Dersim'de yağmur Newroz ateşini söndüremedi
Dersim’de yağmura rağmen Newroz kutlaması coşkulu geçti. Kutlamada konuşan EMEP Genel Başkanı Gürkan, çözüm sürecinde hükümetin sorumluluğuna işaret ederek, 'Hükümete diyoruz ki sorumluğu sağa sola atmadan kendin adım at' dedi.

Kemal ÖZER
Dersim
Dersim Halk Meclisinin çağrısıyla Newroz kutlaması için Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kitle buradan davul-zurna eşliğinde alkış ve sloganlarla kutlamanın yapıldığı Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü. Newroz kutlamasına EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDK Eş Sözcüsü ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul, Nurhayat Altun ve bini aşkın yurttaş katıldı.
‘TÜRKİYE’Yİ BİRLİKTE KURACAĞIZ’
Devrim mücadelesinde hayatlarını kaybedenler için yapılan saygı duruşundan sonra belediye eş başkanları birer konuşma yaptı. Eş başkanların konuşmasının ardından hep birlikte Newroz ateşi yakıldı. Çekilen halayların ardından konuşan Selma Gürkan, Newroz’un bayram havasından kutlandığını hatırlatarak, bunun çözüm süreci ve çatışmasızlıktan dolayı olduğunu kaydetti.
Hükümetin çözüm sürecini ilerletme görev ve yetkisinin hükümette olduğuna işaret eden Gürkan, “Hükümete diyoruz ki sorumluğu sağa sola atmadan kendin adım at. Başta Öcalan olmak üzere bütün siyasi tutuklularının durumlarının demokrasinin gereği olarak gözden geçirilmesi ve siyasi tutukluların bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını bekliyoruz” dedi.
IŞİD lideri Bağdadi’nin Musul’u boşaltma konusunda telkin aldığını söylemesine değinen Gürkan, “Biz bu telkini kimin getirdiğini biliyoruz. Kobanê direnişinin etrafında birleşen Ortadoğu halklarının dayanışmasıdır bu telkini getiren. Bizler de Türkiye’nin sultanlarına, saraylarına bu telkini verebiliriz. Bunu verecek halkın, işçilerin, emekçilerin, kadınların; gençlerin gücüdür. Önümüzdeki seçimlerde demokratik bir Türkiye için fırsat olarak değerlendirilmelidir. Birlikten gelen gücümüzle diktatörlükleri sarayları birlikte yıkacağız ve yeni bir Türkiye’yi hep birlikte kuracağız” diye konuştu.
‘YA ÖZGÜR ÜLKE YA ÖZGÜR ÜLKE’
Ertuğrul Kürkçü ise; yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Bu Newroz vesilesiyle partimizin mücadelemizin sesini sözünü sizlere taşımak istiyorum. Ya özgür bir ülkede yaşayacağız ya özgür bir ülkede yaşayacağız. Ama asla ve asla bir deli diktatörün hükümranlığı; diktatörlüğü altında yaşamama sözümüzü bir kere daha burada tekrar ediyoruz.”
Newroz etkinliği müzik dinletisinin ardından sona erdi.
Evrensel'i Takip Et