26 Nisan 2002 21:00

Ölüm döşeğinde gelen idam

Ölüm orucundan kaynaklanan rahatsızlıkları nedeniyle gözleri görmeyen, yürüyemeyen ve Adli Tıp Kurumu'nun "Cezaevi koşullarında yaşaması mümkün değildir" şeklinde rapor verdiği Tamer Tuncer idam cezasına mahkum edildi. Karar, sağlık durumu nedeniyle konuşamayacak durumda bulunan Tuncer'in, son savunması alınmadan verildi. MHP Kartal İlçe Başkanı Nihat Uygun'u öldürmek, adam yaralamak ve çeşitli işyerlerini soymak iddialarıyla haklarında dava açılan Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyesi 20 kişiye açılan davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 2 No'lu DGM'de görülen davanın dünkü duruşmasına Mete Tuncer, Nuri Akalın, Kenan Güngör ve Ergül Çelik getirildi. Kararın açıklandığı duruşmaya MHP Kartal İlçe Başkanı Nihat Uygun'un ailesi de katıldı. Mahkeme Başkanı Şerafettin İste, ölüm orucunda bulunması nedeniyle sağlık durumu kötüleşen ve İzmit Devlet Hastanesi'ne yatırılan Tamer Tuncer'den son savunmasını alması için hastaneye gönderilen heyetin hazırladığı raporu okudu. İste, Tuncer'in heyete daha önceki celselerinde yaptığı savunmaları hatırlamadığını söylediğini aktardı. Duruşmada söz alan Tamer Tuncer'in avukatı Sevim Akat, Tuncer'in sağlık durumunun çok ciddi olduğunu, tahliye edilmesi için defalarca mahkemeden talepte bulunduğunu ve sürekli olarak bu isteminin reddedildiğini hatırlatarak, "İdam cezası verilse bile Tuncer'in tahliye edilmesi gerekir. Çünkü sanık tekrar iyileşir ve cezaevine konulabilir. Bu nedenle karar duruşmasında sağlık durumu tekrar göz önüne alınarak tahliye edilmesine karar verilmesini talep ediyorum. Tamer'in tahliye edilmesi gerekiyor" dedi.

İki idam Mahkeme heyeti, avukatların son savunmalarının ardından kararını açıklamak üzere mahkemeye bir saat ara verdi. Mahkeme heyeti, Tamer Tuncer ve Sefa Gönültaş'a idam cezası verirken Ergül Çelik, Kenan Güngör Nuri Akalın, Turgay Ulu'ya müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, Mete Tuncer ile Zeynep Saral'a ise Türk Ceza Kanunu'nun 168/2. maddesinde düzenlenen örgüt üyeliği suçundan 18 sene 4 ay hapis cezası verdi. Diğer 10 kişinin cezasını ise ertelendi. Kararın açıklanmasının ardından Nihat Uygun'un ailesi "Yaşasın ölüm orucu direnişimiz" sloganı atan sanıklara saldırdı. Uygun'un ailesi, DGM çıkışında da Tamer ve Mete Tuncer'in abisi Nihat Tuncer'e saldırdı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kıvrıkoğlu'na Erdoğan'dan taziye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun hışmına uğrayan ve tutuklanmayla yüz yüze gelen AKP Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan, dün Kıvrıkoğlu'na taziye mesajı gönderdi. Erdoğan, Jandarma'ya ait Sincan'da bulunan Mühimmat Deposu'nda, önceki gün meydana gelen patlama nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na taziyelerini sundu. Erdoğan, bu patlama nedeniyle taziye mesajı gönderen tek parti başkanı oldu.

Çankaya'da katıldı Bu arada, Kıvrıkoğlu'nun Erdoğan'a yönelik sert suçlamasına Ecevit'ten sonra Cumhurbaşkanlığı da katıldı. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dış Politika Başdanışmanı Tacan İldem'in açıklamalarının ardından, Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Metin Yalman soruları yanıtladı. Erdoğan'ın 1992 yılında Rize'de yaptığı konuşma ve ardından DGM'de yaşanan sürece ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görüşünün sorulması üzerine Yalman şöyle konuştu: "Konu yargıya intikal etmiştir, bu aşamada Sayın Cumhurbaşkanımızın söyleyeceği herhangi bir husus yoktur, Sayın Tayyip Erdoğan'ın beyanları konusunda. TSK ulusumuzun gözbebeği olan bir kurumumuzdur. Her ne şekilde olursa olsun Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alan sözler kabul edilemez. Bu konuda söyleyebileceklerim bunlar." Öte yandan Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in Erdoğan'ı sorgulaması sırasında Rize'deki konuşmasından dolayı Erzurum DGM'nin başlattığı soruşturma kapsamında, talimat ifadesini de aldığı öğrenildi. Rize Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan incelemenin soruşturmaya dönüştürüldüğü bildirildi.