06 Nisan 2015 07:33

Hasan Ferit Gedik davasında 22 tutukludan 6'sı tahliye edildi

Hasan Ferit Gedik davasında mahkeme savcı ve sanık avukatlarının talebi üzerine mahkeme duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. Bunun üzerine duruşma salonunda bulunan basın mensupları dışarı çıkarıldı

Paylaş

Başka bir ile nakil talebiyle aylarca yargılamasına başlanamayan, bu talebin reddedilmesinin ardından her duruşmasına polis ve sanıkların saldırılarının damga vurduğu Hasan Ferit Gedik davasında bu kez de duruşmaların kapalı yapılmasına karar verildi. Davada tutuklu yargılanan 22 kişiden 6'sı tahliye edildi.

Maltepe Gülsuyu’nda Hasan Ferit Gedik’in hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı uyuşturucu çetesi saldırısına ilişkin davaya, Anadolu Adalet Sarayı’nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün devam edildi. Mahkeme heyeti, adliyede ve salonda yaşanan saldırıları bahane ederek duruşmayı kapalı yapma kararı aldı. Önceki celselerde salona izleyicilerin alınmaması yönünde talimat veren mahkeme, kapalı görüşme kararının ardından gazetecilere de salonun kapılarını  kapattı. 
Karara tepki gösteren Gedik ailesi ile saldırıda yaralananların aileleri ve avukatları ise, duruşmayı  terk etti. Anne Nuray Gedik, “Bugüne kadar dik durmaya çalıştım ama artık umudum yok, adalet yok” diye isyan etti. 

ADLİYE ÖNÜNDE GÖZALTI

Sabahın erken saatlerinden itibaren adliyenin içi ve çevresi polis ablukasına alındı. Polis duruşmayı izlemek isteyenlere adliye önünde müdahale etti.
Kitle kalkanlarla adliye dışına sürüldü. Adliyeye yakın bir mesafede oturma eylemi yapan gruba, polis ikinci kez müdahale ederek gözaltı yaptı. 

‘İZLEYİCİLERİN ALINMAMASI YASAYA AYKIRI’ 

Adliye içinde de gerginlik hakimdi. Duruşma salonuna her mağdur için bir avukatın alınacağı yönünde talimat olduğu gerekçesiyle çok sayıda avukat dışarıda kaldı. 
Duruşmada bu duruma tepki gösteren Gedik ailesi avukatlarından Ebru Timtik, “Müştekiler, müşteki vekilleri ve gazeteciler kapının önünde duruşmayı izlemek için bulunmaktadır ve yasaya aykırı bir şekilde içeriye alınmamaktadır” dedi. Duruşma savcısı Mustafa Okay da geçen celse salonda fiili çatışmaların yaşandığını ve bu nedenle duruşmaların yapılamaz hale geldiğini söyleyerek duruşmaların kapalı yapılması talebinde bulundu. Sanık avukatları da savcının görüşüne katıldıklarını söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı ‘güvenlik’ ve ‘genel ahlak’ bahanesiyle duruşmayı izleyicilere ve basına kapalı yürütme kararı aldı. Geçen celseden itibaren izleyicilerin alınmadığı duruşmada salonda bulunan gazeteciler de dışarı çıkarıldı. 

'HAKİMİ VE HEYETİ HSYK’YA ŞİKAYET EDECEĞİZ' 

