05 Şubat 2014 18:54

Yemek yemezsen zorunlu değil

İstanbul Üniversi Rektörü Yunus Söylet, bir öğrencinin Twitter üzerinden, “Zorunlu düzenlenen kampüs kartı almak zorunda mıyız?” sorusuna, “Zorunda değilsiniz, yemekhaneleri ve kantinleri kullanmadıktan sonra kimlik kartınız her yerde geçerli” cevabı verdi.

Yemek yemezsen zorunlu değil
Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul


İstanbul Üniversi Rektörü Yunus Söylet, bir öğrencinin Twitter üzerinden, “Zorunlu düzenlenen kampüs kartı almak zorunda mıyız?​” sorusuna, “Zorunda değilsiniz, yemekhaneleri ve kantinleri kullanmadıktan sonra kimlik kartınız her yerde geçerli” cevabı verdi.

Öğrenciler, bu cevabı “Zorla değil mecburi” şeklinde yorumladı. Başka bir öğrenci attığı tweet’te “Hocam biz buraya devlet üniversitesi diye geldik, banka kartı almazsanız yemek yiyemezsiniz ne demek oluyor” diyerek tepki gösterdi.

İstanbul Üniversitesi öğrencisi olup istemediği bir kart yüzünden okulun imkanlarından faydalanamamanın hangi kuralla açıklanabileceğini soran öğrenciler, izinleri olmadan bilgilerinin bir bankaya verilmesinin haklı bir yanının olmadığını dile getirdi.



REDHACK BELGELERİNDE KAMPÜSKART

İstanbul Üniversitesi 2013 yılında kampüskart uygulamasına geçileceğini duyurmuştu. Kampüse Halk Bankası’na ait ATM’ler yerleştirilmişti. Öğrenciler adına hazırlanan kampüskartın dağıtıldığı standlar ise öğrencilerin protestoları üzerine kaldırılmıştı. Kampüskartlar için öğrencilerin kişisel bilgilerinin bankalarla paylaşılması RedHack’in paylaştığı YÖK belgelerinde yer almıştı.
Belgede Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisinin kendisinden habersiz şekilde Halk Bankası Beyazıt Şubesi’nde adına hesap açıldığı ve dilekçe vermesine rağmen hesabın kapatılmadığı belirtilerek Rektör Yunus Söylet hakkında görevi kötü yönde kullanma, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme veya yayma suçları nedeniyle verdiği dilekçe yer almıştı.
Ayrıca yeni dönem bünyesinde çalışan personellerin maaş ödemeleri için Halk Bankası ile anlaşan İstanbul Üniversitesi, bu anlaşmanın sonucunda İstanbul Üniversitesi personeline promosyon olarak 2 bin 104 lira ödemesi ve Rektör Yunus Söylet’e promosyonlar karşılığı 431 bin 936 lira değerinde 6 Passat marka otomobille, 323 bin 501 liralık 1 BMW otomobil aracı bağışı yapıldığının belgesi de bu belgeler içinde yer alıyordu.

KAMPÜSKART DAVALARI

Kampüskart’lar uygulamaya konulduğu pek çok üniversitede protestoların yanı sıra davalara da konu oldu. Vakıfbank'la anlaşarak benzer bir uygulamaya giden Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün projesi, İzmir 3. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmişti. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Örsan Deniz Urgun, “Banka kartı ile öğrenci kimliğinin aynı kartta olmasına” itiraz ederek rektörlüğe açtığı davada, mahkeme Urgun'u haklı bulmuştu. Mahkeme, 28 Nisan'da verdiği kararda, Anayasa'nın  "Özel Hayatın Gizliliği" başlıklı 20. maddesini gerekçe göstermişti.Marmara Üniversitesi’nde de 2011-2012 döneminde başlayan Deniz Bank anlaşmalı uygulamanın iptali için Öğretim Görevlisi Meryem Kurtulmuş’un açtığı dava 18 Ekim 2012’de kazanımla sonuçlanmıştı.
Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ise kampüskart uygulamasını istemediklerine dair 26 Kasım 2012’de Göztepe Kampüsü’nde yürüyüş yapıp dilekçe veren 13 öğrenciye soruşturma açmıştı.

Öğrenciyi bankaya mecbur bırakıyorlar: http://www.evrensel.net/haber/77787/ogrenciyi-bankaya-mecbur-birakiyorlar.html#.UvJuvvv9fxU

ÖNCEKİ HABER

Levent Tüzel: Devlet, böcek cumhuriyeti olmuş

SONRAKİ HABER

TÜİK Ocak ayı enflasyon rakamlarını değiştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...