02 Mart 2001 22:00

Sanki Buda ile savaştalar

Şeriatçı Taliban yönetimi, Buda heykellerine açtığı 'savaş'ı tanklar, toplar, bombalar, roketatarlar, otomatik silahlarla sürdürüyor.

Paylaş
Sanki Buda ile savaştalar
Tüm tepkilere karşın bir "dünya mirası" olan Buda heykellerini yok etmeye kararlı görünen Afganistan'daki şeriatçı Taliban yönetimi, dev Buda heykellerine patlayıcılar, tank ve toplarla saldırdı.
Pakistan merkezli Afgan İslami Basın Ajansı'nın bildirdiğine göre, Afganistan'ın orta kesimlerindeki Bamyan kentinde bulunan İslamiyet öncesi döneme ait dev Buda heykelleri dün gün içinde patlayıcılarla havaya uçuruldu.
Taliban milisleri yıkmaya hazırlandıkları Buda heykellerine önceki gün de tank, roket ve otomatik silahlarla ateş açtılar. 1500 yıldan fazla süre önce yapılan ve boyları 50 metreyi aşan dev Buda heykellerinin yıkılışında tanktan roketatara kadar kadar her türlü silah kullanılıyor. Taliban lideri Molla Ömer'in kararıyla heykellerin yıkım işlemi, Kabil, Celalabad, Herat, Kandahar, Ghazni ve Bamiyan'da başladı.
6 bin parçalık tarih
İslam'a aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan heykeller arasında, 53 metrelik boyu ile dünyanın en büyük ayakta duran Buda heykeli ve 37 metre boyunda bir başka Buda heykeli de bulunuyor. Taliban yönetiminin Enformasyon Bakanı Kudretullah Cemal, başkent Kabil'deki müzede bulunan yüzlerce Buda heykeli ile sanat çalışmasının da yıkılacağını açıklayarak, "Ülkenin her yerindeki tüm heykeller yıkılacak" dedi.
Bu arada, Pakistan'da bulunan Afganistan Kültür Varlığını Koruma Kurumu Sözcüsü Brigitte Neubacher, Kabil Müzesi'nde yaklaşık 6 bin parça Budist sanat örnekleri bulunduğunu açıkladı. Neubacher, son 3 ayda, Taliban güçlerinin İslam öncesi eserleri tahrip ettiğine dair kendilerine bilgi ulaştığını kaydetti.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler'e bağlı UNESCO yıkımı önlemek için İslam Konferansı Örgütü üyesi 54 ülkeyi acil toplantıya çağırdı.
Dünyadan tepki yağıyor
Avrupa Birliği (AB) de, Taliban yönetimini kınayan bir açıklama yaptı. "Derhal uygun bir çözüm bulmak zorundayız. Aksini düşünemiyorum. Taliban ile doğrudan görüşebilen sayılı ülkelerden Pakistan'ın yanı sıra Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, İran ve Tacikistan'ın Paris büyükelçileriyle temas kurdum" diyen UNESCO Genel Direktörü Japon Koişiro Matsuura, bu ülkelerin kendilerine destek verdiğini söyledi.
'Taliban vandalizmi'
Nüfusunun çoğunluğu Budist olan Hindistan da, Taliban'ın bu kararından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Kabil'deki aşırı dinci yönetimin karanlık ve ortaçağ uygulamalarıyla dolu programında ısrar etmesinin skandal olduğunu kaydetti. Afganistan muhalefeti de Paris'te yaptığı açıklamada, gelişmeleri "iğrenç" olarak yorumladı. Avrupa Birliği ve Rusya da "Taliban vandalizmini" kınadığını bildirdi.
New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi ise, Taliban'a "İzin verin, kendi olanaklarımızla gelelim ve alabileceğimiz her şeyi alalım" çağrısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Sürgünler gözdağı

SONRAKİ HABER

Raylara güven kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa