27 Aralık 2013 17:33

‘Roboski'nin faillerini koruyan AKP’

Roboski katilamının 2'nci yıl dönümünü protesto etmek için alanlara inen binlerce yurttaş faillerin AKP Hükümeti tarafından korunup kollandığını söyledi. Muğla ve Mardin'in Nusaybin ilçesinde de Roboski katliamının halkın gözü önünde yapıldığı ve faillerinin belli olduğu belirtildi.

‘Roboski\'nin faillerini koruyan AKP’
Paylaş

Roboski katilamının 2'nci yıl dönümünü protesto etmek için alanlara inen binlerce yurttaş faillerin AKP Hükümeti tarafından korunup kollandığını söyledi. Muğla ve Mardin'in Nusaybin ilçesinde de Roboski katliamının halkın gözü önünde yapıldığı ve faillerinin belli olduğu belirtildi.

VAN


Van’da katliam BDP İl Örgütü öncülüğünde yapılan yürüyüş ile protesto edildi. Eylemde katliam emrini verenlerin yargılanması istendi. BDP Van İl Örgütü Binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP PM üyesi Ramazan Yıldız, HDP Van İl Eş Başkanları Harun Okay ve Esen Günay, Van Belediyesi Başkanı Bekir Kaya, belediye başkanları ile yeni dönem adayları, sivil toplum örgütleri üyeleri, üniversite öğrencileri, DÖKH, Van Barış Anneleri aktivistleri, TUYAD-DER, GÖÇ-DER, MEYA-DER temsilcileri, Van MKM çalışanları, KURDÎ-DER, İHD, HDP, BDP il ilçe yöneticileri, Eğitim Destek Evi öğrencileri, il genel ve belediye meclis üyelerinin bulunduğu binlerce yurttaş il binası önünden Feqiyê Teyran Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş'te katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının ve kırmızı güllerin yer aldığı siyah çarşaflara sarılı 34 tabutu taşıyan yurttaşlar, PKK ve PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak ilerledi. Yürüyüşte polisiye önlemler dikkat çekti. Yürüyüşün ardından konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Kürt halkının tarih boyunca devlet eliyle katliamlara uğratıldığını söyleyerek, "On yıllardır Kürdistan'da katliamlar ola geldi. Ve on yıllardır katliamı yapanlar devlet adına hizmet ettiklerini devletin gücü olarak çalıştıklarını bütün dünya kamuoyuna duyurdular. Dersim'de Zilan'da köyleri yakıp-yakanlar hep devletin resmi güçleriydi. İnsanları asit kuyularına atanlar da devletin resmi güçleriydi ve yine Roboskî'de katliam yapanlarda devletin resmi güçleriydi. Roboskî'de katledilen Kürt çocukları için 'terorist' dediler. 'Onların arasında teröristler sızmış olabilir" dediler. Ama şunu çok iyi bilsinler ki Kürdistan'da tek güç Roboskî, Zilan katliamları ile çocuk ve gençleri katleden devletin gücüydü" diye konuştu.

'KÜRDİSTAN'DA İNSANLIK ONURU KAZANACAK'


AKP Hükümeti'nin Roboski katliamlarını yapanları açığa çıkarmadığını belirten Üçer, "AKP katliamı yapanları açığa çıkarmak yerine, üstünü kapattı. Ama bu halk çok iyi biliyor ki Roboskî katliamının sorumlusu devletin güçleridir. Tek sorumlu o uçağı kullanan pilotlar değil. Bu Roboskî katliamı ve benzeri katliamların bütün sorumlusu devletin ordusuna emir verme yetkisinde olan hükümet ve hükümetin baş sorumlusu Başbakan'dır. 13 yıllık AKP iktidarı döneminde yapılan bütün katliamların sorumlusu Erdoğan ve AKP'nin kendisidir. Şırnak'ta Roboskî'de yapılan katliam sadece Şırnaklıların acısı değil Van, Muş, Kars, Ardahan, Urfa, İstanbul ve dünyanın acısıdır. Bu acıların son bulması için faşist güçlere karşı milyonları bulan halk ayaklanmasına ihtiyaç vardır. Kürdistan'da, Türkiye ve dünyada bu halk var. Kürdistan'da insanlık onuru kazanacak" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından protesto eylemine katılan kitle "Şehit namirin" ve "Çerxa Şoreşe" marşı eşliğinde BDP il binasına geçerek parti bahçesine tabutları bıraktıktan sonra eylemlerini sonlandırdı.

HAKKARİ

Hakkari'de BDP il binası önünde toplanan binlerce kişi ellerinde, "Em Roboski'yê bîrnakin nadin bîrkirin", " Roboski'yi unutmadık unutturmayacağız", "Roboski şehitleri ölümsüzdür" ve "Roboski katillerini lanetliyoruz" pankartları ile yürüyüşe geçti. BDP, HDP'li yöneticilerin, belediye başkanlarının ve sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı yürüyüş Belediye Binası önünde son buldu. Belediye önünde Roboski'de yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kitleye hitap eden BDP Hakkari İl Eş Başkanı Rahmi Kurt, Roboski'nin Kürtlerin derin yarası olduğunu ve hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi. Kurt, Cumhuriyet tarihi boyunca başa gelen bütün hükümetler tarafından desteklenen paralel ve kirli emelleri olan ellerin Roboski'de katliamı gerçekleştirdiğini belirterek, 34 yurttaşın katilinin bir an önce adalet önüne çıkarılmasını istedi. AKP ile cemaat arasında çıkan "çıkar kavgasının" 3 bakanın istifasıyla kapatılmaması gerektiğini söyleyen Kurt, başta Roboski ve Gever katliamları olmak üzer tüm katliamların sorumlularının yargılanıp cezalandırılmasını istedi.
Konuşmanın ardından kitle Feqiyê Teyran Kültür Merkezi'ne geçerek, Roboski için düzenlenen sinevizyon ve tiyatro gösterimini izledi.

