9 Mayıs 2013 13:07

Metal işçisi greve yürüyor

Grev kararının ardından açıkladığı eylem takvimini uygulamaya koyan Türk Metal Sendikasına üye işçiler yine sokaklara çıktı. İşçiler, iş yavaşlatma eyleminden basın açıklamalarına kadar bir dizi eylem yaparken, Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak Ankara’da “Adım adım greve” gittiklerin açıkladı.


Metal iş kolunda süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, Türk Metal Sendikası 6 Mayıs tarihli toplantı sonrası MESS’le anlaşamayarak grev kararı aldığını açıklamıştı. İş yerlerinde grev kararını asan sendika, 8 Mayıs günü de Bursa Kent Meydanında bir basın açıklaması gerçekleştirerek, MESS’e uyarıda bulundu.

Renault ve Mako işçilerinin yoğun katılımının dikkat çektiği eyleme, 2 bin metal işçisi katıldı. İşçiler “Şalter inecek, bu iş bitecek” sloganları atarak, greve hazır olduklarını vurguladı. İşçilerin yoğun coşkusu ve kararlılığının dikkat çektiği eylemde, görüşlerini aldığımız işçiler grev için beklememek gerektiğini, bir an önce bu kararın uygulanmasını istediklerini söyledi.
Açıklamayı okuyan Türk Metal Bursa Osmangazi Şube Başkanı İsmail Cirit, grev için geri sayımın başladığını ve MESS patronlarına metal işçilerinin gücünü göstereceklerini söyledi. Cirit konuşmasını yaptığı esnada, işitme engelliler için tercüman bulunması dikkat çekti. Bunun yanı sıra açıklama metninde, Nazım Hikmet’in “Güneşi İçenlerin Türküsü” şiirinden alıntı yapılmış olması da bir diğer dikkat çeken unsurdu. Açıklamanın ardından eylem sona erdi. (Bursa/EVRENSEL)


Türk Metal Sendikası ile MESS arasında anlaşma sağlanaması üzerine alınan grev ve eylem kararları Gebze bölgesinde uygulanmaya başlandı. Gebze’de bulunan 3 şube bütün işyerlerinde fabrikalardan çıkarak MESS’i protesto edip yürüyüş yaptı.
E-5 karayolu üzerinde bulunan fabrikalarda vardiyadan çıkan işçiler, Gebze yeni mahalle köprüsünde birleşti. Karayolunda bir şeridi tamamen kapatarak 3 kilometre yürüyen yaklaşık 2000 işçi sık sık “İş ekmek yoksa barış da yok”, “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarını attı. Güzergâhtaki fabrikalardan da işçilere destek geldi.

Şubeler adına basın açıklamasını okuyan Türk Metal Çayırova Şube Başkanı Bilal Uca, “İnsanın en büyük hakkı yaşama hakkıdır. İnsanlar yaşayabilmek için çalışır, alın teri döker ve emek verirler. Bunun karşılığında tek bir şey isterler ‘insanca yaşamak’. Biz metal işçileri yıllardır çalışıyoruz ama sadece patronlar kazandı biz hakkımızı alamadık, şimdi hakkımızı alacağız, şimdi biz kazanacağız. Biz bize ana sütümüz gibi helal olan yaşama hakkımızı kimseye vermeyiz” diye konuştu.
MESS’in kendilerine “Filler gibi çalışın ama karıncalar gibi yiyin” demek istediğini aktaran Uca, adalet ve eşit işe eşit ücret istedi.

MESS’E DİRENİŞLE DERS VERECEĞİZ

“Ey MESS patronları gerçek enflasyona bakın TÜİK’in peşine takılıp bizi bu duruma atmayın. Doğal gaza, elektriğe, suya, ekmeğe yapılan zamlara bakın. Eğer metal işçilerinin emeğine saygı duyuyorsanız gerçeklerden kaçmayın ve şaşı bakmayın” diyen Uca, ekmek ve emek için meydanlara indiklerini dile getirdi.

