16 Mayıs 2015 18:39

Demirtaş işçi kenti Antep’ten Bursa’da direnen işçilere selam gönderdi

Paylaş

İnanç Yıldız
Antep

Antep’te HDP’nin “büyük insanlık” mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bursa’da hakları için direnişte olan Tofaş, Oyak, Renualt işlerine selam göndererek, Yoksul emekçiler Gaziantep’i de, Türkiye’de sizler ayakta tutuyorsunuz. Bir gün çalışmazsanız; kendini sultan sanan var ya sarayda yiyecek ekmek bulamazlar. Eğer ülkenin bütün işçileri, çalışanları el ele verirse, eğer bir yerde bir grev yapıldığında geri kalan işçilerde destek verirse hakkınızı almak kolaylaşıyor. Sizlerin Bursa’da, Kocaeli’nde, İzmir’de Hakkari’de Van’da, Artvin’de çalışan, üretenle bir farkınız yok. Yoksulluk her yerde yoksulluk, açlık her yerde açlık. Açlığın Türkçesi, Kürtçesi, Alevisi, Sünnisi yok. Yoksuluz hepimiz ”dedi.

Antep’te Halkların Demokratik Partisi(HDP) seçim çalışmaları kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılımıyla “Büyük insanlık” mitingi gerçekleştirdi. On binlerce kişinin doldurup taştığı Demokrasi Meydanı tam bir şölen alanına döndü. Hep bir ağızdan “Bizler HDP bizler meclise” sloganın atıldığı mitingde yurttaşlar, “Barajları yıkmaya geliyoruz”, “Ahmet Kaya’yı gizli gizli dinlediler. Seni de gizli gizli izliyorlar”, “Onlar paraları çaldı, sen gönlümüzü”, “Tam silhedindiyecezbi gülme tutuyor”, “Zaza’nın soğanı sevmesi kadar seviyoruz Selocan” pankart ve dövizlerini açtı. 

‘YENİ YAŞAM’ ÇAĞRISINA HERKESTEN BİR DAMLA

Miting öncesi HDP seçim müzikleriyle ve sanatçı Yasemin Göksu’nun başta HDP için yaptığı seçim şarkısıyla kitle coştu. HDP Antep Eş Başkanları Dilan Çetinkaya ve Mehmet Karayılan açılış konuşmasını yaparak, 7 Haziran seçimlerine kadar girmedikleri mahalle ve sokak bırakmayacaklarını söyledi. Açılış konuşmasından sonra HDP’nin Antep milletvekili adayları tek tek sahneye çıkarak, halkı selamladı. Selamlamadan sonra konuşan HDP Antep milletvekili adayı Mahmut Toğrul konuşma yaparak, “HDP ile acılardan, yoksulluktan, rüşvetten, hırsızlıktan, rantçılardan ve yağmacılardan kurtulacağız. Çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek, hepimiz kenetlenipHDP’nin arkasında durup ses vermeliyiz” dedi. Hükümetin HDP’ye yüklendiğini belirten Toğrul, “Çünkü HDP yüzde 10 barajını aşarsa onların hayalini kurduğu krallıklar yıkılacaktır” dedi. Onların zenginlerin partisi olduğunu söyleyen Toğrul, “HDP ise ezilenlerin, yoksulların, işçinin, köylünün partisidir. 7 Haziran el ele vereceğiz Türkiye’de “yeni yaşamı” inşa edeceğiz. Bu “yeni yaşam” çağrısında herkesten bir damla olmasını bekliyoruz” dedi. Toğrul’dan sonra da Celal Doğan bir konuşma yaptı. Demokrasi Meydanın ilk defa adına yaraşır bir partiye ev sahipliği yaptığını söyleyen Doğan, “Bilemezdim HDP gibi bir parti buraya gelecek ve bu meydana sığmayacak. Keşke zamanında bu meydanı yaptığımdan daha büyük yapsaydım” dedi. Bütün farklılıkların bir aradan yaşayacağını halkların ortaya koyduğunu dile getiren Doğan, HDP'nin halkların bağrından çıktığını söyledi. Demokrasi meydanındaki kalabalığın başkalarının korkulu rüyası olduğunu söyleyen Doğan, “Ama bu kalabalık demokrasi ışığının yandığı, ampulünde söndüğünü gösteriyor” dedi. 

‘BİRGÜN ÇALIŞMAZSANIZ SARAYDAKİLER YİYECEK EKMEK BULAMAZ’

Doğan’dan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sahneye çıkmasıyla alanda ki coşku tavan yaptı. 7 Haziran seçimlerinin Türkiye’nin geleceğini belirleyeceğini söyleyen Demirtaş, seçimlerin diktatörlük isteyen AKP ile bütün herkese özgürlük ve demokrasi isteyen HDP arasında geçeceğini dile getirdi. 

