22 Şubat 2025 14:26

KESK Amed Şubeler Platformu: Sendikal faaliyetler suç değildir

Diyarbakır - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten çıkarılanların haklarının geri verilmesi talebiyle her hafta düzenlediği eylem 122’nci haftasında devam etti. Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde yapılan açıklamada, “KHK’ler gidecek, biz kalacağız” pankartı taşındı. Açıklamada sık sık “KESK’li ihraçlar onurumuzdur” sloganı atıldı.

Bu haftaki açıklama 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle Kürtçe yapıldı. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Yöneticisi Yusuf Karatay, geçmişte darbe süreçlerini ve yaşanan ihlalleri hatırlattı.

En az 52 kişi intihara sürüklendi

Türkiye’de 20 Temmuz 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal ile önceki darbe dönemlerinde uygulanan uygulamaların bir kez daha devreye girdiğini hatırlatan Karatay, iki yıl uzatılan OHAL’de demokrasi güçleri ve emekçilerin baskılarla susturulmaya çalışıldığını vurguladı. AKP iktidarının son 8 yılında emekçiler olarak birçok baskı ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Karatay, " KHK’le ihraç edildik. Pasaportlarımıza el konuldu. Bir kısmımız ailesinin yanına gitmek zorunda kaldı. Sağlık hizmeti dahi almamız engellendi. Banka hesabı açmamız engellendi. Sadece bizler değil, ailelerimiz de bu süreçte mağdur edildi” dedi. Bu süreçte en az 52 kişinin ihraç sonrası intihara sürüklendiğinin altını çizen Karatay, “Onlarca arkadaşımız kansere yakalandı. Yaşamlarını yitirdikten sonra işlerine iade edildiler” diye belirtti.

'Sendikal faaliyetler suç değildir'

Sendika faaliyetleri nedeniyle ihraç edilen emekçilerin işe iade edilmesini talep eden Karatay, “Sendikal faaliyetler suç değildir. Sendikal faaliyetleri engelleme suçtur. Bu baskı ve haksızlıklara karşı her zaman hakkımızı arayarak, mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. 
(MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et