23 Nisan pikniğinde 1 Mayıs çağrısı: Sömürüye karşı birleşmeye!
Üretim, işçiler olmadan mümkün değildir. Ancak artan kazanç, işçiye değil, onu sömürenlerin cebine gidiyor. 1 Mayıs, bu adaletsizliğe karşı ses yükseltme günüdür.

Fotoğraf: Evrensel
Efe
Ege Üniversitesi
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Genç Hayat İzmir 23 Nisan Pikniği, sadece eğlenceli anılara değil, aynı zamanda anlamlı bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. 23 Nisan neşesinin, farklı üniversitelerden sıra arkadaşlarıyla ve işçilerle hep beraber yaşanması, günün en güzel yanını oluşturdu.
Piknik alanı sabah erken saatlerden itibaren gençlerle doldu. Doğa yürüyüşüyle başladığımız güne tanışma, oyunlar ve bilgi yarışması eşlik etti. Ardından düzenlenen söyleşide konu, örgütlü mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a geldi. 1 Mayıs, işçinin ve emekçinin haklarını kazandığı, emeğinin değerini en derin anlamıyla hissettiği gündür. 1 Mayıs üzerine yaptığımız söyleşide, gençlerin işçilerle omuz omuza alanlarda olmasının önemi vurgulandı.
Söyleşide önümüzdeki büyük günün haksızlığa uğrayan işçi kardeşlerimizin, hiçbir yasal dayanağı bulunmadan tazminatsız şekilde işten çıkarılan emekçilerin ve üniversitelerde hala direnen arkadaşlarımızın birleşerek haklarımızı savunacağı ve belki de büyük kazanımlarla ayrılabileceğimiz bir gün olduğu üzerinde duruldu. “AKP iktidarından başka iktidar görememiş biz gençlerin örgütlü bir şekilde birleşme” çağrısı yapıldı.
Ayrıca, iktidarın aldığı ekonomik yasa tasarılarıyla vergi borçlarının silindiği üzerinde duruldu. Bu noktada, zaten zengin olan kişiler servetlerine servet kattı ve sınıf farkı daha belirgin hale geldi. Bu vergi afları, hem ekonomik açıdan hazinenin yanlış yönlendirilmesine neden oldu. Söyleşide bu konuyla ilgili, “Hazinelerden giden bu paralar, öğrenciler için daha iyi bir okuma ortamı için kullanılabilirdi. Nitekim barınma ihtiyacını karşılayamayıp okulunu dondurup memleketlerine dönen arkadaşlarımız var.” şeklinde konuşuldu.
Sömürü ve yoksulluğa karşı ses yükseltme günü!
Üzerinde durulan başka bir konuysa Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından öğrencilere verilen burs miktarının, artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz kaldığı oldu. KYK bursu, birçok üniversite öğrencisi için yalnızca birkaç haftalık temel ihtiyaç harcamasını karşılayabildiği, özellikle büyük şehirlerde barınma ve ulaşım dışında yalnızca beslenme giderleri bile öğrencilerin bütçesini aşarken bursun ay sonunu getirmeye yetmediği belirtildi.
Yoksulluğa ve çocuk işçiliğine dikkat çekilerek alanlarda olmamızın önemi tekrar vurgulandı. TÜİK'in 2024 verilerine göre, her 4 çocuktan 1’i çocuk işçi olarak çalışıyor. Sadece bu ay 5 çocuk işçi hayatını kaybetti. Millî Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü ve lise öğrencilerinden iş gücü sağladığı Mesleki Eğitim Merkezleri'nde (MESEM) adı altında patronlara çalışıyorlar.
1 Mayıs, sadece bir anma günü değil, sömürüye karşı mücadele edilen bir gündür. Üretim, işçiler olmadan mümkün değildir. Ancak artan kazanç, işçiye değil, onu sömürenlerin cebine gidiyor. 1 Mayıs, bu adaletsizliğe karşı ses yükseltme günüdür.
Evrensel'i Takip Et