26 Temmuz 2013 14:53

Dersim'den Gezi'ye: Bu daha başlangıç mücadeleye devam

13. Munzur Doğa ve kültür festivali bu gün başladı. Pertek iskelesinde “13. Munzur Doğa ve kültür festivaline hoş geldiniz- Kültürel ve ekolojik kırıma Hayır” pankartı ile sabah saat 08.30’da Ankara, İstanbul, Adana ve diğer illerden gelen misafirler karşılandı. Buradan araçlarla Pertek askerlik şubesi kavşağına gelen

Dersim'den Gezi'ye: Bu daha başlangıç mücadeleye devam
Paylaş
Fırat Çeşme


KÜLTÜREL BASKIYA KARŞI

Kemal Özer / Faruk Ayyıldız

Hozat Belediyesi festival hazırlıklarını tamamladı. İlçede bugün başlayacak festival etkinlikleri yarın da sürecek. Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, festival etkinlikleri kapsamında bugünün konserlerle geçeceğini belirtti. Konak, yarınki etkinliklerde ise Dersim’de yaşanan siyasal, ekonomik, ekolojik kırıma ve baskılara karşı panellerin gerçekleşeceğini ifade etti. Dersim’de yapılmak istenen barajlara ve karakollara karşı festivalde demokratik bir tepkiyi de örgütlemeye çalıştıklarını anlatan Konak, “Kültürel baskı altında Dersim’in bu tepkisini de festivalimizin ana programıyla birleştireceğiz” dedi.

38 KATLİAM BELGELERİ YAYINLANACAK

Festival programlarında Dersim Katliamı’yla ilgili de çok sayıda fotoğraf ve belgenin yayınlanacağını belirten Konak, bu temada Dersim Katliamı’yla ilgili de paneller düzenleyeceklerini söyledi. Şevval Sam, Selçuk Balcı, Grup Yorum, Grup Munzur gibi çok değerli müzisyen ve grupların sahne alacağı bilgisini veren Konak, “Gezi Parkı direnişinde toplumsal duyarlılık gösteren Çarşı grubunun temsilcilerine de Hozat halkı adına ödül verilecektir” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


MUNZUR OVACIK’TAN DOĞAR

Rojda Çimen

Ovacık’ta  konserler, paneller, köy ziyaretleri, halkın da dahil olacağı açık kürsüler programlar kapsamında yapılacak. Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Munzur’un doğduğu yerin Ovacık olması nedeniyle en yoğun katılıma sahip ilçelerin başında geldiğini, ve her yıl binlerin ilçeye geldiğini söyledi. Sarıgül şöyle devam etti: “Dersim coğrafyası barış süreciyle birlikte özgürlük umutlarının yükseldiği bir ortamda akın akın bir ziyarete uğrayacak ve böylece Dersim’in mücadele içindeki anlamı gün yüzüne çıkacak. Buna sadık kalmak ve barışı taşımak için Dersim’in siyasal, kültürel, ekonomik ve ekolojik kimliğini mutlaka geleceğe taşımamız ve dünyaya tanıtmamız gerek. Bu miras bir dünya mirasıdır. Dersim özlenen yaşamın var olduğu bir coğrafyadır bu yüzdendir ki festival vesilesi ile bundan sonra oluşacak özgür yaşam şiarıyla bütün Dersimli yoldaşları ve Dersim sevdalılarını Dersim’i ve Ovacık’ı ziyaret etmeye bekliyoruz.”

İLK GÜNKÜ PROGRAM

Ovacık’ta ilk günün programı şöyle: 07.30-10.00 Konuklara sabah kahvaltısı ikramı, (Eylül Çay Bahçesi), 10.00-14.00- Mercan Vadisine gezi, hareket Belediye önü, Müzik Dinletisi (Kibar Aslan-Zeynep Kılıç), Mercan Köy Derneklerinin Konuklara İkramı, Konuşmacılar: Açık Kürsü. 16.00- Panel: Güncel Politik Durum ve Dersim’in Yeri, Yönetici: Mustafa Sarıgül, Katılımcılar: Sırrı Süreyya Önder (BDP İstanbul Milletvekili), Celalettin Can, Cafer Demir, İsmail Aslan, Ali Kenanoğlu, Yer : Eylül Çay Bahçesi. 18.30 Karakollaşmaya siyanüre karşı yürüyüş. 19.00- Konser Programı: Dersim Onur Kültür Derneği Halk Oyunları, Hıdır Akgül, Ufuk Çoşkun, Mehmet Ekici, Töre Anadolu, Grup İsyan Ateşi, Ayfer Düztaş, Ferhat Tunç, İlkay Akkaya (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sütlüoğlu hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Aşkın sonuna hazin dans

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...