24 Haziran 2014 18:47

Başbakanı değil piyasayı dinledi

Merkez Bankası, beklendiği gibi, politika faizini 0.75 puan indirdi. Hükümet kurmayları ise çok daha yüksek oranlı bir indirim için Merkez Bankası üzerinde baskı oluşturuyordu.

Başbakanı değil piyasayı dinledi
Paylaş

Merkez Bankası, beklendiği gibi, politika faizini 0.75 puan indirdi. Hükümet kurmayları ise çok daha yüksek oranlı bir indirim için Merkez Bankası üzerinde baskı oluşturuyordu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise baskıları dikkat almaktan çok, 16 Haziran’da Konya’da yaptığı konuşmanın arkasında durdu. Başçı o konuşmasında, “Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 (0.25 puan) ya 50 (0.50 puan) ya 75 baz puanlık (0.75 puan) değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde. Dolayısıyla ölçülü indirim dediğimizde piyasa aşağı yukarı bunlardan biri olarak algılar” demişti.

Merkez Bankasının faiz kararını vereceği dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde hükümetin önde gelen iki ismi Numan Kurtulmuş ve Nihat Zeybekci sert faiz indirimi yapılması gerektiği yönünde açıklama yapmıştı.

Bu açıklamaların yanı sıra faizlerde hızlı bir indirim yapmadığı gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da yoğun biçimde eleştirilen Merkez Bankasının nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyordu.

OCAKTA ARTMIŞTI

Merkez Bankasının faizdeki indirim oranını açıklamasıyla birlikte, Başçı’nın, Başbakanın ve Hükümetin baskılarının pek de tesiri  altında kalmadığı anlaşıldı.  

Merkez Bankası döviz kurlarındaki aşırı yükseliş ve para piyasalarındaki hareketliliği gözeterek 28 Ocak gecesi 1 hafta vadeli repo faizini yüzde 4.5’tan yüzde 10’a çıkarmıştı. Hükümetin  tepkilerine rağmen mayıs ayı toplantısında faiz oranını yarım puan düşürerek yüzde 9.5’e çekmişti.

KURTULMUŞ ‘HÜKÜMETE UY’ DEMİŞTİ?
AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, askeri vesayetin büyük ölçüde kalktığını belirterek sıranın Merkez Bankası, üst kurul ve yargı vesayetine geldiğini söylemişti. Kurtulmuş, “Araçsal bağımsızlığa eyvallah, ama hükümet başka telden Merkez Bankası başka telden çalarsa bunun adı araçsal bağımsızlık olmaz. Merkez Bankası bağımsız olsun, peki devletin bağımsızlığı ne olacak?​” diye konuşmuştu.

ZEYBEKÇİ SERT DÜŞÜŞ İSTEMİŞTİ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın piyasanın önünde gitmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de bir an önce faiz oranlarının 29 Ocak’ta olduğu seviyenin altına inmesini istiyoruz” demişti. Merkez’in faizleri piyasanın önünde aşağı çekmesi gerektiğini belirten Zeybekci, indirimin tüketime ve ithalata ise alınan tedbirler sayesinde aşırı etkisi olmayacağını iddia etmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

\'Böcek\' soruşturmasında yeniden tutuklama talebi kabul edildi

SONRAKİ HABER

Karacabey’de köylüler mera için yol kapadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...