20 Nisan 2015 08:03

Maliye Bakanı Şimşek: Kaynak göstersinler, oyum CHP'ye!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CNNTürk canlı yayınında Gazeteci Hande Fırat'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. CHP'nin seçim beyannamesindeki vaatlerine değinen Şimşek, 'Kaynak göstersinler oyum CHP'ye' dedi.

Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CNNTürk canlı yayınında Gazeteci Hande Fırat'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP'nin seçim bildirgesindeki vaatlerine kaynak göstermesi halinde CHP'ye oy vereceğini belirten Şimşek, "Nobel ödülünü hak ederler. Samimi olarak söylüyorum. Kaynak göstersinler. Sadece şapka çıkarmam ben de CHP'ye oy veririm derim. 3'te birini açıklasınlar ben oy vereceğim" dedi.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçici kriz var" sözlerini değerlendirmesi istenen Şimşek, "Bir geçici yavaşlama var. Ama kriz diye tanımlanamaz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı seçim bildirgesine değinen Şimşek, "Ya sayı saymasını bilmiyorlar ya da hiç ekonomi yönetmediler. Bizim 2016 yılı için orta vadeli programda 16 milyarlık bir bütçe açığı öngörüyoruz. Bu taahhütlerin en az maliyeti, 149 buçuk milyar liradır" dedi.

'TÜRKİYE 3 YILDA DEĞİL MUHTEMELEN BİR BUÇUK İKİ YILDA TEKRAR IMF'NİN KAPISINI ÇALACAK'

Şimşek, "Bir kalemde ben Türkiye'deki bütçe açığını 3 kata çıkarıyorum demek. Bunlar içi boş vaatler. Ama Allah korusun bu vaatler uygulamaya konsa Türkiye 3 yılda değil muhtemelen bir buçuk iki yılda tekrar IMF'nin kapısını çalacak. Çünkü borçlanacak para bulamayacaklar. Bu kadar vahim" diye konuştu.

'BÜYÜK BİR KRİZ VE IMF ÇAĞRISIDIR'

Şimşek, "Bütçe açık öngörüsü 2016 yılı için yaklaşık 16 milyar lira. Siz ilave 150 milyar lira taahhütte bulunuyorsunuz. Bu programlar uygulanırsa, büyüme eksiye döner. Büyük bir kriz ve IMF çağrısıdır" ifadelerini kullandı.

'BİZ APTAL MIYIZ? NİYE BUNLARI UYGULAMAYA KOYMUYORUZ'

Şimşek, "Ben maliye bakanıyım. Bütçenin durumunu çok iyi biliyoruz. Biz de seçim kazanmak isteriz. Biz aptal mıyız? Niye bunları uygulamaya koymuyoruz" açıklamasında bulundu.

'CARİ AÇIĞI PATLATMADAN TÜRKİYE'Yİ BİR KRİZE GÖTÜRMEDEN BU TAAHHÜTLERİ NASIL YERİNE GETİRECEK'

Ana muhalefetin israf eleştirilerini değerlendirmesi istenen Şimşek, "Bizim bütçenin en büyük kalemi personeldir. Cari açığı patlatmadan Türkiye'yi bir krize götürmeden bu taahhütleri nasıl yerine getireceklerini açıklasınlar" dedi.

'KAYNAK GÖSTERSİNLER CHP'YE OY VERİRİM'

CHP'nin seçim bildirgesindeki vaatlerine kaynak göstermesi halinde CHP'ye oy vereceğini belirten Şimşek, "Nobel ödülünü hak ederler. Samimi olarak söylüyorum. Kaynak göstersinler. Sadece şapka çıkarmam ben de CHP'ye oy veririm derim. 3'te birini açıklasınlar ben oy vereceğim" dedi.

'BU PROGRAMI KEMAL DERVİŞ'E SORMUŞLAR MI ACABA MERAK EDİYORUM'

Şimşek, "Bu programı Kemal Derviş'e sormuşlar mı acaba merak ediyorum. Siz bunu uygulamaya başlayın ilk yılınızın sonunda eğer MB'nın bağımsızlığını kaldırıp para basmazsanız, yüzde yüzlerin üzerinde enflasyonlara çıkmayı göze almazsanız IMF'nin kapısını çalmak zorunda kalırsınız. Şimdi tekrar CHP, Türkiye'yi IMF'nin kucağına atacak. İnanılmaz popülist, hayal içi boş program ile milletin önüne çıkıyor" diye konuştu.

'BAŞBAKANIMIZ ŞU VEYA BU ŞEKİLDE 3 DÖNEMİ DOLSA BİLE EKİBİN KORUNACAĞINI İFADE ETTİ'

3 dönem kuralına ilişkin Şimşek, "Sayın Başbakanımız şu veya bu şekilde 3 dönemi dolsa bile ekibin korunacağını ifade ettiler. O sayın Başbakanımızın takdirindedir" dedi.

'AMERİKA'DA OLSA TAMAMEN BİR KOMEDİ OLARAK SUNULURDU'

CHP'nin seçim bildirgesini eleştirmeye devam eden Şimşek, "Bu program, Amerika'da olsa tamamen bir komedi olarak sunulurdu. Vatandaş sokağa dökülürdü böyle saçma sapan şey olur mu diye" dedi.

'GEÇİCİ YAVAŞLAMA VAR. AMA KRİZ DİYE TANIMLANAMAZ'

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçici kriz var" sözlerini değerlendirmesi istenen Şimşek, "Bir geçici yavaşlama var. Ama kriz diye tanımlanamaz" dedi.

'DOLARIN YÜKSELİŞİ İLE MB TARTIŞMASI AYNI DÖNEME DENK GELDİ'

"Doların yükselişini ve MB'nın üzerinde siyasi bir baskı mı var?" soruları üzerine Şimşek, "Dolar dünyadaki bütün para birimlerine karşı son bir yıl içinde, yüzde 22 oranında değer kazanmıştır. Türkiye'de istisna değildir. Doların yükselişi ile MB tartışması aynı döneme denk geldi. Türkiye'ye özgü piyasada bir dalgalanma yok. Son bir haftadır ufak tefek var. seçime dönük bir belirsizlikten dolayı herhalde. Aslında sayın Cumhurbaşkanımızın muhtemelen ben bilmiyorum tabi şunu kast ettiğini düşünüyorum: "Bu seçimin getirdiği bir belirsizlik" var" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'da HDP'ye destek büyüyor

SONRAKİ HABER

Adana'da avukatlar adliyeye aranmadan girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...