20 Nisan 2015 10:35

Kılıçdaroğlu: Projeleri bir gecede hazırlamadık, her kuruşun hesabını yaptık

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in CHP’nin seçim vaatleriyle ilgili “Kaynak göstersinler, CHP’ye oy vereceğim ”sözlerine yanıt veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz gözü kapalı proje hazırlamadık. Bu konuda çok iddialıyım, Türkiye’nin en iyi iktisatçıları, sosyologları, uygulamacılarıyla çalıştık. Bu projeleri öyle bir gecede hazırlamadık, her kuruşun hesabını yaptık” dedi.

Paylaş

Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Sayın Bakan gelip CHP’ye üye olursa memnun oluruz. Sayın Maliye Bakanı unutmasın ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonra en büyük bütçeyi topladım. Bu konuda hiç mütevazi değilim. Eğer bu ülkede 10 kişi ‘ben vergi toplamasını, bütçe yapmasını, nasıl harcanmasını biliyorum’ diyorsa, o 10 kişiden biri benim. Sayın Bakanın hiç maliye deneyimi yok, benim var. O verginin nasıl toplandığını, nasıl harcandığını bilmez, ben bilirim. Ama CHP’ye üye olmak istiyorsa önce bizim eğitimimizden geçmesi lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu, 1923’ten 2002’ye kadar toplam 57 hükümetin bu ülkeye hizmet ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“57 hükümetin 79 yılda harcadığı kaynak; 546 milyar dolar vergi toplayıp harcamışlar, 95 milyar dolar iç borç yapmışlar, 130 milyar dolar dış borç yapmışlar, 8 milyar dolar da özelleştirme geliri elde etmişler. Toplam 779 milyar dolar para harcanmış. Sümerbanklar, Etibanklar, Kebanlar, Kardemirler, limanlar, yollar yapılmış… Geliyorum AKP iktidarına, 12 yılda harcanan para; vergi gelirleri 1,5 trilyon dolar. İç borç 96 milyar, dış borç 273 milyar dolar, özelleştirme geliri 52 milyar dolar. Toplam harcanan para 1 trilyon 869 milyar dolar. 79 yılda harcanan paradan çok daha büyük bir para son 12 yılda harcandı. Harcanan fazla para 1 trilyon 90 milyar dolar. Bütün vatandaşlarım elini vicdanlarına koyup şu sorunun cevabını versinler;  12 yılda ne yapıldı? Bir Atatürk Barajı mı, Keban mı yapıldı?
Elbette bir şeyler yapıldı ama 1 trilyon 90 milyar dolar eğer deneyimli, bilgili, liyakatlı bir hükümetin elinde olsaydı bugün Türkiye bilgi toplumu yakalamıştı. Şimdi bana dönüp ‘para var mı’ diye soruyorlar. 12 yılda siz 1 trilyon 90 milyar dolar para harcadınız. Üstelik 79 yılda yapılan bütün tesisleri de satarak.

Türkiye onların düşündüğünden daha zengin bir ülke, Türkiye’de kaynak var. Bütün mesele kaynağı yerinde kullanmak. Siz 1 trilyon 90 milyar dolar parayı nasıl buldunuz, demek ki var. Üstelik kaynağı belirsiz 31 milyar dolar daha para kullandılar. Maliye Bakanı bu rakamların bir kuruşuna bile itiraz edemez. Çünkü Onun rakamları Bu ülkede yerli yerinde, verimlilik anlayışıyla, Türkiye’nin geleceği düşünülerek kullanmıyor.”

‘12 YILDA ELDE EDİLEN KAYNAK 1 TRİLYON 869 MİLYAR DOLAR, NE YAPILDI HİÇ BİRŞEY, BİZ YAPACAĞIZ’

Kılıçdaroğlu, vaatler için ne kadarlık bir kaynak çıktığının sorulması üzerine ise, kaynağın bütçe olduğunu bütün mesele bütçede hangi harcamaya öncelik verileceğinin olduğun söyledi. Eğer bunu yapılırsa, devlet iyi yönetilirse kaynağın olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “12 yılda elde edilen kaynak 1 trilyon 869 milyar dolar. Bundan daha büyük kaynak mı olur? Bununla ilgili hiçbir şey yapılmadı biz yapacağız.”

