31 Ocak 2014 23:59

BTK ve TİB, t24'e böyle buyurdu: O haberi kaldırın!

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, 2007 yılında çıkan İnternet yasasına dayanarak T24’e yayınlanan haberi kaldırması için tebligat gönderdi.

BTK ve TİB, t24\'e böyle buyurdu: O haberi kaldırın!
Paylaş

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin İnternet sitesinden kaldırılması için T24’e bildirimde bulundu.

T24’de yer alan söz konusu haberde “CHP’li Oran’dan Erdoğan’a: Sabah ve ATV için satın alma talimatı verdiniz mi?" başlığı kullanıldı.  Haber ayrıntılarında yolsuzluk operasyonlarına dair hiçbir tape bulunmuyor. Yani yayın yasağını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Ancak buna rağmen BTK ve TİB haberin İnternet sitesinden çıkarılmasını istedi

2007 YILINDAKİ YASA DAYANAK YAPILDI

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın t24’e gönderdiği tebligatta “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”  23/05/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Türkiye’de İnternet içerik düzenlemeleri konusunda yetkili kamu kurumudur. Başkanlığımıza aşağıda yer verilen alan adı/ URL adresleri ile ilgili mahkeme kararı gönderilmiştir. Mahkeme kararına konu içeriğin çıkarılması ya da Türkiye’den erişiminin engellenmesi gerekmektedir”  İfadelerine yer verildi.

PEKİ YA MECLİS SİTESİ?

Haberin kaldırılması için gönderilen tebligata  t24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın’dan sert tepki geldi. Tebligatın hemen ardından internet sitesinde bir yazı kaleme alan Doğan Akın “Yolsuzluk sorularını TBMM'nin sitesinden de kaldıracak mısınız!” başlığını kullandı. Karara dayanak gösterilen 2007 yılında çıkan İnternet yasasının  AB İlerleme Raporu'nda da sert bir dille eleştirildiğini hatırlatan Akın, yeni yasaklar getirecek İnternet düzenlemesine de atıfta bulundu. Yeni düzenlemede özel hayatın ihlal edildiği takdirde erişim yasağı geleceği bilgisini de geçen Doğan Akın, mahkeme kararının içeriğinin olmadığını, “İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi parlamento çalışmalarına uzanacak bir yasaklama mı getirmiş, yoksa BTK ve TİB, mesela bir ihbarı gerekçe göstererek durumdan vazife mi çıkarmış, belli değil. Üstelik bu girişim, internet yayınlarına idarenin daha da fazla kısıtlama getirmesine imkân sağlayacak yeni teklif daha yasalaşmadan yapılabiliyor” dedi.

Doğan Akın yazısında “TİB ve BTK, hükümete yakın gazete ve internet sitelerinde, Başbakan'ın da neredeyse her konuşmasında gönderme yaptığı yasadışı dinlenmiş telefon konuşmalarının yayını için de harekete geçti mi? Peki, TBMM Başkanlığı'na verilen soru önergelerinin yayımlandığı TBMM'nin internet sitesine de ‘Bu önergeleri yayında kaldırın’ dendi mi, denilecek mi?...” diye sordu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Servis şoförlerine de baskı

SONRAKİ HABER

Naz Boya işçisi şikayetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa