\'Dünyayı inşa ediyoruz ama altında kalıyoruz\'
Eren ERGİNE
İstanbul
Esenyurt Kıraç’ta 2012 yılında Star TOWERS inşaatında çalışan işçilerin iki yıldır alamadıkları ücretleri için başlattıkları eylem belediye binası önünde devam ediyor. Sabah 08.00’den akşam 17.00’ye kadar belediye önünde bekleyen 22 inşaat işçisi “Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz artık yeter” diyor. Değişik inşaat firmalarında çalışan işçiler İnşaat İşçileri Sendikasını da kurarak mücadelelerini büyütmeyi umut diyor. Biz de işçilerle, yaşadıkları sıkıntıları ve sendikal süreçteki gelişmeleri konuştuk.
İLK DEFA KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI
“İnşaat İşçileri Sendikası bir mücadele üzerinden kurulmuş bağımsız bir sendika” diyor Mustafa Adnan Akyol. Sendika Genel Başkanı Akyol aynı zamanda inşaat işçisi. Uzun zamandır inşaat işçileri arasında örgütsüzlüğün bulunduğunu belirten Akyol, “Değişik konfederasyonlara bağlı sendikalar var ancak işçilerle alakaları bile yok diyor.
Akyol sendika kurma fikrinin nasıl oluştuğunu şu şekilde anlatıyor: “2010 yılında iş cinayetlerini basına bildirdiğim için işten atılmıştım. Safir Kiler Holdingin 35 gün kapısında bekledim tek başıma. Benim kazanmam işçilerde karşılık buldu ve dernekleştik. 2.5 yıl sonra işçinin asıl örgütü olan sendikayı kurduk. Sendika girişimi olarak bir çok eylem yaptık. 7 gün Bahçeşehir TOKİ’yi işgal ettik 43 işçinin kıdem tazminatı ve ücretlerini aldık. İnşaat işçileri ilk defa kıdem ve ihbar tazminatını orada gördü.”
HER SENE İKİ SOMA
İnşaat işçilerinin en fazla yakındıkları sorun haklı olarak iş cinayetleri. Akyol, bir senede meydana gelen iş cinayetlerinin 600’ünün inşaat sektöründe olduğunu söylüyor. Akyol “Bu soruna çözüm bulmak için bakanlıkla görüştük ve denetleme sistemi oluşturulması gerektiğine dair öneride bulunduk. Ancak Çalışma Bakanlığı ‘12 bin denetmen gerekiyor, böyle bir ekipmanımız yok’ şeklinde cevap verdi” diye konuştu.
Akyol, dernek bünyesinde kendileriyle temas edip daha sonra farklı illere dönen işçilere yetki vererek sendikal çalışma yürüttüklerini ve bunun olumlu örneklerini gördüklerini de sözlerine ekliyor: “İstanbul’da bizimle çalışan Van’lı bir işçi vardı. Toplantılarımıza katılıyordu. Daha sonra buradaki iş bitince Van’a döndü. Orada TOKİ’de çalışmaya başladı, barınma hakkı için 6 gün boyunca 650 işçiyle birlikte mücadele etti ve kazandı.”
HAKKIMIZI ALANA KADAR BURADAYIZ
Çetin Macit: Star Towers bünyesinde 2012’de alçı ustası olarak 8 ay çalıştım, 22 arkadaş paramızı alamadık. Ana firma taşeronları batırdı, olan işçilere oldu. Maaşlarımızı alamadığımız için 4 ayrı icra dosyam var. Elektrik, su, ve kredi kartlarım hepsi icralık durumda. Maaşlar sürekli geç yatıyordu, can güvenliğimiz yok, bir kere iş kazası geçirdim. Asansör girişi ve yangın merdiveni yan yanaydı son anda görmesem boşluğa düşecektim. Hakkımızı alana kadar buradayız!
SABAH İNŞAAT AKŞAM KONTEYNER
Barış Gözegir’in durumu ise biraz daha farklı. İş olmadığı için Ağrı Doğubeyazıt’tan gelmiş İstanbul’a. “Gurbetçiyiz” diyor Gözegir ve şunları söylüyor: “4 aylık alacağım var, aileme para gönderemiyorum. Şu an bir konteynerde 10 kişi kalıyoruz. Haftanın 7 günü 12 saat çalışıyorum. Bunun karşılığında ise 55 TL ücret alıyorum. Sabah kalkıp inşaata gidiyoruz, akşam gelip konteynerde yatıyoruz.”
CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORLAR
İnşaat İşçileri Sendikası Örgütlenme Uzmanı Serdar Ben işçilerin yaşadığı sıkıntıları şöyle sıralıyor:
* Basına yansıyan haberlere göre günde 2 işçi, iş kazalarında hayatını kaybediyor.
* Taşeron çalışma işçilerin baş belası, ana firmanın altında onlarca taşeron şirket var.
* Ücretlerin ödenmemesi ve geç yatırılması.
* İnşaat işçileri işsizlik maaşından yararlanamıyor.
* İnşaat işçilerinin sigortaları düzenli yatmadığı için emekli olma şansları yok.
* Yasal düzenlemeler örgütlenmenin önünde büyük engel.
* Barınma, yemek, tuvalet, banyo alanları çok pis.
* İşçi sağlığı ve iş güvenliği maddeleri uygulanmıyor, iş güvenliği uzmanı ücretini patrondan aldığı için denetleme sistemi çalışmıyor.
* Herkes inşaat işçisi olabiliyor, hiçbir eğitim verilmeden inşaat sahasına gönderiliyor.
İŞÇİLERE POLİS SALDIRISI
İşçiler dün de ödenmeyen maaşlarını alabilmek için Esenyurt Belediyesi önünde oturma eylemi başlattı. Belediye yönetiminin, işçilerin eylemini engellemek için kaldırımı bariyerlerle kapatmasının ardından cadde üzerinde oturma eylemlerini sürdüren işçilere polis saldırdı. Polisin saldırısına sloganlarla yanıt veren işçiler yolu açmayacaklarını söyledi.
Eylem sürerken bir şoförün aracı işçilerin üzerine sürerek gerginlik yaratmasının ardından polis işçilere saldırdı. İşçileri darbeden polis, 26 işçiyi yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı.
Evrensel'i Takip Et