Trakya'da yüzde yüz grev
Fabrikalarının önüne grev çadırlarını kuran işçiler, talepleri kabul edilene kadar grevden vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Yüzde yüze yakın greve katılımın olduğu fabrikalarda çalışan işçiler, yılda dört ikramiye, her sene için yüzde bir kıdem zammı, maaşlara yüzde 15 zam ve fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesini istiyor.
GREV DİĞER FABRİKALARI DA ETKİLEYECEK
TEKSİF’in başlattığı grevin sonucu, Trakya’daki tekstil iş kolunundaki sendikalı olmayan ve başka iş kollarında faaliyet gösteren fabrikalarda da merakla bekleniyor. Asgari ücret ve esnek çalışmanın yoğun olduğu Trakya’da işçiler önümüzdeki dönem, ücretlerinin arttırılması için mücadele etmenin gerekliliğini tartışıyor. Başka işkolunda çalışan arkadaşlarının ücretlerinin yükseltilmesi için mücadele etmek istediklerini söyleyen, YünSa Tekstil işçisi Ümit Biterge bu konuda şunları söyledi: “İşçiler artık 850-900 liraya çalışmak istemiyor. Bizim grevden sonra başka fabrikalarda çalışan arkadaşlarımız ‘bizde hakkımızı arayacağız, biz de yapabiliriz’ diyorlar. Ağır sanayide çalışan arkadaşlarım var. Tekstil iş kolunda maaşlar 1200 lira olursa, kendi iş kollarındaki sendikayı greve çıkmaya zorlayacaklarını söylüyorlar.”
Altınyıldız’da 10 senedir çalışan işitme engelli Ali Osman Soydan ise grev hakkındaki düşüncelerini kâğıda yazarak bizlerle paylaştı. İki çocuk babası olan Soydan, aldığı maaşla çocuklarının eğitimini karşılamakta zorlandığını belirtti. İlk defa greve çıktığını ifade eden Soydan grevin çok güzel bir ortamda geçtiğini söyledi. “Arkadaşlarım bana yardımcı oluyor, bende onları destekliyorum” diyen Soydan, grevi mutlaka kazanacaklarını vurguladı.
İŞÇİLER KREDİ KARTI ÖDEMELERİNİ DÜŞÜNÜYOR
Trakya’da çalışan işçilerin çoğunluğu bankalara borçlu. Aldıkları maaşların yetmediğini dile getiren işçiler, geçimlerini kredi kartlarıyla sürdürmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Bayramda yaptıkları harcamalardan ötürü ceplerinde beş kuruş para kalmayan işçiler, grev çadırında Eylül ayında ödeyecekleri kredi borçlarını ve ev kiralarını düşünüyor. Çorlu’daki Bahariye Halı’da temizlik işçisi olarak çalışan Erdoğan Dedeağaç, yaşadığı zorlukları şöyle anlatıyor: “Geçen gün gece ev sahibi kirayı istemeye geldi. Grev’de olduğumu söyledim. ‘Greve çıkmasaydın o zaman’ dedi. Öleyim mi öldüreyim mi. 5 Eylül’de de kredi kartının borcu var. Biz eşek olduğumuz sürece semer vuran çok oluyor”
İŞ YERİ GUANTANAMO’YA BENZİYOR
Bahariye Halı’daki işçiler ücret düşüklüğünün yanı sıra çalışma koşullarının da çok kötü olduğunu söylüyor. Çalışma ortamının sıcak olması, havalandırmanın yetersizliği ve çalışma saatlerinin uzunluğu çalışanların eleştirdiği konular. Bahariye Halı işçisi Murat Kapılar, çalıştığı yeri Guantanamo hapishanesine benzetiyor. “Patronlar ‘işçilerden performans alamıyoruz’ demesini biliyorlar” diyen Kapılar, iş çalışma koşullarına, ücretlere gelince patronların ses çıkarmadığını ifade ediyor. (Tekirdağ/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et