15 Ocak 2002 22:00

Susurluk'ta mahkumiyet onandı

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Susurluk Davası'nda aralarında Korkut Eken ve İbrahim Şahin'in de bulunduğu 14 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını oybirliği ile onadı.

Paylaş
Susurluk'ta mahkumiyet onandıYargıtay 8. Ceza Dairesi, Susurluk Davası'nda aralarında Korkut Eken ve İbrahim Şahin'in de bulunduğu 14 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını oybirliği ile onadı. Daire, İstanbul 6 No'lu DGM'ce verilen mahkumiyet kararlarına dair temyiz istemini bugün esastan görüştü.Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver, daha önce dairelerinin kararı eksik soruşturma gerekçesiyle bozduğunu, ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın bu karara itiraz ettiğini hatırlattı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bu itirazı kabul ettiğini belirten Ünver, dosyanın yeniden esasına yönelik olarak incelendiğini kaydetti. Ünver, dosyanın, mevcut delillerin yeterli olup olmadığı, suç unsurunun belirlenmesinde isabet bulunup bulunmadığı, uygulanan yasa maddelerinin de tayin edilen cezalara uygun olup olmadığı yönünden incelendiğini belirtti.

Oybirliğiyle onandıSanıkların vekillerinin yazılı ve sözlü açıklamalarının değerlendirildiğini ifade eden Ünver, sonuçta sanıklara İstanbul 6 No'lu DGM'ce verilen hükmün usul ve esasa uygun bulunarak, oybirliği ile onandığını bildirdi. Ünver, gerekçeli kararın kısa sürede açıklanacağını söyledi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bu kararı ile Susurluk sanıklarının olağanüstü kanun yolu olarak bilinen karar düzeltme isteminde bulunma hakları var. Ancak, bu istemin öncelikle cezanın onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kabul edilmesi gerekiyor. Bu istem reddedilirse hukuki yollar tamamlanmış olacak.

CezalarYaklaşık 4 yıl süren davayı 12 Şubat 2001 tarihinde karara bağlayan İstanbul 6 No'lu DGM, sanıklardan İbrahim Şahin ve Korkut Eken'i, TCK'nın 313. maddesinin 2, 3 ve 4. fıkraları uyarınca, "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek" suçundan 6'şar yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştı. Şahin ve Eken, ömür boyu kamu hizmetlerinden men edilerek, haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. Mahkeme, davanın diğer sanıkları olan özel timci eski polis memurları Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Ercan Ersoy ve Ziya Bandırmalıoğlu ile Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, katliam hükümlüsü Haluk Kırcı, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz, Sarıyer'de öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir'i de, TCK'nın 313. maddesinin 2. ve 3. fıkraları uyarınca "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" suçundan 4'er yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştı. Bu sanıklar da 3 yıl süreyle geçici olarak kamu hizmetlerinden men edilmişti. Susurluk davasında, mahkumiyet kararları onanan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile eski MİT görevlisi Korkut Eken, İnfaz Yasası hükümlerine göre yaklaşık 2.5 yıl, cezaevinde kalacak. Ancak, İbrahim Şahin'in cezaevinde kalacağı süre hesaplanırken, dava sürecinde tutuklu kaldığı 185 gün cezasından düşülecek. Eski özel timci polis memurlarının da aralarında bulunduğu diğer 12 sanık ise yaklaşık 20'şer ay cezaevinde kalacaklar.
ÖNCEKİ HABER

BOTAŞ halkı kandırdı

SONRAKİ HABER

'Ulusal enerji politikası izlensin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...