‘NÜFUSUN YÜZDE 1’İ, TOPLAM SERVETİN YÜZDE 54,3’ÜNE SAHİP’

Türkiye’de olağanüstü bir gelir dağılımı bozukluğu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, 2014 rakamlarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 1’inin, toplam servetin yüzde 54,3’üne sahip olduğunu kaydederek “Kim yaptı bunu, izlenen ekonomi politikaları. Biz refahı tabana yayacağız” dedi.
“Biz kaynağı nereden bulacağız?” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti; “Üç ana eksen vardır, dünyadaki her siyasi parti bu üç ana yola başvurur; vergi politikası, bütçe politikası, sosyal harcamalar. Refahı tabana yayma bu politikalarla olur. Biz kayıt dışı ekonomiyi kontrol ederek alacağız. Bizim bütün projelerimiz bir puzzle’ın parçaları gibi birbirini tamamlıyor.
Biz gözü kapalı proje hazırlamadık. Bu konuda çok iddialıyım, Türkiye’nin en iyi iktisatçıları, sosyologları, uygulamacılarıyla çalıştık. Bu projeleri öyle bir gecede hazırlamadık, her kuruşun hesabını yaptık. Konutla ilgili vaadimizi müteahhitlere gidip test ettik.”

BAŞBAKAN’A DAVET

Kaynak sorunlarının olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Eğer kaynak konusunda Sayın Başbakan kuşkuya düşüyorsa, ‘hayali vaatler’ diyorsa, oturur beraber tartışırız. Bizim projelerimiz mi, kendi projeleri mi daha tutarlı oturup tartışırız, uygar iki insan olarak” değerlendirmesinde bulundu.
Kılıçdaroğlu, “Borçları sileceğiz’ dedik. Sayın Maliye Bakanı, yani hayret ediyorum, çıkardıkları kanundan bile haberleri yok, diyor ki ‘Bunu nasıl yapabilirler’ diyor. Bunu AKP hükümeti, 2003’te 2009’da olmak üzere iki kez yaptı. ‘Bu olursa muhalefet AYM’ye gidermiş’. Biz gitmedik, vatandaşın lehine konu olduğu için. Maliye Bakanı çıkardıkları kanundan habersiz. Kendi yaptıklarından bile haberi olmayan Maliye Bakanı CHP’ye üye olacaksa vay halimize. O nasıl, niçin o koltukta oturuyor, anlamakta güçlük çekiyorum” diye konuştu.

‘BİZ, ‘EKONOMİDE KRİZ VAR’ LAFINI HİÇ KULLANMADIK AMA SAYIN CUMHURBAŞKANI KULLANDI’

Ekonomi konusunda, daha önce Anadolu’ya, Trakya’ya gittiklerinde bu kadar vahim bir tabloyla karşılaşmadıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çok daha karamsar bir tablo çizebiliriz ama bilinçli olarak yapmıyoruz. Biz, ‘ekonomide kriz var’ lafını hiç kullanmadık ama Sayın Cumhurbaşkanı kullandı, ‘patinaj yapıyor’ ekonomi dedi. Bunu da kullanmadık. Biz ülkenin içinde bulunduğu koşulları bildiğimiz için buna çözüm üretmek zorundayız. Samimi söylüyorum vatandaş gerginlikten de bıktı. Biz onun için dedik ‘Yaşanacak Bir Türkiye” diye konuştu. (ANKA)

 

ÖNCEKİ HABER

Sorunlarımız bir çözümümüz bir

SONRAKİ HABER

‘Nükleer santral geleceği karartmaktır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...