Konuşmasına işçi ve emekçilerin alınterine vurgu yaparak devam eden Demirtaş, “Gaziantep’i emeğiyle,alınteriyle ayakta tutanlar. Yani sizler, yoksul emekçiler Gaziantep’i de, Türkiye’de sizler ayakta tutuyorsunuz. Bir gün çalışmazsanız; kendini sultan sanan var ya sarayda yiyecek ekmek bulamazlar. Kasasını dolduranlar, para sayma makinası olanlar ülkenin var olan zenginliklerini çalıyorlar. Biz ezilenden çalışandan yana olanlar sizlerin hakkını teslim etmek için geliyoruz” dedi. 

BURSA’DA DİRENEN RENO İŞÇİLERİNE SELAM

İki gündür Bursa’da Tofaş, Oyak, Renualt işçilerinin grevinin olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Haklarını arıyorlar. Eğer ülkenin bütün işçileri, çalışanları el ele verirse eğer bir yerde bir grev yapıldığında geri kalan işçilerde destek verirse hakkınızı almak kolaylaşıyor. Bu nedenle Antep meydanında on binlerce işçinin selamını, dayanışma duygularını Bursa’da direnen işçilere gönderiyoruz. Sizlerin Bursa’da, Kocaeli’nde, İzmir’de Hakkari’de Van’da, Artvin’de çalışan, üretenle bir farkınız yok. Yoksulluk her yerde yoksulluk, açlık her yerde açlık. Açlığın Türkçesi, Kürtçesi, Alevisi, Sünnisi yok. Yoksuluz hepimiz ”dedi. 

‘GİTTİĞİNİZ HER YERDE İŞÇİNİN NEDEN HAKKINI ALAMADIĞINI ANLATIN’

Antep’in adaylarının etrafında kenetlendiğini söyleyen Demirtaş, hayatı üretenlerin gerçek halk temsilcilerini meclise göndermeye hazırladığına dikkat çekti. Seçimlerde sandığa gitmenin yetmeyeceğine dikkat çekerek, her yerde HDP projesinin, barış ve kardeşlik siyasetinin anlatılması gerektiğini ve verilecek bir oyun çok kıymetli olduğunu dile getirdi. “Gittiğiniz her yerde işçinin neden hakkını alamadığını anlatın” diyen Demirtaş, “ 1 ay çalışıyorsunuz. Asgari ücret 949 TL. Bunu 1800 TL yapalım diyoruz. Bunu bile çok görüyorlar. Her gencin genç kartı olsun. Her kadının sosyal güvencesi olması lazım” dedi. 

AKP CAMİİ’Yİ SEÇİM BÜROSU OLARAK KULLANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP sözcülerinin son günlerde HDP'yi suçlamak için sarıldıkları din-diyanet konusunda da konuşan Demirtaş, bu konuda yalan politikasının sürdürüldüğü tepkisinde bulundu. Diyanet İşleri Başkanı'na, "Bir caminin seçim bürosu olarak kullanılması günah değil mi" sorusunu yönelten Demirtaş, Cuma hutbelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerine çağrı yapıldığına dikkat çekti. En son İstanbul'da cami çıkışı silahlı saldırıya uğrayan iki yurttaşı hatırlatan Demirtaş, " Yurttaşlarımız buna karşı çıkınca iki kardeşi cami avlusunda vuruyorlar. Bunlar dün oldu. Biz böyle bir şey yapınca herhalde idam edilirdik. Onlara göre bunu yapmak halktır. Onlara göre Camii’yi seçim bürosun yapmak haktır. Ve biz islam düşmanıyız, işte bunlar İslamiyet’in temsilcisi diye ortalıkta dolaşıyor. Kimin imanı var kimin yok bunu yaradan biliyor" dedi. 

‘DAĞLARIMIZDA KURŞUN SESİNE DEĞİL KUŞ SESİNE HASRET KALDIK’

AKP çılgınlığının Suriye’de savaş hazırlığı içerisinde olduğu söyleyen Demirtaş, "Barajı aşamazsak savaş hazırlığı yapacaklar. Seçimde AKP güçlenerek çıkarsa,AKP çılgınlığı büyük bir savaş çıkartacak onun için içerde ve dışarda barış için HDP deyin. Burada savaşın sıkıntısını en çok siz yaşadınız. Bizler artık barışı özledik. Dağlarımızda kurşun sesine değil kuş sesi hasret kaldık. Biz savaşı engelleyeceğiz" dedi. 

HDP HERKESİN TEMSİLCİSİ OLACAK

Antep halkının, yüzyıllarca sürecek bir barışın rolünü oynayabileceğine vurgu yapan Demirtaş, "7 Haziran'da mühür sizdedir. O gün mühür kimdeyse sultan odur. HDP'ye verin burada seçilecek vekiller sadece HDP'lilerin adayı değil, herkesin temsilcileri olacak. Eğer sizler hazırsanız biz hazırız. Annelerin duaları bizim arkamızdaysa biz hazırız" ifadelerini kullandı.
Demirtaş’ın konuşmasından sonra miting sonlandı. (Antep/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Rengin Arslan’a Eskişehir TGC ödülü

SONRAKİ HABER

Kürt internetinin özgün sesi: Diyarname

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa