Kadının güçlendirilmesi için günlük 38 kuruş ayrılmıştı | Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu kuruldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu kuruldu. Kurulda TOBB temsilcileri yer alırken, kadının güçlendirilmesi için ayrılan bütçe her kadın için günlük 38 kuruştu.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İstanbul — Resmi Gazete'de yayınlanan genelge ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 'Kadının Güçlendirmesi'ne ilişkin Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu kuruldu. Kurulun amaçları kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımına ilişkin mekanizmaların güçlendirilmesi, kadınların, 'tüm alanlarda söz sahibi olması', kadınların siyasal hayata katılımı, kadınların, çalışma hayatına 'tam ve etkin katılımı', 'toplumsal farkındalığı ve duyarlılığı' artırmak, 'cinsiyet eşitliğine duyarlı' kamu politikaları çalışmaları olarak belirlendi.
Aile ve Sosyaş Hizmet Bakanı Mahinıur Özdemir Göktaş da yaptığı açıklamada"Kadınların her alanda daha aktif rol almaları, hak, fırsat ve imkanlardan adil bir şekilde faydalanmaları için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız. Kadınlarla yükselen Türkiye, güçlü yarınlara, Türkiye Yüzyılı'na ilerliyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun" dedi.
Kadın başına 38 kuruş
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2025 bütçesinde ‘Ailenin korunması ve güçlendirilmesi’ için 16 milyar 666 milyon 881 bin lira; ‘Kadının güçlendirilmesi’ için ise 5 milyar 941 milyon 139 bin lira ayrılmıştı. ‘Ailenin korunması’ için ayrılan bütçe ‘Kadının güçlenmesine’ ayrılan bütçeyi 3’e katladı. ‘Kadının güçlendirilmesi’ ayrılan pay toplam bütçenin ise on binde 3’üne tekabül ediyor. Kadının güçlendirmesi için ayrılan bütçe kadın nüfusu ile karşılaştırıldığında bir kadına günlük 38 kuruş düştüğü görülüyor.
Kadın örgütleri yok, TOBB ve KOBİ destekleme müdürü var
Kurulda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı; Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri, Millî Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarının ilgili bakan yardımcıları; Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurul temsilcisi ile Kadının Statüsü Genel Müdürü olacak.
Genelgeler 'ucuz işgücü'ne hizmet ediyor
2024-2028 yılları arasına ilişkin hazırlanan Kadının Güçlendirilmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planında “Kadınların iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak ve insana yakışır işlerde istihdamlarını arttırmak için mevzuatın gözden geçirilerek iyileştirici düzenlemeler yapılması” stratejisi yer alıyor, burada da kadın çalışan sayısını artırmak için kadınların tam zamanlı istihdama katılımını sağlayacak mekanizmalar yerine patronlara daha çok teşvik öngörülüyor. 12. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Pogram ve Ailenin Güçlendirilmesi Strateji Belgesi doğrultusunda uygulanacak politikaların kadınları tam zamanlı güvenceli istihdama çekecek değil, güvencesiz, esnek, kısmi süreli istihdam edecek politikalar olacağı görülüyor. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et