24 Mayıs 2013 12:10

Bölge halkı iyi niyet adımları bekliyor

Akil İnsanlar Komisyonu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi ve MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, yaptıkları çalışmalarda halkın, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi, KCK tutuklularının serbest bırakılması, Roboskî Katliamı başta olmak üzere çok sayıda konuda hükümetten iy

Bölge halkı iyi niyet adımları bekliyor
Paylaş

Bölgedeki çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ünsal, bölgede barış sürecine çok yüksek bir destek olduğunu belirterek, “Destek kadar beklenti de yüksek” dedi. Bölge insanının savaş yılları boyunca büyük bedeller ödediğini dile getiren Ünsal, “Herkesin mutlaka bu konuda bir yarası var. Bu beklentilerin de yüksek olmasına neden oluyor. Biz bu beklentileri raporumuza işleyeceğiz” dedi.

‘ÜÇ KONUDA TAM MUTABAKAT VAR’

Yaptıkları toplantı ve görüşmelerde çok önemli konuların tartışıldığını söyleyen Ünsal, “Siyasi yelpazenin en sağından en solundakine kadar herkesin aşağı yukarı mutabakat olduğu ve talep haline getirdiği üç temel konu var. Bunlar ana dilinde eğitim, etnik bir temel üzerinden tanımlanmayan vatandaşlık talebi, diğeri de yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması meselesidir” şeklinde konuştu.

ÖCALAN, ANA DİLİ VE ROBOSKÎ BEKLENTİSİ

Bölge halkının aynı zamanda güven arttırıcı önlemler ve iyi niyet adımları beklediğini de belirten Ünsal, “Özellikle KCK tutuklularının serbest bırakılması ile ilgili ciddi bir beklenti var. Yine Roboskî ile ilgili doğal olarak çok ciddi bir beklenti var. En azından açıkça bir özür beyanı, mümkünse Sayın Başbakanın oraya gitmesi ile ilgili talepler var. Köy isimlerinin değiştirilmesi, Abdullah Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi talepleri var. Biz bu beklenti ve talepler konusunda hükümete ya da siyasi karar alıcılara tavsiyelerde bulunacağız. Gözlemlerimizi bu şekilde özetleyeceğiz” dedi. Ünsal, özellikle Öcalan’ın koşulları ve PKK gerillalarının durumuna ilişkin beklenti ve taleplerin ciddi boyutlarda olduğunu ve bunların hazırlayacakları rapora mutlaka girmesi gerektiğini ifade etti.

‘KORUCULUK CİDDİ SORUNU’

Bölge halkının korucuların durumuna ilişkin beklentilerine de değinen Ünsal, “Korucuların silahlarını teslim etmesi ve onlara ilişkin bir istihdam politikası güdülmesi gerekiyor. Çok ciddi bir korucu nüfusu var” dedi. Korucularla da görüştüklerini dile getiren Ünsal, “Toplumsal anlamda patlama potansiyeli taşıyan ciddi bir fay hattı koruculuk meselesi. Onlar da tabii bir sulh olacaksa silahlarını bırakmak istediklerini söylüyorlar” dedi. (Ankara/DİHA)


AKİL İNSANLAR HEYETİ KARSLILARI DİNLEDİ

IĞDIR’daki temaslarının ardından Kars’a geçen Akil İnsanlar Komisyonu Doğu Anadolu Heyeti kentteki siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle çözüm sürecine ilişkin beklentileri konuştu.
Sim-Er Otel Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Barış süreci uzun, yıpratıcı, bir o kadar da sabır isteyen bir süreçtir. ‘Bölünecek miyiz’ diye sorularla karşılaşıyoruz. Evet, Hakkari ve Van gibi yerlerde aslında bölünmeye gidiliyordu. Öcalan ile Erdoğan’ın inisiyatif alması ile bu süreç bütünleşmeye doğru yol aldı” dedi. Heyet Başkanı Can Paker ise “Türkiye’de kimse bölünmekten yana değil. Bu olguyu halkın kafasına yerleştirenler asker ve bürokratlardı” dedi.
Konuşmaların ardından toplantıya katılan Halkların Demokratik Partisi, Genel-İş, Tüm Bel-Sen, BES, İHD, Eğitim Sen, Serhat Görme Engelliler Derneği, Tarım Orkam-Sen, Devrimci 78’liler Derneği temsilcileri sürece ilişkin talepleri içeren bir metni heyete sundu. Metinde ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, cinsel yönelim, etnik köken gibi ayrımlar yapılmaksızın herkesi kapsayacak bir anayasa yapılması istendi. Ana dilinde eğitim hakkının tanınması da talep edilen metinde, “Barış sürecinin taraflarından biri olan Abdullah Öcalan dahil olmak üzere tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı, koruculuk kaldırılmalı ve yerel yönetimlerin yetkileri arttırılmalı” taleplerine yer verildi. (KARS)

ÖNCEKİ HABER

Berivanlar artık nefes almak istiyor

SONRAKİ HABER

AA'nın Erdoğan heyecanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...