Duruşmayı terk eden mağdurlar ve avukatları adliye önünde açıklama yaptı. Burada konuşan avukat Timtik reddi hakim talebinde bulunduklarını belirterek, “Duruşma salonuna giden bütün yolları kesmişler. Gazeteciler içeriye alınmıyordu. Daha sonra zorla içeriye girdik. Mübaşir bize, her müşteki için bir avukat girebileceğini söyledi. Bunun yasada yeri yok. İsteyen, istediği kadar avukatla savunma yapabilir”dedi.  Mahkemenin duruşmayı kapalı yürütme kararına tepki gösteren Timtik, “Durum böyle olunca bu saatten sonra bu mahkemenin, bu yargılamayı adil bir şekilde yürüteceğine inancımız kalmadı ve reddi hakim talebinde bulunduk. Biz şimdi mahkemenin hem bizim talebimizi reddetmesi ve hem de aldığı bu kararlar sebebiyle hakimi ve bu heyeti HSYK’ya şikayet edeceğiz” dedi. Anne Nuray Gedik ise, “Şu anda kendi başlarına mahkemeyi görüyorlar. Biz bugün 3 müştekiyiz ve her müştekiye birer avukat. O çeteler zaten 22 kişiler 15 tane de avukatları var. Bir umudum vardı ama bugünden sonra o umudum da kalmadı. Bugüne kadar dik durmaya çalıştım ama artık umudum yok, adalet yok” dedi. Mağdur Gökhan Aktaş’ın annesi Gülperi Aktaş da, “Çocuklarımı buraya getirmeye korkuyorum. Duruşma salonunda sanıklar, benim genç kızıma, ‘Sana tecavüz ederiz’ diye söylediler. Mahkeme bunu duymadığını söyledi. Onların kurşunu halen benim çocuğumun kafasında. Benim çocuğum kurşunla yaşıyor. Hala adalet yok, hala onları koruyor.  Ben nasıl bu adalete güveneyim, bu hakime, savcıya nasıl güvenirim?” diye sordu. Öte yandan duruşma salonunda sadece sanıklar ve sanık avukatları bulunuyor. Müştekiler ve müşteki avukatlarının duruşmadan çıktığı davada sanıkların savunmasının alınmasıyla duruşma devam ediyor.

‘ALENİYET İLKESİ ÇİĞNENDİ’

Hasan Ferit Gedik davasında duruşmaların kapalı yapılmasını gazetemize değerlendiren Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu Üyesi Avukat Ercan Kanar, mahkemenin bu kararla aleniyet ilkesini çiğneyerek taraflı bir yargılama yaptığını net olarak ortaya koyduğunu söyledi. Ceza Yargılamasında aleniyet ilkesinin çok önemli olduğunun altını çizen Kanar, “Çünkü kamunun mahkemenin tarafsız ve bağımsız davrandığına ikna olması gerekir. Mahkeme bu kararıyla adaletin tüm ilkelerini ayaklar altına almıştır. Taraflı davrandığını ortaya koymuştur. Ceza yargılaması hukukunda tarifi yapılan yargılamaya terstir” dedi. CMK 182/2 maddesinde düzenlenen ‘Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir’ ifadesine dayandırılan “kapalı duruşma” kararının hukuka aykırı olduğunun altını çizen Kanar, Gedik davasında ‘genel ahlak’ açısından tartışılacak bir durum olmadığını,  ayrıca büyük bir kitlenin can güvenliğini tehlikeye sokacak bir durum oluşuyorsa ‘kamu güvenliği’nden bahsedilebileceğini kaydetti. 

AVUKATI ÖLÜMLE TEHDİT ETMİŞLERDİ
Hasan Ferit Gedik’in davasının altıncı duruşmasının ilk iki oturumu da oldukça olaylı geçmişti. 4 Mart tarihinde gerçekleşen  İlk oturumda  bir tutuksuz sanığın izleyicilere bıçak çektiği iddia edilmiş, söz konusu sanık duruşma salonundan çıkartılarak gözaltına alınmıştı. Gedik ailesinin avukatı Ebru Timtik, bir sanığın anne Nuray Gedik’e kafa sallayıp elini boynuna götürerek ‘seni keserim’ şeklinde tehdit ettiğini söylemişti. Aynı duruşmada tutuksuz yargılanan sanıklarla izleyiciler arasında salon dışında gerginlik çıkmış ve sanıklar izleyicilerin üzerine koridorda bulunan demir bankları atmıştı. Duruşmanın 9 mart tarihinde görülen ikinci oturumunda ise mahkeme heyeti gerginlikleri gerekçe göstererek salonu izleyicilere kapatmış. Duruma tepki gösteren izleyicilerle polis arasında adliye koridorlarında arbede yaşanmış, sivil polis olduğu belirtilen kişilerin ‘çivili sopayla’ izleyicilere saldırdığı öne sürülmüştü. Bir önceki celsede ise tutuklu sanık mahkeme huzurunda Gedik ailesi avukatını ölümle tehdit etmiş. Mahkeme heyetinin salondan çıkmasıyla aile ve avukatlara pet şişe ve çakmak fırlatmışlardı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Saray kapılarının maliyeti 108 bin asgari ücretlinin maaşına denk

SONRAKİ HABER

Yeni Şafak: Atatürk'ü zehirlediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...