19 Mart 2025 17:16

Dört AB ülkesi, Ottawa Sözleşmesi'nden çekilecek

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi'nden çekileceklerini duyurdu.

Dört AB ülkesi, Ottawa Sözleşmesi'nden çekilecek

Arşiv fotoğraf: DHA

Polonya ve üç Baltık ülkesi, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan uluslararası Ottawa Sözleşmesi'nden çekileceklerini açıkladı.

Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya Savunma Bakanlarının ortak açıklamasında, "Rusya tehdidi" vurgulanırken, "silahlı kuvvetlerin NATO’nun kırılgan doğu kanadını güçlendirmek için yeni silah sistemleri ve çözümlerini devreye sokmada esneklik ve tercih özgürlüğüne ihtiyaç duyduğu" belirtildi.

DW Türkçe'nin haberine göre; Ottawa Sözleşmesi'nden çekilme kararının yürürlüğe girmesi için dört ülkenin parlamentolarında onaylanması gerekiyor.

160 ülke Ottawa Sözleşmesi'ne taraf

"Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme", yaygın olarak bilinen adıyla Ottawa Sözleşmesi, 4 Aralık 1997'de Kanada'nın Ottawa kentinde imzaya açıldı.

1 Mart 1999'da yürürlüğe giren sözleşmeye, Türkiye 2003 yılında katıldı ve ülke açısından 1 Mart 2004 itibarıyla yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği’ne üye tüm ülkelerle birlikte toplamda 160 ülke bu sözleşmeye taraf oldu.

Rusya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri ise Ottawa Sözleşmesi'ni imzalamayan ülkeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, siyasi gerilimler yaşayan Hindistan ve Pakistan, İran ve Suudi Arabistan, Kuzey Kore ve Güney Kore ile Ermenistan ve Azerbaycan da sözleşmeye taraf olmayı şu ana kadar reddetti.

Finlandiya da sözleşmeden çekilebilir

Anti-personel mayınlarını yasaklayan sözleşmeden ayrılmayı düşünen bir diğer NATO ve AB üyesi de Finlandiya. Finlandiya Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı Jukka Kopra, Polonya ve Baltık ülkelerinin Ottawa Sözleşmesi'nden çekilmesini "mantıklı ve yerinde bir karar" olarak değerlendirdi. Kopra, X platformunda yaptığı paylaşımda, "Ulusal savunma güçlerinin gerektiğinde geniş bir kaynak yelpazesine sahip olması kritik öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, çeşitli insani yardım kuruluşları, Rusya’yı Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşta yeni nesil kara mayınları kullanmakla suçluyor. Bu mayınlar, sismik sensörleri sayesinde doğrudan üzerine basılmasa bile çevredeki insan varlığını algılayarak patlayabiliyor. (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Patrona 0, işçiye yüzde 29
Vergide büyük yüzsüzlük

Patrona 0, işçiye yüzde 29

Maliye Bakanı Şimşek vergide adalet vurgusu yaparken, Türkiye’nin en büyük 10 sanayi şirketinin ödediği kurumlar vergisi, cirolarına oranla yüzde 0 ile binde 1 arasında kaldı. Vergi yükü her zaman olduğu gibi işçilerin sırtında kaldı. Faiz ödemelerine ayrılan pay rekor kırdı.

2024'de Ford Otosan'ın ödediği vergi oranı: yüzde 0,02

Arçelik'in ödediği vergi oranı: yüzde 0

Ereğli Demir Çelik'in ödediği vergi oranı: yüzde 0

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et