22 Mayıs 2003 21:00

6. uyum paketi Başbakanlık'ta

6. Avrupa Birliği'ne (AB) Uyum Paketi, Başbakanlığa gönderildi. Avrupa Birliği Genel Sekterliği'nce ana hatları çizilen, Adalet Bakanlığı'nca düzenlenen ve 19 maddeden oluşan "Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı", 10 kanunun bazı maddelerinde değişiklik öngörüyor. Taslak, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerine ekleme yapıyor. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin üye olduğu uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ile bu kuruluşlara üye ülkelerin gözlemcileri, seçimlerin tüm aşamalarını sadece izleyebilecek.

Kürtçe isim serbest 6. AB Uyum Paketi'ne göre, çocuklara sadece ahlak kurallarına uygun düşmeyen ve kamuoyunu incitici nitelikte ad konulamayacak. Kürtçe ve diğer dillerde isim koymak ise serbest olacak. Vakıflar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, cemaat vakıflarına, tasarrufları altında bulunan taşınmazların vakıf adına tescili için 18 aylık ek süre tanınıyor. 4793 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklikler yapılarak, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'nin ve eki protokollerin ihlali, yargılamanın yenilenme nedeni olarak kabul edilecek. Aynı durum, idari yargı alanında da yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılacak. Ayrıca mülki idare amirinin izni alınarak ibadethane yapılabilecek. Kat mülkiyetine tabi veya müstakil binalarda ihtiyaç olması halinde ibadet yeri açılmasına karar verilebilecek.

Denetleme Kurulu Taslak, 3257 sayılı Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu'nun bazı maddelerini de değiştiriyor ve "Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği" Denetim Kurulu'ndan çıkarılıyor. 3682 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun "ölüm veya yaş sebebiyle adli sicilden çıkarılacak ve adli sicilde muhafaza edilecek bilgiler" başlıklı 9. maddesine, "Özel kanun hükümleri saklıdır" ibaresi ekleniyor.

Kürtçe yayın 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'nda yapılacak değişiklikle, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de, kamu ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarınca yayın yapılabilmesi hükme bağlanıyor. 3984 sayılı Kanun'un 32. maddesinde yapılan değişiklikle, seçim dönemlerinde 1 hafta olan yayın yasağı, seçim gününden önceki 24 saat olmak üzere daraltılıyor.

8. madde kalkıyor Başbakanlığa gönderilen 6. AB Uyum Paketi çerçevesinde, Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesi yürürlükten kaldırılıyor. Taslak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 31. maddesinin birinci fıkrasının yürürlükten kaldırılmasını da içeriyor. Buna göre, DGM kapsamındaki sanıklar da soruşturma aşamasında avukat yardımından yararlanacak. Öte yandan RTÜK, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de kamu ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarınca yapılacak yayınların usul ve esaslarına ilişkin yönetmelik hazırlayacak.

Evrensel'i Takip Et