Uca, “MESS’e dersini direnişle, kazanımla vereceğiz. Bu bizim için ya hep ya hiç mücadelesidir. Biz bu davanın emekçileriyiz, sendikasıyız. Değerli metal işçileri biz haklıyız, haklı olduğumuz için de 2 aydır meydanlardayız. Artık geri sayım başladı çok yakında grevde olcağız. Biz elimizden geleni yaptık bundan sonra onlar düşünsün. Hazır olun” diye konuştu.
(Gebze/EVRENSEL)



Mercedes işçileri 60 gün beklemek yerine hemen grev olsun istiyor. Mercedes Benz Hoşdere işçileri MESS’in önerilerini kendileriyle dalga geçmek olarak nitelendiriyorlar. İşçiler sendikalarının almış olduğu eylem kararlarına yüzde 100 katılım sağlarken, 60 gün içerisinde alınacak olan grev kararının bir an önce alınması gerektiğini ve daha fazla beklenilmemesini istiyorlar.

Fabrikada ücretlerin ortalama bin TL civarında olduğuna dikkat çeken işçiler, ikramiyeler ve asgari geçim indirimi çıkartıldığı zaman asgari ücret olduğunu kaydetti. Sürekli fazla mesailere kalarak ücretlerini yükseltebildiklerini aktaran işçiler, “Ancak aldığımız ücretler açlık sınırını geçiyor. Biz yoğun mesaiye kalmadan da insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz” dediler.  

3 YIL DEĞİL, 1 YIL OLMALI

MESS ile sendika arasındaki son görüşmelerde sözleşme sürecinin 3 seneye çıkartılmasının talep edilmesine tepki gösteren işçiler, “Sözleşme sürecinin iki yıl olması bile fazla yaklaşık 7-8 aydır sözleşme yapmayı bekliyoruz. Yani bu süre içerisinde eski ücretlerimizi almaya devam ettik. Zam farklarını alacağız ama her gün borçlarımız katlanarak büyüyor. Bizce sözleşme süreci bir yıl olmalıdır. Ancak o zaman mağduriyetimiz azalmış olur” diyor.

Sendikanın kararı doğrultusunda fazla mesaiye kalmama eylemlerine katıldıklarını söyleyen işçiler, “Fabrika yönetimi siparişleri yetiştirmek içiz bazen Pazar günleri bizi çalıştırıp, hafta içi izin kullandırıyor. Bir taraftan bizim hakkımızı vermiyor, diğer taraftan siparişlerinin yetişmesi için her şeyi yapıyor. Mesailere kalmama eylemimizle üzerimizdeki baskılar artmaya başladı. Daha yoğun tempoda çalışmaya başladık. Bu yoğun tempodan dolayı iş kazaları veya iş hastalıkları yaşayabiliriz. Bu yoğun iş koşullarında yapılan en ufak hatada işten atılmakla tehdit ediliyoruz. Hastalandığımızda, hastaneye gidip hasta olduğumuz için rapor verildiğinde yine aynı muameleyle karşılaşıyoruz. Bunlar bizim de insan olduğumuzu unutuyorlar. Eskiden Mercedes’e güvenimiz vardı. Şimdi bu güvenimiz kalmadı” dediler.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Sendikanın eylemleri de devam ediyor. Mercedes Benz Hoşdere fabrikasındaki basın açıklamasını Türk Metal Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Murat Salar gerçekleştirdi. Salar, Mercedes Benz Hoşdere fabrikasında sabah vardiyasından çıkan yaklaşık 1500 işçiye yaşanan son gelişmeleri basın açıklamasıyla anlattı. Birleşik Metal-İş’in  bu süreçte metal iş kolunda çalışma yürüten tüm sendikalar birlikte hareket etmeliyiz önerisiyle ilgili sorumuza Murat Salar, “Böyle bir önerinin önemli. Bu süreçte nasıl patronlar çıkarları için birlikte hareket ediyorlarsa bizimde sendikalar olarak birlikte tek ses halinde, kaygılarımızı bir kenara bırakarak hareket etmeliyiz” dedi.

