce savaş karşıtının katılması bekleniyor. Eyleme 20'den fazla işçi sendikası, dini kuruluş, öğrenci ve savaş gazileri kuruluşları destek veriyor. New York dışındaki bölgelerde de 250 dolayında miting yapılacak. Irak işgalinde şimdiye kadar ölen Amerikalı asker sayısı 560'ı, Iraklı sayısı ise 10 bini geçti. 10 bine yakın Amerikalı askerin de yaralandığı biliniyor. Savaş ve işgalin Amerikan halkına maliyeti 100 milyar doları geçmiş bulunuyor. İşgal ve savaş karşıtları, Avrupa'da da sokaklarda olacak. Katılımın en yoğun olacağı ülkelerin, ABD'nin yanında yer alan İtalya ve İspanya olması bekleniyor. İspanya'daki gösteriyi, 61 siyasi ve sendikal örgütün oluşturduğu Madrid Sosyal Forumu düzenliyor. İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Macaristan gibi birçok ülkede de eylemler yapılacak. Asya ülkeleri ve Avustralya'ya da eylemler düzenlenecek.

İngiltere'de 22 gözaltı Diğer yandan; İngiltere'de polis, Kuzey Yorkshire bölgesinde bulunan ABD'ye ait bir izleme ve gözleme üssü önünde protesto gösterisi yapan gruba saldırdı. Harrogate yakınlarındaki Menwith üssü yakınlarında dün sabah nükleer silahlanma karşıtı grubun yaptığı gösteriye saldıran polis, 22 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında 62 yaşındaki Lindis Percy'nin de bulunduğu bildirildi. Percy, kasım ayında Bush'un İngiltere ziyareti sırasında Buckingham Sarayı'nın parmaklıklarına tırmanıp pankart açtığı için gözaltına alınmıştı.

Bremer'e rahat yok! Fransa'daki Basklılar ise, Irak'taki Amerikan valisi Paul Bremer'in tatil evini bastı. Bask ulusal hareketi Abertzaleen Batasuna üyesi 15 kişi, Bremer'in, Saint Jean de Luz kasabasındaki evinin kapılarına tırmanarak havaifişek ve torpil ateşledi. Grup sözcüsü, "Bremer, Irak'ı unutmak için buraya geliyor. Ona Irak halkının tepesine bombaların yağmaya devam ettiğini hatırlatmak istedik" dedi.


TEK BİR KATİL YARGILANMADI Irak'ı işgal eden ordular, geçtiğimiz bir yıl içinde onbinlerce masum Iraklıyı katletti ve yaraladı. Ve bugüne dek, tek bir katil bile yargı önüne çıkarılmadı. Uluslararası Af Örgütü, Irak işgaliyle ilgili raporunda, "Geçen yıl koalisyon güçlerinin gösteriler, kontrol noktaları ve ev baskınları sırasında aşırı ya da gereksiz ölümcül güç kullanması nedeniyle çok sayıda silahsız kişi öldü. Binlerce kişi gözaltına alındı. Birçok kişiye işkence ve kötü muamele yapıldı ve bunlardan bazıları gözaltında öldü. Milyonlarca kişi tahrip edilmiş veya yağmalanmış altyapının sonuçlarına, kitlesel işsizliğe ve belirsizliğe mahkûm olmuş durumda. Hem geçmişteki, hem de bugünkü hak ihlallerinden sorumlu olanların adalet önüne çıkarılacağına dair hiçbir inanç yok" deniliyor. Hem savaş, hem de ardından gelen işgal sırasında, işgal ordularının 10 binin üzerinde Iraklı sivili öldürdüğünü tahmin eden Af Örgütü, askerlerin birçok olayda Iraklı göstericilere ateş açarak ölümlere sebep olduğunu hatırlattı. Örgüt, Iraklı bir sivili kanunsuzca öldürdüğü için bugüne dek tek bir Amerikan askerinin bile yargılanmadığına dikkat çekti. İşgalin başından beri, Af Örgütü'ne, işgal güçlerince gözaltına alınan ve hakları ihlal edilen Iraklılarla ilgili bilgiler geldiği belirtilen raporda, "Bazı insanların herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin aylarca gözaltında tutulduğu, bazı tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığı, hiçbirinin avukatları ve aileleriyle görüşemediği" vurgulandı. Af Örgütü, Iraklıların tahminlerine göre ise 15 bin kişinin, kanunsuz bir biçimde Amerikalıların gözetimindeki cezaevlerinde bulunduğunu kaydetti.

Evrensel'i Takip Et