06 Temmuz 2014 06:16

Bel altı

Million Dollar Baby’yi izlemediyseniz bile boks filmi olduğunu bilirsiniz. Hayatının tek fırsatı olarak boksu gören genç bir kadının (iş boksa gelince pek de genç sayılmaz) kararlılığı, azmi, tutkusu pek bir güzel aktarılır.

Bel altı
Paylaş

Özge KURU

Million Dollar Baby’yi izlemediyseniz bile boks filmi olduğunu bilirsiniz. Hayatının tek fırsatı olarak boksu gören genç bir kadının (iş boksa gelince pek de genç sayılmaz) kararlılığı, azmi, tutkusu pek bir güzel aktarılır. Bu inatçı kadın, hayatının derslerini de kısacık boksörlük yaşamında çıkarır. “Her zaman kendini koru” gibi mesela. Önemli bir karşılaşmada çirkefliğiyle ünlü bir rakip vardır karşısında. Boksta belden aşağıya vurmak kurallara aykırıdır ya hani, bunu bilmek için sertifika sahibi filan olmaya gerek yoktur. Bu rakibin marifeti, belin altına inmeyen bel altı darbelerle işi götürmektir. Kalabalık da alkış- ıslık- kıyamet destekler kendisini, izlemeye doyamaz. Boksör kızımız, düşmanının bile dürüstçe oynayacağını farz ederek oyunun kurallarının verdiği güven içindedir ölüm kalım savaşında da olsa. İyi bir hamle yapmanın keyfiyle bir anlığına gardını düşürmesinin sonucu yediği darbeyle “film kopar”.  İşte bu darbe politikada seks kasetidir.

SAĞLI SOLLU KASETLER

Bizim buralarda da “sağlı sollu” ard arda darbeler indi durdu son yıllarda, film koptu, baştan sarıldı. Kurgunun, ışığın, görüntü kalitesinin ve de oyunculuğun kötü olduğu bir porno filmi izlemek için gişe önünde kuyruğa sokulmuş kitlelerdik, gün gün sevgili tapelerini, seks kayıtlarını takip ederken. Oysaki bizler mahremiyet konusunda- ikiye ayrılırsa da yollarımız- aynı kavşakta birleşiriz. Ya ayıptır, konuşulmaz, ya kişiye özeldir konuşulmaz. Konuşulur oldu. “En çok kız -erkek öğrenci aynı evde kalamaz” diyenler, fuhuş yapılmasın diye konutlara 80 metre kare olma şartı getirenler ağızlarından düşürmedi muhalefetin “kasetlerini”.  Yattılar kalktılar kaset dediler. (Bkz. Gırgır’ın Mayıs 2011 kapağı) Çok “seksli” hükümetin en sesli lideri, kim- kiminle- nerede- napıyor oynamaktan pek bir keyif alıyordu. Da. Dikine dikine konuşurken, paralel paralel ayar verdiler kendisine de. Eline tutuşturulan sinema biletiyle tapelere baka kalan gençler de “Siyaseti sevmiyorum ben şahsen, çok kirli bir şey. Dimi Popiş?​” dediler. (O değil de nolcak bizim bu geçmişe saplantımız; hala müzisyenler albüm yapmaz kaset çıkarır, seks videosu değil de seks kasedi düşer internete. VHS, 70lerin video kayıt formatı ama ya.)  

YENİ TREND POLİTİK SEKS

Parkta sevgilisiyle öpüşen ablasını annesine şikayet eden kısa pantolonlu velet gibi saflık değil derdiniz, orası cepte. Hesaplarınız, kitaplarınız o kadar kirli ki; boksör kızımız gibi keyiften gardının düştüğü en küçük bir anını bile yoldaşınızın/düşmanınızın (bu ikisini de sık sık birbirine karıştırır oldunuz) vuracak silaha dönüştürmekten çekinmiyorsunuz. Öyle ki –hala akıl etmedilerse- yakın bir gelecekte adaylık kayıtlarında olmadı en geç tezkereyi alırken ya da şirkete giriş belgelerinin yanında seks kasedinizi de vermenizi isteyebilirler “termination code” hesabı. Hesaplar bozulursa fabrika ayarlarınıza geri döndürmek için sizi. “Siz paşa paşa vermezseniz kendi ellerinizle, biz almasını biliriz. Oğlunuza kızınıza kriptolu telefon dağıtmanız bile sökmez” derlerse inanın; yaptıkları yapacaklarının garantisidir.  Politika üretmedikçe, milletin uçkurunun kaydını tutan mahalleli gibi çeşme başında dedikodu etmeye de başladılar. Vatandaşlık adına elinde bir seçmenlik kalan bizler de siyasetin boy abdesti almadığı için kirli olduğunu düşünüp apolitikliğe sarıldık. Birbirlerine o kadar benzediler ki farklarını tapelerden/kasetlerden koyar oldular.

GSK VİZYONA GİRER

Nerden mi çıktı kaset işi, düşmemiş miydi gündemden? Yoksa? Neyse ki; ne kasetimiz var ne de yoldaşı olduğumuz siyasetin kasetlerle alışverişi. Zamanında bizim hükümetin de cebimizden harcadığı parayla alıp 4 milyonunu çöpe attığı grip aşılarını da üreten İngiliz GlaxoSmithKline’ın yeni marifetinden çıktı. Deneylerde onlarca bebeğin ölümünden sorumlu olan şirket, aşı deneylerini bebeklerin daha ucuz olduğu ülkelerde yapmasıyla ünlü. Mesela bir vakada Arjantin’de ölen bebek başına 6.700 dolar ödeme cezası verilmişti şirkete, ABD’de olsa 1 milyon dolar ödemek zorunda kalacaktı. Aynı şirket, Türkiye’de de reklamlarında çocuklarda depresyonu iyileştirdiğini iddia ettiği iki ilacı onay almadığı halde bu şekilde pazarlamaktan çekinmedi. Son olarak da Çin’de şirketin adı 484 milyon dolarlık bir rüşvet skandalında yer aldı. Şirketin, doktorlara ve bazı Çinli yetkililere ilaçlarının reçetelerde yer alması için rüşvet verdiği iddiaları ülkeyi resmen sarstı ve operasyonlar başladı. Bunlar dikkatinizi çekmedi mi? O zaman iyi dinleyin 10 aydır süren rüşvet operasyonlarının ardından geçtiğimiz hafta GSK üst düzey yöneticisinin seks kaseti ortaya çıktı! Otel odasında gizlice çekilen kaset tüm şirket yöneticilerine e-postayla gönderildi. Kasetteki kadının Çinli olup olmadığı açıklanmadı. Bu iş dünyası ne kadar kirli dimi Popiş?

 

ÖNCEKİ HABER

Kürtler ne yapacak? Kürtler ne yapmalı?

SONRAKİ HABER

‘Tek parti’li dönemden ‘Ak Parti’li döneme ‘bitmeyen yol’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...