'ÜRETİM DURMALI'

Türk Metal Sendikası üyesi işiçiler İstanbul’daki Arçelik Çayırova fabrikasında da eylem gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Türk Metal Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Sekreteri Serkan Gül, fabrikanın kâr rekorları kırdığını söyleyerek, işçilerinden bundan pay alması gerektiğini söyledi. Gül konuşmasını yaparken işçiler de artık daha etkili eylemler yapılması gerektiğini, üretimin durdurulması gerektiğini konuştular. (İstanbul/EVRENSEL)


Türk Metal Sendikası Sakarya Şubesine üye işçiler Sakarya Kent Meydanında basın açıklaması yaptı. İşçilerin coşkulu olduğu alanda, ortak basın açıklamasını okuyan Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Şahin Kaya, “Biz, içinde insanca çalışma koşullarının olmadığı bir sözleşmeyi kabul etmiyoruz. Biz adalet için, demokrasi için, insanca çalışarak, insanca yaşamak için mücadele ediyoruz” dedi. Türk-İş Bölge Temsilcisi Cemal Yaman da kol kola direneceklerini ve kazanacaklarını söyledi. (Sakarya/EVRENSEL)


BOLU'DA ÜRETİM 1 DAKİKA DURDU

Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi Bolu’daki grev sürecini değerlendirdi. Bolu ekonomisinin can damarı kuruluşlarından Arçelik’te alınan grev kararının ardından yapılan eylemde konuşan Şube Başkanı Özgür Elçi, “Bir dakika fabrikada bantları durdurarak iş yavaşlatma eylemi yaptık. Bu eylem en yavaşıydı, üç haftalık eylem planımız hazır. Her gün bir eylem olacak. Her eylemimizde bir öncekine göre dozajı arttıracağız. Anlaşamazsak greve gideceğiz. Arçelik'te 2 bin işçi greve girdiğinde Arçelik fabrikasının yan sanayilerinde çalışan 3 bin işçi ve işyerleri de bu grevden etkilenecek” dedi. (Bolu/EVRENSEL)


Türk Metal Sendikası Kocaeli ve Gölcük Şubeleri örgütlü bulunduğu fabrikalardaki 1500 işçi ile MESS’in dayatmasına karşı sokağa çıktı. Akşam saatlerinde Merkez Bankası önünden İnsan Hakları Parkı’na, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları ile yürüyen işçiler, greve hazır olduklarını gösterdi.

MESS’in teklifine tepki gösteren Türk Metal Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, MESS’in işçilere ‘Filler gibi çalışın, karıncalar gibi yiyin’ dediğini belirtti. Haklarını bundan sonra kazanarak alacaklarını ifade eden Yıldız, “Bize 1.14 ile gelmeyin, bu köleliktir, insafsızlıktır” dedi. Yıldız, “Artık MESS'in anladığı dilden konuşacağız” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)


Türk Metal’in aldığı kararlar doğrultusunda Delphi’de eylemler başladı. Sakal bırakan işçiler Salı günü bir dakika iş durdururken, dün de yemek yememe eylemi yaptı. Önceki gün iş çıkışı Ege Serbest Bölge içinde, “Ey MESS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarıyla yürüyüş yapan Delphi işçileri, “Simeco işçisi yalnız değildir” diyerek sendikaya üye oldukları için işten atılan ve Serbest Bölge önünde direnişte olan Simeco işçilerine de destek verdi. Türk Metal Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hayrettin Çakmak, içinde insanca çalışma koşulları olmayan sözleşmeye hayır dediklerini belirterek, “MESS’in anlayacağı dilden konuşacağız. Bize kulak vermezse gereğini yapacağız, hakkımızı alana kadar meydanlarda olacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)