24 Temmuz 2013 19:31

ABD yargısında adalete yer yok

ABD’de bekçi George Zimmerman’ın, siyah genç Trayvon Martin’i öldürdükten sonra beraat etmesiyle başlayan gösteriler, yargı sisteminde ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.Trayvon Martin’in öldürülmesinin ardından George Zimmerman’ın tutuklanması ABD yargı sisteminin ne kadar

ABD yargısında adalete yer yok
Paylaş

Trayvon Martin’in öldürülmesinin ardından George Zimmerman’ın tutuklanması ABD yargı sisteminin ne kadar adil işlediğini göstermek için kullanıldı. Fakat ardından George Zimmerman’ın salıverilmesi bu yargı sisteminin pek de doğru işlemediğini ortaya koydu.

ABD’liler yargı sisteminin çalışmadığının belkide ilk defa bu kadar net olarak farkına vardılar. Yargı kendi içinde ırkçılık ve eşitsizlik barındırıyordu.

Aslında mahkeme sırasında iş George Zimmerman’ın suçlu bulunup bulunmasından çıkmıştı. Mahkeme sanki ırkçı bir gösteriye dönüşmüş ve Martin’in ailesine yöneltilen sorularda bunun bir göstergesi hali gelmişti.

MEDYANIN IRKÇI TUTUMU

Mahkemede jürinin, siyah bir genci takip ederek sokakta önünü kesen ve silahla vurarak öldüren Zimmerman için herkesi dehşete düşüren ‘suçsuz’ kararı verdiği günlerde, ana akım medya da ırkçılık tartışmalarına taraf oldu. Katilin avukatlarından Mark O’Mara, savunmasında “Zimmerman’ın ırkçılığın asıl kurbanı olduğunu ve Zimmerman siyah olsaydı böyle bir davanın açılmayacağını “ söyledi.

MARTİN’İN RENGİ ŞÜPHE KAYNAĞI

Öncelikle katil, Martin’i deri renginden dolayı yargılamıştı. Zimmerman, Martin’i Florida’daki giriş-çıkışı kapılarla kontrol edilen mahallede yürürken görünce, bu siyah gencin bir kötülük yapacağına karar vermişti. 911 acil yardım hattında söylediği gibi, “Martin siyahların bulunmaması gereken bir yerde dolaşan siyah genç bir adamdı”.

POLİS, KATİLİ SAVUNDU

Yerel polis de bu ırkçı senaryoya dahil oldu. Polis Martin’in ölümünü ailesine, babasının kayıp insan bildirimi yapmasına kadar haber vermemişti. Polis, bu da yetmezmiş gibi Zimmerman’ın tek yanlı ifadesini olduğu gibi kabul edip, ‘meşru müdafaa sonucu öldürme’ nedeni ile tutuklama yapmamıştı. Zimmerman ilk defa olaydan sonra tüm ülkede gösterilen tepkiler sonucu tutuklandı.

JURİDE TEK BİR SİYAH YOKTU

Sıra mahkeme sürecine gelmişti. İlk skandal Zimmerman’ın savunma ekibinden Don West’in, ölü bir gencin davasında konuşmasıyla, işi ciddiye almadan şakalar yapmasıyla başladı. 6 asil, 4 yedek üyeden oluşan jüride tek bir Afro-Amerikan yoktu. Bu, ABD adalet sisteminin, adaleti ne pahasına olursa olsun nasıl önlediğinin, Martin’in öldürülmesinin, ABD toplumundaki ırkçı ayrımcılığın bir göstergesiydi. Bu durum ülkede on binlerce insanı ırkçılığa karşı ayağa kaldırdı. Jüride hiçbir siyah üyenin olmaması, ülkenin güneyinin trajik adalet anlayışını bile geride bırakır bir örnekti.

KATİLİN AVUKATLARI İÇİN JURİ BİR FIRSATTI

Neredeyse tamamıyla beyaz (6 asil ve 4 yedek üyeden 3’ü Latin kökenli idi) olan jüri, Martin’i katili olan Zimmerman’ın avukatları için bir fırsattı. Ama bir problem vardı: Martin silahsızdı, Zimmerman’ın ise yarı otomatik silahı vardı. Savunma avukatı, Martin’in de silahlı olduğu yalanına başvurdu. Avukata göre Martin’in silahı beton parçalarıydı.

MARTİN İÇİN ADALET MÜCADELESİ

Davanın sonuçlanmasıyla birlikte insanlar ülkenin dört bir tarafında sokaklara çıktılar. Trayvon Martin davasında bir başka gelişme de ırkçılığa karşı tepkinin giderek büyümesi ve dışa vurumu oldu. Bir şey daha net olarak görüldü bu süreçte: eğer hiç kimse bu olayı protesto etmeseydi, gösteriler olmasaydı, Trayvon Martin adını kimse duymayacaktı. Ailesi konuyu duyurmasaydı ve bunu takip eden gösteriler olmasaydı, Trayvon ve bu dava bilinmeyecekti. Trayvon Martin’in annesi Sybrina Fulton her gösteride en öndeki yerini alırken, ‘Geçtiğimiz hafta ağlıyorduk, şimdi yürüyüş yapıyoruz. Şimdi ağlayamam. Kollarımızı sıvayıp, hakkımızı aramamız gerekiyor’ diyor.


ÇÜNKÜ MARTİN SİYAH BİR GENÇTİ...

TRAYVON Martin neden daha ilk başta şüpheli konuma düştü? Çünkü Martin siyah bir gençti.  Polis neden 17 yaşında ölen gencin başında beklerken Zimmerman’a inandı; çünkü Martin bir siyahtı. Polis neden Martin’in beklediği yere doğru kaçan şüpheliyi bulmayı kendine dert edinmedi; çünkü Martin siyah bir gençti. Ya da neden Zimmerman’ı gözaltına almak için 44 gün bekledi; çünkü Martin siyah bir gençti.


MAHKEME MARTİN’İN AİLESİNE ADALET VERMEDİ

MAHKEME Başkanının dava ile ilgili belirlediği dar çerçeve beraat kararını çok daha kolaylaştırmıştı. Özellikle ırkçılığı ve ırkçı ayrımcılığı gündeme almayan mahkeme, Martin’in ailesine en ufak bir adalet vermedi. Zimmerman’ın Martin’i özellikle fark etmesi, neden takip ettiği, neden önünü kestiği aslında bu ırkçı ayrımcılıkla ilgilidir.

Bu davanın sonucu ile genç-siyah insanlar, artık doğrudan hedefe konmuştur. Başka bir deyişle, ABD’de siyahsanız süphelisinizdir, suçlusunuzdur ve yaşamınıza her an son verilebilir herhangi bir kişi tarafından. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Munzur’da festival zamanı

SONRAKİ HABER

Önce saldırı, sonra iş makinesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...