07 Ekim 1999 21:00

Özelleştirme durdurulsun

EMO, Tes-İş ve Enerji Yapı Yol-Sen, AKTAŞ'ta görüldüğü gibi özelleştirmenin bir yağma olduğunu belirterek, enerji özelleştirmelerinin derhal durdurulmasını istediler.

Paylaş
Özelleştirme durdurulsun
İstanbul Elektrik Mühedisleri Odası (EMO), Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi ve Tes-İş İstanbul 1 No'lu Şube ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan Aktaş Elektrik Ticaret AŞ'de yaşanan özelleştirmenin durdurulmasını istedi.
Tes-İş'in imza atmak dışında katılamayacağını bildirdiği basın toplantısı EMO'nun Harbiye'de bulunan İstanbul Şubesi'nde yapıldı.
Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şube Başkanı Gürsel Ümitsever, Şube Sekreteri Mustafa Can ve EMO İstanbul Şube Sekreteri Hüseyin Yeşil'in de katıldığı basın toplantısında konuşan EMO İstanbul Şube Başkanı Alattin Anahtarcı, elkoyma kararını gecikmiş bir karar olarak nitelendirdi ve bu gecikmeden, Aktaş'ın bugüne kadar faaliyetini sürdürmesine göz yuman özelleştirme savunucularını sorumlu tuttu.
'İktidar Aktaş'ın arkasında'
Danıştay 10. Dairesi'nin, Aktaş'ın devir sözleşmesini daha 1993 yılında iptal ettiğini hatırlatan Anahtarcı; iptal kararına, halkın yoğun şikâyetine ve EMO'nun hukuksal girişimlerine rağmen iktidarın tutumunun, Aktaş'ın ve özelleştirme politikalarının arkasında durmak olduğunu ifade etti.
Anahtarcı, "İktidar Aktaş'ın sözleşme gereği ödemesi gereken borçları için açılmış mahkemelerden geri çekildi; gizli 'Centilmenlik anlaşmalarıyla' Danıştay'ı işlevsizleştirmeye girişti" dedi.
Anahtarcı özelleştirme politikalarının sonucu olarak, genelde ülkenin bütün kaynak ve değerlerinin, özelde ise stratejik öneme haiz ve merkezi olarak planlanması ve yürütülmesi zorunlu olan enerji sektörünün parçalanarak özel sermayeye devrinin hedeflendiğinin altını çizdi. Aktaş'a el konulmasına karşın bu sürecin işlemeye devam ettiğine de dikkat çeken Anahtarcı şöyle devam etti: "Bugün Aktaş'taki olumsuz uygulamaların ayyuka çıkmasına karşın, ülkemizin yaklaşık olarak tüm enerji üretim, iletim ve dağıtım hatları uluslararası tekellere satılmış durumdadır. İktidar, 2000 yılının, bu sözleşmelerin gerçekleştirileceği ve halkın en temel insanlık hakkı olan enerjinin, uluslararası tekellerin kâr hırsına teslim edileceği bir millienium olması yönünde kararlı bir çaba sürdürmektedir."
'Yağmaya izin vermeyeceğiz'
Özelleştirme politikalarından köklü bir değişim yaşanmamasına rağmen Aktaş'a el konulmuş olmasının amacını da açıklayan Anahtarcı, yapılmak istenenin usulsüzlükleri kamuoyunun gündemini bir süredir işgal eden Aktaş örneğinde ortaya çıkan olumsuzlukların gözden geçirilip, bundan sonraki özelleştirme uygulamalarının pürüzsüz hale getirme çabası olduğunu ifade etti.
Enerji Bakanı'nın, bu uygulamanın geçici olduğu ve özelleştirmenin süreceği yönündeki açıklamasını da hatırlatan Anahtarcı, "Yeni Aktaş'lar yaratılmaması için elektrik santrallerinin ve dağıtım bölgelerinin özelleştirmelerine karşı, bütün demokratik ve kitlesel olanaklarımızı kullanarak sesimizi yükselteceğiz. Ülkemizin can damarı olan enerji sektörünün yağmalanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

AKTAŞ mağdurlarının hakkı ne olacak?

SONRAKİ HABER

Yönetime el koyma kararının gerekçeleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...