ŞEMDİNLİ

Hakkari Şemdinli'de çok sayıda yurttaşın yanı sıra BDP ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Cumhuriyet Caddesi'nden BDP İlçe Örgütü binasına yürüyüş gerçekleştirildi. Üzerinde katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu, "Roboski katliamını kınıyoruz katiller derhal yargılansın" pankartı taşıyan kitle, "Kürt katliamına hayır", "Roboskî rûreşiya dewletê yê, em qaçaxçi ne", "Unutursak kalbimiz kurusun", "Azadî Bakur, Başur, Rojava, Rojhelat", "Sorumlular yargılansın" dövizleri açtı. Yürüyüşün sonunda katledilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından grup adına konuşan YAKIN-DER üyesi Murat Erbaş, katliamın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen ne bir yetkili ne de bir asker yargılandığını hatırlatarak, "Öyle görünüyor ki, devletin hiç bir gayesi yoktur katliamın sorumlularını meydana çıkarmak için" dedi.

MUŞ

Muş Barosu Roboski katliamının 2'nci yıl dönümü dolayısıyla çok sayıda avukatın katılımı ile Muş Barosu Lokali'nde açıklama yaptı. Avukatlar adına açıklama yapan Muş Barosu Başkanı Feridun Taş, Roboski katliamının hedefte yanılma veya kaza olayından ziyade devletin istihbarat sonucu aldığı bilgi ile gerçekleştirdiği bir katliam olduğunu söyledi. "Kürtlerin tarihinde olan Şeyh Sait, Koçgiri, Sason, Zilan, Dersim, Halepçe katliamlarına bir yenisi daha eklendi" diyen Taş, AKP Hükümeti'nin Roboski katliamında kamuoyunu aydınlatacak bir soruşturma yapmadığını hatırlattı. Roboski' de katledilen 34 yurttaşın faillerinin devlet tarafından korunduğunu dile getiren Taş, katliamın Askeri Savcılık tarafından soruşturulmasına tepki gösterdi. 'Roboski başta olmak üzere tüm katliamlar incelensin'dedi.

MUĞLA

Şerzan Kurt Özgür Gençlik Derneği öğrencileri, Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 yurttaşı anmak amacıyla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kampüsünde bir araya gelerek, Karya Kafe'ye kadar yürüyüş düzenledi. "Gezi, Gazi, Roboski, Maraş, Çorum, Sivas, Dersim, Zilan, Koçgiri Unutma Unutturma" pankartını açıldığı eylemde sık sık, "Şehit namırın", "Muğla isyandır Roboski'ye selamdır", "Roboskiyi unutma unutturma" sloganları atıldı. Eylemde konuşan Gül Erman "Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski katilleri hesap vermedikçe, Türkiye siyasetinde sivileşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır" dedi. Eylem konuşmaların ardından son buldu.

NUSAYBİN

BDP Nusaybin İlçe Örgütü, Mardin'in Nusaybin ilçesinde, Roboski katliamının ikinci yıldönümü nedeniyle, Nusaybin BDP ilçesinden Barış Parkına yürüyerek açıklama yaptı. Yürüyüş esnasında sık sık "Şehid namırın" sloganları atıldı ve Roboski de katledilen 34 kişinin isimleri dövizlere yazılarak taşındı. Yürüyüşe Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, BDP Nusaybin Eş Başkanları Zinet Alğan, Abdul Bari Eren, Meclis üyeleri ile MEYADER, Barış Anneleri İnisiyatifi başta olmak üzere çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamayı yapan Nusaybin BDP Eş Başkanı Abdul Bari Eren, 28 Aralık'ta devlet eliyle yapılan Roboski katliamının ikinci yılını bitirdiğini ve üçüncü yılına girdiğini söyledi.

Roboski katliamının faillerinin belli olduğunu ama bunları açığa çıkartmak ve yargılamak için bir şey yapılmadığını belirten Eren, "Kürt halkı biliyor ki bu devletin tarihi toplu katliamlarla doludur. Osmanlı tarihinde Kürtlere yönelik birçok katliamlar yapılmıştır. Dersim, Zilan, Maraş ve Sivas bugün de Roboski katliamı bu devletin eliyle yapıldı. Halen de devlet kendi polis ve askerinin eliyle bu katliamları yapıyor. Failleri bellidir, saklı değildir" dedi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın tahtının sallandığını belirten Eren, "Bugünlerde sallanan Erdoğan Hükümeti 'benim dönemimde faili meçhul hiçbir cinayet işlenmemiştir' diye övünüyor. Doğrudur, Erdoğan hükümetleri dönemindeki katliamların tamamının failleri biliniyor. Bu katliamlar halkın ve toplumun gözü önünde yapılmıştır. Roboski, devletin ve AKP hükümetinin yüzkarasıdır. Ayrıca bu insanlığın yüz karasıdır. Tüm dünya devletleri bu olay karşısında sessiz kalmıştır" ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan kitle eylemlerine son verdi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Radikal\'de işten atmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Ağaoğlu\'nun Bakırköy 46 Projesi\'ne durdurma kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...